nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Film

Zanimljivosti o Futurami bez kojih možete živjeti

Foto: Printscreen
Vrijeme čitanja: 6 minute
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Sjenoviti nagovještaji

Mnogi manje glavni likovi u Futurami (1999-2012) unaprijed su isplanirani i njihove su se sjene pojavile puno prije njih samih. Tako u prvoj epizodi Futurame u kojoj Fry padne sa stolca u u kapsulu za hibernaciju možemo vidjeti  Nibblerovu sjenu, a razlog zašto je Nibbler bio tamo otkrije se tek u četvrtoj sezoni u epizodi The Why of Fry. Leelini roditelji čiji identitet saznamo također tek u četvrtoj sezoni u epizodi Leela’s Homeworld, prisutni su već dvije sezone prije kao sjene u pozadini scena koje se odvijaju u kanalizaciji.

Foto: watchculture.com
Foto: watchculture.com

Majka umjesto psa

Epizoda Jurassic Bark pamti se kao jedna od najtužnijih epizoda čija priča podsjeća na priču o Hachiku. Seymour, Fryjov pas, devet je godina sjedio ispred Panuccijeve pizzerije i čekao da se Fry vrati dok naposljetku nije uginuo. Originalno je ta epizoda trebala biti o Fryjovoj majci koja do smrti čeka da joj se sin vrati, no scenaristi su zaključili da bi to ipak bilo previše depresivno. Iako, priča o odanom psu koji umre na ulici čekajući vlasnika i nije nešto manje depresivna.

Robot Blues

Tvorac Futurame Matt Groening tvrdi da mu je ideja za seriju došla dok je slušao pjesmu Robot Blues od Incredible String Banda.

Nomen est omen?

Bender je nazvan u čast Bendera (Judd Nelson) iz filma The Breakfast Club (1985). Doduše, Benderovo srednje ime “Rodriguez” samo je šala. Philip J. Fry dobio je prvo ime po Philu Hartmanu koji je dao glas Troyu McClureu u Simpsonima i koji je trebao dati glasu Zappu Branniganu iz Futurame, ali je preminuo prije početka serije. Slovo J. u Fryjovom imenu referenca je na Simpsone u kojima svi muškarci imaju srednje ime J. Turanga Leela dobila je ime po Turangalila simfoniji, a profesor Farnsworth dobio je ime po Philu Farnsworthu, američkom inženjeru zaslužnom za mnoga otkrića u razvoju televizije.

Matematički dokazano

Profesor Farnsworth u epizodi The Prisoner of Benda u šestoj sezoni izmisli stroj koji dopušta da bića sposobna razmišljati mogu zamijeniti tijela, ali jednom kad dva bića međusobno zamijene tijela više ih ne mogu zamijeniti natrag. Stroj ne dopušta da ga dvije iste osobe (A i B) koriste više od jednog puta (kombinacija A i C ili B i C je moguća). Dogodi se zavrzlama i uskoro cijela ekipa Planet Expressa izmijeni tijela no ne mogu se vratiti u svoja stara tijela. Potrebno je smisliti formulu koja omogućava da se svi vrate u svoja tijela. To uspiju kada u nju ubace dvije dodatne osobe (dva Globetrottera) nakon čega sve sretno završi. Formula korištena za vraćanje svake osobe u njezino tijelo u epizodi je matematički točna i napisao ju je jedan od pisaca serije Ken Keeler koji ima doktorat u primijenjenoj matematici.

Foto: watchculture.com
Foto: watchculture.com

00100100

Broj Leelinog stana je 1i što kad se izgovori na engleskom zvuči kao one eye ili jedno oko, a binarni kod na vratima Benderovog stana je 00100100. Taj niz, kad se prevede, daje broj 36 koji, kad se pretvori u ASCII, daje $, odnosno znak za dolar. Ideja je vjerojatno bila da se naglasi Benderova pohlepa za novcima.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Futurella

U epizodi Lrrreconcilable Ndndifferences (da, tako se stvarno zove) u šestoj sezoni, na Comic Conu se priča o seriji koja je odmah prekinuta, a zvala se Futurella. To nije interna šala na alternativno ime Futurame, ali postoje stvarna alternativna imena. Jedno je Aloha Mars,  a drugo je Doomsville. Srećom, oba su bila odbačena. Naziv Futurama inspiriran je Svjetskom izložbom u New Yorku iz 1939. godine gdje je izložba pod nazivom Futurama prikazivala svijet kakav će biti za 20 godina.

Zastarjeli procesor

U epizodi Fry and the Slurm Factory u prvoj se sezoni gledateljima pokaže unutrašnjost Benderove glave i na njegovom mikroprocesoru napisana je brojka 6502. To je isti mikroprocesor koji je korišten za sustave Apple II (1977) i Atari Systems (cca 1975). Benderov procesor star je i za 21. stoljeće, a kamoli tek za 2999. godinu u kojoj se odvija prva sezona.

Foto: watchculture.com
Foto: watchculture.com

Pitanje estetike

Prvih sedam epizoda, doktor Zoidberg ima zube, no onda mu odjednom nestanu. To je zato jer je sa zubima previše sličio ljudima. Također, jezik mu je prvu i pol sezonu ljubičast, ali onda dobije crvenkastu boju.

Foto: watchculture.com
Foto: watchculture.com

Alternativni likovi (koji se srećom nisu dogodili)

Philip J. Fry trebao se zvati Curtis Fry, a njegov prijatelj robot trebao se zvati URL, no to je ime na kraju dobio robot policajac. Hermes se trebao zvati Dexter i nije trebao biti s Jamajke dok mu glas nije dao Phil LaMarr. Zbog toga se na početku ne zna da voli igrati limbo jer je piscima scenarija trebalo vremena da osmisle njegov lik.

Odjeća čini lik u crtiću

Fry uvijek nosi crvenu jaknu, bijelu majicu i plave traperice. Smatra se da je to referenca na odjeću koju nosi James Dean u filmu Rebel Without a Cause (1955). Leela uvijek nosi istu bijelu majicu osim u epizodi My Three Suns u prvoj epizodi kad nosi majicu na britele limeta. Majicu zamijeni nakon što joj Bender kaže “honey I wouldn’t be talking about taste if I had lime green tank top”. Leelina bijela majica bez rukava bazirana je na majici koju nosi Sigourney Weaver u filmu Alien (1979).

Foto: watchculture.com
Foto: watchculture.com

Izvanzemaljski jezik

Ako ste pratili Futuramu vjerojatno ste primijetili da se na natpisima i raznim papirnatim dokumentima često pojavljuje izvanzemaljsko pismo. Ono nije sporadičan skup neobičnih znakova već svaki znak odgovara jednom slovu engleskog alfabeta. Ako se želite igrati, skinite aplikaciju Alienese Decoder na svoj mobitel i započnite maraton Futurame tijekom kojeg ćete prevoditi sve natpise na izvanzemaljskom na koje naiđete. Na priloženoj slici prijevod natpisa glasi “Don’t drink the emperor”, a svi koji se sjećaju te epizode znat će zašto je taj natpis važan. Nepreveden je ostao jedino natpis na Leelinoj narukvici, nagađa se o mogućnosti još jednog izvanzemaljskog jezika. U Futurami su zasad prepoznata dva izvanzemaljska jezika, prvi je već spomenut, a drugi je baziran na matematičkom principu koji je poprilično kompliciran (dešifrirajte ga sami).

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Štakori su napustili brod

Možda ste primijetili da Futurama vrvi sovama i na njih se gleda kao na prljave štetočine. New New York bio je preplavljen štakorima i golubovima stoga su u grad pustili stotine sova kako bi ih se riješili. No rezultat je bio da su nova pošast postale upravo puštene sove.

Foto: buzzfeed.com
Foto: buzzfeed.com

Howard Stern je precijenjen

Vjerojatno je tek manjina gledatelja shvatila zašto se Fry u epizodi The Luck of the Fryfish stane na auto i dere “Howard Stern is overrated”. Billy West talentirani je glas iza likova Frya, profesora Farnswortha, Zappa Braniganna i Zoidberga. Jedan je od rijetkih koji ne prekida scenu kad u njoj govore dva njegova lika već se s lakoćom prebacuje između jednog, drugog, trećeg ili četvrtog po potrebi. Jedno je vrijeme bio česti gost u emisiji The Howard Stern Show dok se njih dvojica nisu posvadili. Stoga je Fryjova glasna opaska zapravo Billyjeva osveta Howardu.

Foto: watchculture.com
Foto: watchculture.com

Slavni glasovi

Al Gore veliki je fan Futurame i u nekoliko epizoda daje glas svojem liku, a njegova kćer Kirsten Gore bila je jedna od scenaristkinja za Futuramu. Stephen Hawking dao je glas svojem liku u Simpsonima i Futurami, ali ne i u Family Guyu.

Ove zanimljivosti samo su vrlo mali dio beskrajnih skrivenih poruka, referenci i otvorenih prozivanja koja se nalaze u Futurami. Ona je bila serija ispred svojeg vremena koja je od kraja 90ih pa sve do 2012. godine govorila o problemima kapitalizma, predrasudama baziranim na religiji i spolnom opredijeljenju, mržnji prema imigrantima i svemu što je strano i nepoznato, korumpiranosti političara i potrošačkom društvu bez kontrole koje će samo sebe jednoga dana dovesti do propasti. Nažalost, čini se da Futurame više neće biti i to je jedna manje inteligentna crtana serija u svijetu u kojem sve više crtanih serija zanemaruje moć kritike društva koje se oko njih nalazi. Prva slika u ovom članku uvodna je špica zadnje epizode zadnje sezone Futurame koja natpisom “AVENGE US” daje do znanja da tvorci Futurame nisu bili sretni što serija završava, a tijekom godina mnogo su se puta morali boriti da se Futurama ne ugasi. Ti mali natpisi ispod uvodnih špica samo su jedna od čari ove crtane serije, a za kraj evo još jedna Futuramina ne pretjerano suptilna fora.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
(Visited 374 times, 2 visits today)
Be social

Komentari