Film

Zanimljivosti koje sigurno niste znali o Star Warsu!

Foto:Facebook.com/StarWars
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto:Facebook.com/StarWars
Foto:Facebook.com/StarWars

Prošle četiri nedjelje imali ste priliku na hrvatskoj televiziji pogledati drugu trilogiju najpoznatijeg znanstveno fantastičnog serijala. Naravno, riječ je o Star Warsu. Još se uvijek stignete priključiti gledanju zadnja dva nastavka koja će osvježiti vaše znanje o svemirskim političkim i ljubavnim problemima omiljenih likova nastalih u mašti Georga Lucasa. Na veselje je vojske fanova objavljeno da Star Wars: Episode VII planira završiti snimanje do 2015., a zasad se nalazi u predprodukcijskoj fazi.
Kad se snimao prvi film, ni Lucas niti njegova ekipa nisu očekivali enorman uspjeh, kamoli da će skoro svako dijete imati igračku jednoga od jedija, Darth Vadera ili Yode. Prvi je film snimljen 1977. u okviru prve trilogije koja je po kronologiji fabule smještena nakon druge trilogije čiji je zadnji dio Revenge of the Sith snimljen 2005.
Većina ljudi zna nekoliko glumaca, tko je redatelj filma i objasniti fabulu. Pročitajte zanimljive činjenice o filmu koje vjerojatno prije niste čuli.

Foto:Facebook.com/StarWars
Foto:Facebook.com/StarWars

Ewoki pričaju tibetanski

Tonski je snimatelj Ben Burtt inspiriran BBC-jevim dokumentarcem o tibetanskom i nepalskom jeziku, ubacio neke fraze kako ih Ewoki izgovaraju. Ewoki su dobili ime po pravome indijanskom plemenu Miwok. Također, Ben Burtt je zaslužan za zvuk svjetlosnog mača, glas R2D2-a , zvuk svemirskog pištolja i teškog Darth Vaderovog disanja.

Greedo je žena

U prvome snimljenom dijelu, Star Wars IV: New Hope pojavljuje se lik Greeda, lovca na glave koji prijeti Hanu Solou. Iako u segmentu čujemo muški glas, lik je utjelovila žena, glumica Maria de Aragon.

Tko je R2D2?

Naime, u robotskom kostimu R2D2-a nalazio se čovjek, koliko god to nevjerojatno zvučalo. Kako je R2D2 maleni droid, jedino tko u njega može stati je patuljak. Glumac Kenny Baker koji je utjelovio simpatičnog i vjernog robota, je jedini uz Anthonyja Danielsa (protokolarnog droida C3PO-a) koji se pojavio u svim nastavcima star Warsa. Ime je dobio po uredničkom žargonskom izrazu Reel 2 Dialog 2 koji skraćeno ispada R2D2.

Foto:Cracked.com
Foto:Cracked.com

Polje asteroida ili polje krumpira

U nastavku Empire Strikes Back Han Solo i družina upadaju sa svemirskim brodom u polje asteroida u kojem izbjegavaju mogući smrtonosni sudar. Međutim, neki od strašnih asteroida su zapravo bili – krumpiri!

Han Solo kao tajni agent sa škrgama ili ipak ne?

Lik je Hana Sola zamišljen kao debeli zeleni tajni operativac sa velikim škrgama bez nosa. Naravno, u tome slučaju nije postojala mogućnost ljubavne veze Leie i ružnog chupacabre. Kad ga je odlučio „pohumaniti“ htio je uzeti crnca, ali se na kraju odlučio za bijelca. Za ulogu su posmatrani Jeff Goldblum, Kurt Russel, Nick Nolte, Al Pacino, Christopher Walken i još neki. Lik je bazirao po svojem najboljem prijatelju, poznatome redatelju Francisu Fordu Coppoli.

Foto:Facebook.com/StarWars
Foto:Facebook.com/StarWars

Yoda i Miss Piggy

Pogodite koja bi bila poveznica Miss Piggy iz Muppetsa i Yode. Ista osoba im je dala glas. Frank Oz je poznati „posuđivač glasova“ pa je tako dao glas cijeloj paleti likova iz Muppetsa i brojnih crtića.
Lik je Yode napravljen po Dalai Lami, imitirajući njegovu mirnu narav i način pričanja. Riječ Yoda dolazi iz sanskrta i znači ratnik.

Foto:Facebook.com/StarWars.LATAM
Foto:Facebook.com/StarWars.LATAM

Jabba The Hutt

Za pokretanje zloglasnoga i debelog Jabbe bilo je potrebno i do deset lutkara. Pogledajte jednu od najpoznatijih scena iz filmova u kojem Jabba Leiu pretvara u svoju robinju. Jabbino puno ime je Jabba Desilijic Tiure.

Prokleti Sithovi

Sithovi su isprva bili zvani The Damned, ali kako je 1977. nastao istoimeni bend, Lucas se odlučio promijeniti ime u Sith, što mislim da je bio puni pogodak. Sith je originalno, a prokletih je bilo svakakvih i svugdje.

Foto:Facebook.com/Star-Wars-Episode-I-The-Phantom-Menace
Foto:Facebook.com/Star-Wars-Episode-I-The-Phantom-Menace

Wilhelmov vrisak

Vrisak koji je korišten u više od dvjesto filmova, počevši od Distant Drumsa iz 1951., korišten je u svim nastavcima Star Warsa.

Starkiller?

Originalno je ime Lukea Skywalkera zapravo bilo Luke Starkiller, a ime četvrte epizode Adventures of Luke Starkiller, as taken from the journal of the whills, saga I: The Star Wars.
Pogledajte u nedjelju na HRT-u 2 u 20 sati Empire Strikes Back i uživajte u avanturama princeze Leie, Lukea Skywalkera i Hana Sola.

Be social

Komentari