Istaknuto
24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.11.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 3. prosinca ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše vizart redakcije!

Glazba

9 zanimljivosti o KSET-u koje možete pronaći u monografiji: Buntovnici iz Unske

07.01.2019. Glazbena redakcijaFoto: KSET/kset.org/gallery/live
Vrijeme čitanja: 4 minute

Već i vrapci na grani znaju da je KSET-ova monografija obavezan primjerak svake kućne biblioteke. Monografija KSET-a  koja sadrži 536 stranica u boji obuhvaća prve 32 godine kultnog zagrebačkog kluba. Hvale vrijedan projekt foto sekcije KSET-a trajao je gotovo tri godine i sabrao je na jedno mjesto brojne fotografije, priče, anegdote i važna klupska događanja. Na jednom mjestu možete pronaći sve potrebne informacije o Bike, Disco, Dramskoj, Foto, Glazbenoj, Računarskoj, Tehničkoj, Video i P.I.J.A.N.D.U.R.E. sekciji.

Zagreb bez KSET-a ne bi bio to što jest, kulturna i glazbena scena grada ne bi bila to što je danas, naši roditelji ne bi bili to što su danas.

Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

Misteriozni disko likovi

“Disco je trajao od 19 do 24 sata, a u 21 sat već bi sve bilo puno, ljudi su se skupljali do otprilike 20:45. Postojao je standardni raspored:

od 19:30 do 20:45 disco špica
od 20:45 do 21:40 blok sentiša
od 21:40 do 23:15 drugi brzi set
od 23:15 do 23:45 sentiši, valcer, tango

Tako je išlo zbog noćnih tramvaja koji su vozili od 23 do 1 sat.

Na takvim večerima obavezno bi se pojavila dva, tri čovjeka u najboljem “Travolta” izdanju: u bijelim odijelima i bijelim košuljama, s kokoticama. Jedan od njih bio je redoviti posjetitelj; došao bi, otplesao svoju točku i otišao.”

Milicija, zakoni i dovitljivci iz KSET-a

“Krajem osamdesetih KSET je htio napraviti jugoslavensku premijeru jednog holivudskog filma. Projekcija je najavljena u novinama, gdje je distributer, Makedonija film, saznao za nju. Distributeru se taj plan baš i nije svidio, pa su ksetovcima poslali telegram da moraju otkazati tu premijeru i prijetili se milicijom. Na to su istog dana dobili odgovor da će premijere ipak biti i neka je slobodno pošalju. Ksetovci su, naime, u zakonu našli da se svima dozvoljava prikazivanje dva isječka iz filma. Nigdje nije pisalo koliko smiju trajati. I tako je film prikazan u dva “isječka”, uredno s pauzom nakon prvih 45 minuta. Milicija je došla, napravila zapisnik i sve je bilo u skladu sa zakonom. Tako je u dva dijela film prikazan nekoliko puta.”

Na pozornicu kroz prozor

“KSET je sve do početka rata bio redovno mjesto održavanja predstava. Najčešće su to bile monodrame koje su izvodili mnogi poznati glumci i koje su uglavnom dupkom punile Klub.

(…) A Pero Kvrgić u KSET-u? Oni koji nisu mogli ući skroz su začepili vrata pa smo Kvrgića ubacili kroz prozor redakcije uz pomoć nekoliko gajbi.”

S pivom nema šale

“Do neke 1987. je na šanku bilo Fructal sokova, skoro kompletan program od dvadesetak vrsta, od svakog barem po gajbu, i Cole. Jedno veče je Brk (tadašnji šef kluba) donio par gajbi Karlovačke i stavio na šank na prodaju. Na prvom sljedećem sastanku Savjeta kaznio je sam sebe s nekoliko prekorednih dežurstava na večernjem programu zbog alkohola u Klubu, i još dva-tri jer je Karlovačku nazvao pivom, Naime kaj, u Statutu pijandura je postojao članak o klasifikaciji piva po kojem su Zlatorog i Nikšićko bili Piva, dok su Ožujsko i Karlovačko bila ‘đubar’.”

Kad Ferovci konzumiraju alkohol…

“U neke sitne noćne sate, jer nisu imali pristup nikakvim kuhajućim tijelima, od priručnih dijelova složili su ingenioznu napravu. Na dvije vilice ili neka druga dva komada jedaćeg pribora nekako pričvršćena na dasku, koja je imala funkciju izolatora, kratko se spojila struja i cijela konstrukcija bi se utopila u lonac vina sa začinima koje bi se potom magično pretvorilo u kuhano vino. Taj čarobni štapić za pretvaranje vina u kuhano vino bio je u upotrebi dugi niz godina.”

Kad su ti policajci frendovi, ali to baš i nema učinka

“Jedne večeri 1995. Mrva i njegova cura bili su na šanku. Fuki Jr. je tad bio mladi plavi član i nije baš poznavao ljude po Klubu. Nekad, usred programa dva su lika uzela aparat za pistacio i krenuli prema izlazu, a Fuki im je, ne budi lijen, otvorio vrata. Dakako, aparat je nestao bez traga.

Kako je policija postala redoviti posjetitelj Kluba, nešto kao kućni prijatelji, bila je već tamo. Pa, hajde, kaže, da napravimo prijavu.

– Policajac: Koja budala je bila na šanku?
– Mrva: Ja sam bio.
– Policajac: I hoćete reći da je to veliko pola metra sa pola metra sa metar i da je nestalo?
– Mrva: Je.
– Policajac: I onda vi pričate viceve o policajcima?!?!”

Mate Škugor – revolucionar i heroj KSET-a

“Mate je uveo nevjerojatan kulturni iskorak u Klubu: sapun i papirnate ručnike u zahodima. A bome i reklame iznad pisoara, kad to još nitko u Hrvatskoj nije imao. Sad je to normalno.”

Kad si gladan nisi svoj

“Jedna od klupskih tradicija su kobasice pečene na rešetci za cipele s ulaza. Za roštilj su uvijek zadužene Pijandure*, pripreme počinju već u popodnevnim satima.”

*Pijandure = Planinarsko Izletničko Junačko Antialkoholičarsko Nenad…mašno Društvo Uvjetno Rečeno Elektrotehničara

Prioriteti za kraj

“Nešto što bih istaknuo bitno za ovih zadnjih godinu dana je da prije nekad nije uopće bilo škara u sekciji. Danas ih imamo desetak. Dežurstva, monografija, članovi – sve to nije bitno. Bitno je da napokon imamo dovoljno škara. A da ih ne bi opet izgubili većinu ih držim zaključane u ormaru u komori. Da budu na sigurnom.”


Pssst – pronašao/la si poklon  na Ziheru! Budući da toliko voliš KSET i sve što nam ovaj kultni zagrebački klub nudi, ekipa je odlučila pokazati i koliko oni vole tebe. Pripremili su ti poklon kakav se ne odbija – upad na 5 koncerata po izboru u KSET-u u 2019. godini za tebe i pratnju. Drugo mjesto nosi ‘utješnu’ nagradu koja sadrži KSET monografiju, majicu i ceker.

Kako do upada? Pravila našeg darivanja pronađi ovdje. Igramo se do subote 12. siječnja!

(Visited 804 times, 5 visits today)

Komentari