Istaknuto
12.05.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

08.05.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Godina se nastavlja lijepo glazbeno oblikovati. Travanj je bio emotivan, raznolik, bogat i zabavan, a nova Mjesečna doza popa eliminirat će mogući FOMO osjećaj.

Glazba

Ziher playlista vol. XXXI: Eurosong kakav ne pamtimo

29.11.2014. Helena KezerićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/Eurosong.hr

Foto: facebook.com/Eurosong.hr

Odrasti uz Eurosong nekad je imalo posebno značenje. Jedan dan u godini cijela obitelj bi se skupila pred tv ekranom. Nije da nam je to bio nepoznat osjećaj, često smo imali zajedničke filmske maratone i nedjeljna druženja u najzabavnijim izdanjima. Jedan dan u godini atmosfera je bila drugačija. Sestrična bi tu večer iznimno prespavala kod nas, bez obzira da li se radi o danu u tjednu ili vikendu, bez obzira na jutarnju smjenu u školi.

Ispekle bi se kokice i ta tri sata smijeha, rasprave, negodovanja i napetog iščekivanja bila bi samo naša. Iz tih večeri nastale su šale, interne fore i dosjetke koje koristimo i u današnjim raspravama s ekipom, pa nas svi čudno gledaju jer samo mi Kezerićeve znamo o čemu se radi. Pa tako i fascinacija ovom pjesmom i veoma neuspješno oponašanje koreografije u klubovima svakog vikenda.

Eurosong uz YEM

Ne bih se ovih dana ni prisjetila tih lijepih uspomena da nisam zapazila event koji se sljedećeg petka održava u Klubu, u organizaciji YEM-a. Petak 5. prosinca stvoren je za sve fanatične obožavatelje Dore i Eurosong natjecanja. Yemovci svakog puta iznova iznenađuju kreativnošču i odličnim provodima koji se danima prepričavaju uz čaj s rumom.

Foto: facebook.com/Subkulturnicentar.com

Foto: facebook.com/Subkulturnicentar.com

Parada svega, dok su pjesme u drugom planu

Eurosong nije uvijek bio sinonim neukusa. Barem mi se tako čini kada gledam početke ovog ‘prestižnog’ europskog natjecanja za najbolje od najboljih. Nekako mi se čini da je 1974. godine sve krenulo u nekom drugačijem smjeru.

Danas govorimo o bespuću kiča, politike, promocije svega i svačega, jednakosti spolova, podržavanju različitosti i istospolnih zajednica. Pjesma je u drugom planu. Sve je to u redu, svako vrijeme nosi svoje breme, tko zna što će biti za deset godina.

Koliko god je Eurosong promijenio svoje lice i naličje, ne smijemo se ne prisjetiti da su ova danas smiješna natjecanja nekad brojila izvođače kao što su ABBA, Celine Dion, Brotherhood Of Men, France Gall i nezamjenjivog princa Eurosonga Johnnya Logana. Loreen je doduše pobijedila 2012. i njena Euphoria se vrtila na svim mogućim radio postajama, no album “Heal” na kojem se nalazi spomenuti single, izrazito je slušljivo synth pop djelo.

Foto: facebook.com/LoreenTalhaoui

Foto: facebook.com/LoreenTalhaoui

Odlučila sam učiniti ono što se ne očekuje. Ovdje se ne radi o playlisti Eurosong promašaja, svih naših natjecatelja i natjecateljica, štikli i vukova koji umiru sami, pobjednika zadnjih dvadeset godina, ne! Ovdje se radi o pobjednicima i natjecateljima od samih početaka.

Melodije i izvođači koje nitko ne povezuje s Eurosongom. Uživajte u izboru pjesama s malo starijim štihom i vjerujte, sve one su jednom, prije mnogo godina, predstavljale svoju zemlju na natjecanju za pjesmu Europe i pobijedile.

(Visited 164 times, 1 visits today)

Komentari