Film

YESTERDAY: Možete li zamisliti svijet bez The Beatlesa?

yesterday
yesterday
Vrijeme čitanja: 3 minute

Možete li zamisliti svijet bez The Beatlesa i njihovih pjesama? Možda u nekom paralelnom univerzumu, ali u ovom našem to nije moguće.

Već nakon prvih nekoliko scena filma prepoznaje se rukopis scenarista Richarda Curtisa i kreativno umijeće režisera Dannyja Boylea koji su stvorili ovo (ne)obično djelo. Ako se u prvom trenutku ne možete sjetiti njihovih imena, a možda ni njihovih uradaka, kroz glavu vam (moraju) prolaze scene iz filmova Nothing Hill, Slumdog Millionaire, Love Actually, Trainspotting, … déjà vu zapakiran u svjetlucavi papirić koji svojim neobičnim sjajem magnetski privlači na kušanje.

Imagine world without The Beatles!

Priča je jednostavna. Mladi kantautor Jack Malik (Himesh Patel) pokušava zadiviti publiku svojim talentom, no jedini koji ga slušaju su njegovi roditelji i par prijatelja. Među njima najvjernija je Ellie (Lilly James), prijateljica iz školskih dana i povremena menadžerica koja ga uvjerava da postoje čuda u svijetu. I zaista, odjednom, na par minuta nestane struje na čitavoj kugli zemaljskoj.

yesterday
yesterday

Jack se vozeći s posla iz trgovine gdje privremeno radi sudara s autobusom i nakon buđenja u bolnici shvaća da su neki pojmovi jednostavno nestali iz svekolike ljudske svijesti i povijesti. Čak ni svemogući Google ne prepoznaje riječi kao što su Coca-Cola, cigarete, Harry Potter, The Beatles… Kao obožavatelj omiljenog benda, pokušava iz zaborava vratiti riječi i melodiju poznatih mu pjesama koje ljudi oko njega prepoznaju kao njegova autorska djela – a to je bilo ‘Jučer’.

Let it be

Nadalje, Jack prihvaća igru i odlučuje se prepustiti vrhunskim menadžerima na čelu s marketinškom agenticom Mandi (Kate McKinnon) da ga povedu u nepoznato. Njegov „iznenadni“ talent prepoznaje pop zvijezda Ed Sheeran koji bez problema puni Wembley nekoliko večeri za redom, pjevajući uz gitaru kantautorske pjesme.

‘Hey Jude’ bez kompleksa preimenuje u ‘Hey Dude’ što ipak u Jackovoj svijesti nailazi na otpor jer se njegovo sjećanje na originalni naslov ne slaže s time. Ed mu daje prostor da otpjeva ‘Yesterday’ prije njegovog nastupa gdje mu preko 80 tisuća gledatelja fanatično daje podršku.

yesterday
yesterday

Izvrsno ukomponiran nastup u originalni Sheeranov koncert zasluga je filmskih montažera koji od stvarne slike mogu učas stvoriti fikciju u potpunosti vjernu originalu.

Eleonor Rigby

Jack se vinuo u zvjezdano nebo neslućenom brzinom što ne prolazi bez posljedica. Odjednom mu ponestaje riječi i naslova pjesama i prirodno je da inspiraciju potraži u Liverpoolu. U tom malom mjestu koje su Beatlesi stavili na kartu svijeta ubrzo shvaća da je taj svijet usamljen i da njegova usamljenost nije iznimka.

All the lonely people

Where do they all come from?

All the lonely people

Where do they all belong?

Ostale riječi su kao u magli. Liverpool nije pomogao, ali ga Ellie, koja mu iznenada dolazi u posjet, podsjeća da s njom, u roditeljskoj kući i u društvu prijatelja nikad nije bio sam bez obzira na ne baš slavnu pjevačku karijeru.

yesterday
yesterday

Help!

U nastaloj zbrci oko stvarnosti i fikcije Jack se gubi i očajnički pjesmom zove ‘Upomoć!’, gdje hrabri scenarist Curtis daje originalno rješenje. Suočava Jacka s ostarjelim Johnom Lennonom (Robert Carlyle) koji živi povučeno, slikajući u kući pored mora te ga univerzum nije zaboravio i nakon tolikih godina može mu dati savjet da je unutarnji i svjetski mir najveće bogatstvo – treba biti uvijek iskren prema sebi i drugima, bez obzira na posljedice.

All You Need is Love

‘Sve što trebaš je ljubav’ pjevali su Beatlesi prije više od 60 godina. Imali su pravo, istina je da nam je samo ljubav (ponekad) potrebna, a sve ostalo…

Ne treba ovaj film tumačiti racionalno. Treba se prepustiti mašti i moru emocija da nas nose kroz Yesterday. Sve u njemu je izuzetno profesionalno, svaki detalj, svaki pogled, svaki dijalog ima smisao. Kamera i montaža su fantastično surađivale što se najviše vidi na masovnim scenama (stadion Wembley ,koncerti na turneji, plaža). Može se reći da je ovo besprijekorno ljetno osvježenje na velikim ekranima za jučer, danas i sutra.

Zanimljivo je napomenuti da su preostali članovi The Beatlesa i njihove udovice vrlo darežljivo dali pristanak za izvođenje pjesama, a prema riječima sir Paula McCartneyja film se trebao zvati Scrambled Eggs što je originalni naslov za pjesmu ‘Yesterday’.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari