Film

Završio 67. Cannes – Zlatnu palmu osvojio “Winter Sleep”

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/pages/Festival-de-Cannes-Page-Officielle
Foto: www.facebook.com/pages/Festival-de-Cannes-Page-Officielle

Iako je ugledni Time magazin napisao da je Winter Sleep dobar film, ali ne dovoljno dobar da osvoji Palme d’Or, zlatna palma ipak je otišla u ruke turskog redatelja za trosatnu obiteljsku dramu. To nije prvi puta da Nuri Bilge Ceylan slavi uspjeh za svoj hvaljeni film: prethodno je već kući ponio FIPRESCI Prize. Priča o bivšem glumcu koji sada vodi hotel i ima problematičan odnos sa svojom suprugom i svojom nedavno razvedenom sestrom pobijedila je čak i favorita Mommy, redatelja Xaviera Dolana koji se morao zadovoljiti glavnom nagradom žirija i podijeliti prijestolje s filmom Goodbye to Language za koji je zaslužan kum francuskog novog vala – Jeal-Luc Godard.

Le Meraviglie s Monicom Bellucci u glavnoj ulozi bio je hvaljen od prvog dana pa i ne čudi što je osvojio Grand Prix jer je ionako bio vodeći u utrci za tu nagradu. U središtu radnje je tradicionalna, zatvorena i konzervativna obitelj koja živi u ruralnim krajevima Italije. Gelsomina je buduća nasljednica koja budno pazi na svoje tri mlađe sestre dok njezin otac nezadovoljno gunđa o propadanju poljoprivrede i novim europskim zakonima o istoj. Kad TV reality show dođe u njihovo selo i ponudi im sudjelovanje s velikom novčanom nagradom za „Najtradicionalniju obitelj“, Gelsomina se poželi uključiti u natjecanje čemu se njih otac jako protivi.

Biografska drama Foxcatcher sa Steveom Carellom, Channingom Tatumom i Markom Ruffalom u glavnim ulogama dobitnik je nagrade za najboljeg redatelja. Bennett Miller režirao je film o olimpijskoj braći Shultz i paranoičnom šizofreničaru Johnu du Pontu. Iako je kritika jako hvalila Stevea Carella i njegovu izvedbu ove zahtjevne uloge, nagrada za najboljeg glavnom glumca otišla je Timothyju Spallu za ulogu J.M.W. Turnera u filmu Mikea Leigha Mr. Turner.

Ne iznenađuje ni odluka da Julianne Moore osvoji nagradu za najbolju glavnu glumicu budući da je oduševila publiku, kritiku, a očito i žiri ulogom Havana Segrand u satiri hollywoodskog načina života u filmu Maps to the Stars. Osim nje, i ostatak glumačke ekipe prima samo riječi hvale za svoje izvedbe duboko kompleksnih likova koji stalno plešu na granici između pozitivnih i negativnih: Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams.

Ruska drama o čovjekovoj borbi protiv korumpiranog političara koji mu pokušava oteti dio zemlje koji mu pripada, Leviathan, nagrađena je za najbolji scenarij čime je zaokružena pomalo predvidljiva dodjela jednih od najprestižnijih europskih filmskih nagrada.

Većina dobitnika nije izazvala šok i nevjericu, no široko zastupljene teme u nagrađenim filmovima barem potvrđuju da izostanak elementa iznenađenja ne ide paralelno s jednoličnom problematikom. Ako ništa drugo, barem među nagrađenim filmovima ima ponešto za svačiji ukus, a možda je to i bila glavna misao vodilja canneskog žirija pri odluci pobjednika. Uskoro ćete ionako sami moći prosuditi jer distribucija po kinodvoranama kreće vrlo brzo.

Be social

Komentari