Knjige

Interliber preporuka: 5 glazbenih naslova koje ne propuštamo

Vrijeme čitanja: 3 minute

Interliber je počeo i traje do nedjelje, vjerujemo da ste već sastavili popis naslova kojima ćete obogatiti svoje kućne biblioteke te da su police i više nego spremne za novo štivo. Kako bi vam još malo olakšali (i odluku i novčanike! 😀 ) probrat ćemo naslove koje biste svakako trebali potražiti na ovogodišnjem Interliberu.

Slijedi pregled 5 najboljih glazbenih naslova koje možete potražiti na štandovima glazbene knjižare Rockmark i Sandorfa.

Provjerite i ostale preporuke:

Top 5 trilera
Top 5 ljubavnih romana
Top 10 naslova na ovogodišnjem Interliberu


1. Matt Richards & Mark Langthorne – “Freddie Mercury – Život, smrt i nasljeđe” (Rockmark)

Freddie Mercury je dva desetljeća bio frontman grupe Queen, napisao je neke od njihovih najvećih hitova poput “Bohemian Rhapsody”, “Killer Queen”, “Don’t Stop Me Now” i “Crazy Little Thing Called Love”, a kada je preminuo 1991., sa samo 45 godina, svijet je ostao u šoku saznavši da je bolovao od AIDS-a. Autori Mark Langthorne i Matt Richards na 470 stranica vješto isprepliću dvije priče, jednu o životu Freddieja Mercuryja i drugu o povijesti AIDS-a. Mercuryjevo stremljenje ka glazbenim vrhuncima s grupom Queen, njegovo odrastanje i odgoj te beskonačno traganje za ljubavlju suočavaju s AIDS-om, strašnom bolesti koja je 1980-ih pomela svijet, dok je medicina – unatoč nedovoljnim financijskim sredstvima, društvenoj neupućenosti i homofobiji – tražila načine kako je obuzdati. Originalno izdanje “Somebody to Love: The Life, Death and Legacy of Freddie Mercury” objavljeno je u studenom 2016. i s novim pogledima Mercuryjevih najbližih prijatelja te uz pregršt fotografija, ova biografija baca novo svjetlo na nevjerojatan život koji je Freddie Mercury vodio, ali i cijenu koju je platio.

2. Marko Podrug – “Sve, samo ne romantika” (UO Elemental, Rockmark)

Knjiga biografskog sadržaja nosi naziv „Sve, samo ne romantika“, a autor je Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija, rođen u Splitu, diplomirao na FPZ-u u Zagrebu. Na 256 stranica knjige, nit vodilja bila je opisati stvari kakvima su doista bile, a ne pričati bajke o uspjehu. Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspada, ovo je, na kraju, i priča o uspjehu. Kako je ljubav kumovala osnivanju Elementala? Jesu li Remi i Shot bili ljubavni par? Kakve je traume izazvalo objavljivanje prvog albuma?  Zašto bend nije vjerovao u Romantiku?  Je li Elemental izdao hip-hop? Kakve veze s bendom imaju Severina, band Yammat, i na kojeg je političara Remi zalajala? Kako su uspjeli, kako su opstali i kad su se skoro raspali? Sve su to pitanja na koja knjiga „Sve, samo ne romantika“ daje odgovor. Na te, ali i na mnoge druge. Također, knjiga dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

3. Bruce Dickinson – “Čemu služi ovaj gumb?” (Rockmark)

“Čemu služi ovaj gumb?”, hrvatski je prijevod svjetskog bestsellera “What Does This Button Do?”, autobiografije pjevača Iron Maidena, Brucea Dickinsona. Ovo je ujedno i prva knjiga koja je tematski vezana za Iron Maiden prevedena na hrvatski jezik. U ovoj knjizi Dickinson otkriva detalje iz svog odrastanja, usponu Iron Maidena i ostalim stvarima o kojima nemam gdje čitati nego u ovoj knjizi. Sve preporuke.

4. Siniša Škarica – “Tvornica glazbe: priče iz Dubrave” (Sandorf)

Tvornica glazbe je neka vrsta hrestomatije, čitanke o prvim godinama njezina života,od rođenja 1947. do pune zrelosti 1969. Višedesetljetne bilješke i eseji za izdanja što ih je Siniša Škarica uređivao, sada ukoričeni – svojevrsna su biografija hrvatske i ex-yu diskografije. Za 70 pristiglih ljeta otkrivamo vam 70 ranih postoja kroz dioptriju 70-godišnjeg joj suputnika i osvjedočena poznavatelja. Kao što je sam autor napisao: glazbu sam često otkrivao čitajući o njoj – pokušajte i vi!

5. Ante Perković – “Sedma republika: Pop kultura u YU raspadu” (Rockmark)

Knjiga “Sedma republika” je prvi put objavljena 2011. u izdanju Novog libera, a Ante Perković je u njoj opisao duhovni i kulturni prostor koji se u Jugoslaviji potpiren rock’n’rollom stvarao u ’60-ima, kulminirao s novim valom i raspao se zajedno s državom. Tragične okolnosti nisu dozvolile da drugo izdanje “Sedme republike” svjetlo dana ugleda na petu obljetnicu prvog. Godinu dana nakon preranog odlaska Ante Perkovića, Rockmark je u sklopu istoimene biblioteke pripremio novo izdanje knjige. “Sedma republika” učas je postala kultnom, referentnom knjigom. Oslabjelim krvotokom rock i pop kulture što je još kapao nasljednicama bivše Jugoslavije proširila se poput ljekovitog eliksira, razvedrivši rezignirane duhove, obnovivši rasprave, paleći davno ugašena pojačala, grijući krv.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari