Vizart

Zanimljivosti koje možda niste znali o Picassu

Foto: facebook.com/ Pablo Picasso
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/ Pablo Picasso
Foto: facebook.com/ Pablo Picasso

U posljednje vrijeme mnogo slušamo i čitamo o velikom Pablu Picassu u medijima zbog otvaranja izložbe u Klovićevim dvorima. Riječ je ipak o najskupljoj izložbi u hrvatskoj povijesti. Iako već mnogo znamo o njemu i njegovim djelima, postoje neke zanimljive činjenice koje su ostale nepoznanica.

Umjetnički genij zapravo je rođen pod imenom Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso, prema poznatim svecima i rođacima. Picasso je možda jedini poznati umjetnik čije se puno ime sastoji od više od 20 riječi.  “Picasso” je zapravo prezime njegove majke Marie Picasso y Lopez. Bio je toliko slabo novorođenče da je babica koja ga je porodila mislila da je rođen mrtav. Nije se ni trudila oživjeti ga, već ga je ostavila i pobrinula se za njegovu majku. Da Picassov ujak nije slučajno primijetio da je novorođenče živo, svijet nikad ne bi upoznao ovog velikog umjetničkog genija.

Foto: facebook.com/ Pablo Picasso
Foto: facebook.com/ Pablo Picasso

Prvu izložbu talentirani Picasso održao je, ne biste vjerovali, u stražnjem dijelu dućana s kišobranima s tek 13 godina. Također je zanimljivo da je mnoga svoja djela tijekom razdoblja financijske krize palio kako bi se ugrijao.
Uz slike, skulpture, keramiku i scenografiju Picasso je imao strast i za poeziju. U razdoblju od 1935. do 1959. godine Picasso je napisao više od 300 pjesama. Poznato je i da je u tom razdoblju imao problema u braku s Olgom Khokhlovom. Pjesnička faza rezultirala je serijom bilježnica, dnevnika, čak i salveta ispunjenim vrlo vizualnom, energičnom i enigmatičnom poezijom. Uz mnoštvo pjesama Picasso je napisao i 3 kazališna komada.

The artist & his model

turn your back
but stay in view at the same time
(now look away,
anything else confuses)

stand still without saying a word

you can’t see but this is how
i separate day from night

and the starless sky
from the empty heart

Foto: facebook.com/ Pablo Picasso
Foto: facebook.com/ Pablo Picasso

Nezaustavljivi Picasso često je oslikavao svakodnevne predmete poput kutija za cigarete ili espadrila svoje kćeri Palome. Paloma nije htjela kupovati bijele espadrile jer si njezin otac ne bi mogao pomoći te bi ih odmah oslikao.
Unatoč mnogim ljubavnim vezama, Picasso nije cijenio žene umjetnice.

–> Picassove modne muze 21. stoljeća

Foto: facebook.com/ Pablo Picasso
Foto: facebook.com/ Pablo Picasso

Smatra se da je najveći broj ukradenih slika upravo Picassovih, a čak 1000 djela otuđeno je do danas. Nevjerojatno, ali za razliku od mnogih lopova koji su ukrali njegova djela, Picasso je bio priveden na ispitivanje kao osumnjičenik za krađu Mona Lise 1911. godine. Za krađu ga je optužio poznanik.
1950. godine Picasso je dobio Staljinovu nagradu za mir i 12 godina kasnije Međunarodnu Lenjinovu nagradu za mir jer je bio vjerni sljedbenik komunističke partije.

–> Picasso odlazi u ruke privatnika?

Foto: facebook.com/ Pablo Picasso
Foto: facebook.com/ Pablo Picasso

Picassove posljednje riječi bile su: “Pijte u moje ime, pijte za moje zdravlje, znate da ja više ne mogu piti”. Četiri godine nakon Picassove smrti, njegova ljubavnica Marie-Thérèse se objesila, a njegova (posljednja) supruga Jacqueline Roque ustrijelila se 1986. godine. Možemo samo nagađati razloge zbog kojih su si ove žene oduzele život, ali moguće je da je ono povezano s odlaskom Picassa na drugi svijet.

Vrlo je zanimljivo da je Picasso boraveći s Dorom Maar jedno ljeto u hotelu Vaste-Horizon rekao Dori pri ulasku u hotelsku sobu: “Htio sam Vas prenijeti preko praga. Navodno se tako radi u Americi. Ali ja nisam Amerikanac, a Vi ste previsoki.” Picasso nije krio to što mu je smetalo da je bio niži od većine svojih ljubavnica.

–> Dora Maar i Picasso: Košmaar žene koja plače ili Adora adorée?

Danas, 23. ožujka u Galeriji Klovićevi otvara se izložba Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz na kojoj će biti izloženo 56 slika i skulptura iz 20. stoljeća. Djela su izložena kronološkim redoslijedom od ranih radova iz plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, amblematskih radova analitičkog i sintetičkog kubizma, “klasičnog” perioda, nadrealističke faze te kasne slike iz posljednjih godina Picassova života. Pojedinačne ulaznice za odrasle koštaju 70 kn, za učenike, studente i umirovljenike 50 kn, a obiteljska ulaznica je 100 kn. Ljubitelji Picassovih djela moći će pogledati izložbu do 7. srpnja 2013. godine.

Be social

Komentari