Film

Objavljeni pobjednici 16.Motovun Film Festivala!

motovun
Foto: Facebook.com/MotovunFilmFestival/
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook.com/MotovunFilmFestival/
Foto: Facebook.com/MotovunFilmFestival/

Završilo je 16. izdanje Motovun Film Festivala! Pet dan filmova, pjesme i veselja na „brdu filmova“ privremeno je pauzirano te će se zabava, nadajmo se, nastaviti iduće godine na istom mjestu i u isto vrijeme.

Naravno, valja istaknuti i najbolje od najboljih, odnosno filmove koji su trijumfirali u nekoliko različitih kategorija;

Nagrada Fipresci

Međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu: Ingrid Beerbaum, Davor Pavlović i Gaetano D`Elia nagradu je dodijelio filmu Kći redatelja Thanosa Anastopoulosa (I Kóri, Grčka, Italija, 2012) zbog izuzetnog portretiranja i ispreplitanja socijalnih i obiteljskih problema koristeći filmske (horor) stereotipe koje su nam u konačnici donijeli originalan i pronicljiv pogled na stanje europske civilizacije.

Nagrada Propeler

Žiri u sastavu Karel Och, Kjartan Sveinsson, Diana Groo i Goran Dukić motovunsku glavnu nagradu Propeler koja se dodjeljuje najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa dodijelio je filmu Pošast redateljice Neus Ballús (La plaga, Španjolska, 2013) zbog jedinstvene i posebne mješavine realnosti i fikcije koja je rezultirala izuzetnom meditacijom nad životom i majstorskim portretiranjem nezaboravnih likova.

Nagrada Bauer

Žiri u sastavu Igor Ivanov, Judita Franković, Maja Miloš, Marija Pikić, Metod Pevec, Nemanja Bećanović i Vjosa Berisha nagradu Bauer koja se dodjeljuje za najbolje filmove snimljene u sedam kinematografija regije dodijelio je filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića (Hrvatska, 2013) zbog izvanrednog portretiranja karaktera, narativne konzistentnosti i dosljednosti u konceptu i estetici.

Nagrada Motovunski kratki

Prošlogodišnji pobjednik Motovunskog kratkog filma Dan Geesin za ovogodišnjeg pobjednika odabrao je film KM redatelja Christosa Nikoua (Grčka, 2012) zbog jasne perspektive koja se u filmu polagano otkriva, a koja je zasićena onime što Geesin smatra ljudskom tragedijom broj jedan: problemom u komunikaciji.

Be social

Komentari