Glazba

Ziherov festivalski vodič kroz Sziget, dio drugi: A38 i World Music pozornice

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Vrijeme čitanja: 3 minute

U drugom Ziherovom vodiču kroz Sziget upoznat ćemo vas sa dvije vrlo bitne i posebne pozornice na Otoku slobode. Drugi najvažniji stage A38 ističe se time što se nalazi pod šatorom, a na njemu možemo pronaći žanrovski različite vrste izvođača. Pozornica je dobila ime po klubu koji se nalazi na brodu koji polovi po Dunavu.

Stage A38 počet će s radom drugog dana festivala, u utorak 11. kolovoza, a na njemu će prvi zasvirati francuski ska/reggae bend Babylon Circus. Mnogo pažnje privući će i belgijska soul/R&B glazbenica Selah Sue, koja je 2011. godine napravila proboj s odličnim prvim albumom. Prvi dan na toj pozornici zaključit će miljenici zagrebačke publike Future Islands i nepredvidljivi Jungle, a do dugo u noć za DJ pultom biti će Yellow Claw, Dublic i B’Andre. U nastavku tjedna kroz tu će pozornicu proći Halestorm, SBTRKT (glazbeni projekt Aarona Jeromea koji u stilu dubstepa/indie popa remixa izvođače poput Radioheada, Marka Ronsona, Basementa Jaxxa…), Ella Eyre i .

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Foto: facebook.com/SzigetFestival

Jedan od vrhunaca programa na ovoj pozornici bit će američki Interpol, koji će u Mađarsku donijeti duh post-punka s daškom indie-rocka sa svog prošlogodišnjeg albuma „El Pintor“. The Gaslight Anthem će na Szigetu odsvirati jedan od posljednjih koncerata prije odlaska na dužu pauzu, a tamo će biti i sve popularniji Knife Party. Pravu irsku veselicu predvodit će punkeri Dropkick Murphys, a regiju će na tom stageu predstavljati slovenski elektronski umjetnik Gramatik. Subota će pripasti britanskoj pjevačici koju mnogi uspoređuju s Amy Winehouse, Palomi Faith. Potporu će imati u sunarodnjakinji Foxes koja se najviše drži popa i elektronike, a dubstep i drum&bass ritmovima rasplesat će nas engleski trio Nero.

Ako posljednji dan ne želite provesti na glavnoj pozornici uz Martina Garrixa i Limp Bizkit, usudio bih se reći da A38 zapravo nudi puno bolji sadržaj. Od ranog popodneva slušat ćemo sanjivog švedskog kantautora i budućeg zagrebačkog gosta Josea Gonzaleza, nakon kojeg slijedi Kwabs te Michael David Rosenberg, većini poznati kao Passenger. Kasnije će se za zabavu pobrinuti njemački duo Milky Chance, a atmosferu će do usijanja dovesti Sigma (live). Od izvođača koje još nisam spomenuo, a „drmat“ će pod šatorom, su Tyler, The Creator, Infected Mushroom, Enter Shikari, C2C, Jett Rebel i Kensington. a na stageu će se izmjenjivati još desetine drugih DJ-eva.

Kao najposebnija pozornica na cijelom festivalu ističe se World Music stage, na kojoj će ove godine nastupiti izvođači iz 16 različitih zemalja. Ova pozornica pojavljuje se na Szigetu već 15 godina, a mnogi posjetitelji željni su upoznavanja muzike iz različitih dijelova svijeta. Tako će ove godine festival ugostiti duhovne glazbenike, vokaliste i plesače svih generacija iz Indije, ujedinjenih pod imenom Dhoad Gypsies from Rajasthan, a iz Rumunjske dolaze svjetski popularni Taraf de Haidouks. Za sve željne prave balkanske glazbe tu će se naći pionir puhačkih instrumenata Boban Marković sa svojim orkestrom, a naše krajeve zastupit će i Goran Bregović i njegov Orkestar za venčanja i sprovode.

Još malo „gypsy“ tonova pozornicom će pronijeti mađarski Romengo i Parno Graszt, ali u nešto tradicionalnijem obliku. Da ne ostane sve na romskom opusu, pobrinut će se portugalska fado zvijezda Mariza, La Chiva Gantiva s afro-kolumbijskim ritmovima, te Helsinki-Cotonou Ensemble koji će koristiti svoje jazz iskustvo da bi isporučili jedinstvene voodoo ritmove. Imam Baildi će nas upoznati s grčkim tradicionalnim pjesmama, ali sve na jedan plesni, elektronski/fusion način. Iz Italije dolazi Roy Paci & Aretuska Allstars koji sa svojim ska i reggae utjecajima dovode taktove Sicilije na mađarsko tlo, a opisuje ih se kao savršenim izvođačima za sunčano i ljetno vrijeme.

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Foto: facebook.com/SzigetFestival

Malo „etno-kaosa“ pružit će nam ukrajinska grupa DakhaBrakha, a ostaje nam vidjeti što točno misle pod tim pojmom. World Music još neće zaobići francuski HK & Les Saltimbanks, Pannonia Allstars Ska Orchestra, The Egyptian Project, mauritanijski Noura Mint Seymali, njemački LaBrassaBanda, španjolski Che Sudaka, a sve skupa potpomognut će DJ partyji do rano ujutro. MasterCard World Music Stage (službeno ime) otvara se treći dan, odnosno 12. kolovoza. Program na ovoj pozornici počinje u 16 sati i 45 minuta, a završava u 4 sata poslije ponoći.

U posljednjem Ziherovom vodiču kroz Sziget vidjet ćemo što nam nude preostale pozornice  poput Petofi Radio Telekom Volt Festival stage te British Knights Europe stage, kao i brojni popratni programi poput Cirque du Sziget, koji će imati zadatak kamperima pomoći prebroditi tjedan dana minimalnoga sna. Ulaznice se još uvijek mogu kupiti, a sedmodnevna festivalska ulaznica koja uključuje i kamp te tuš košta 269 eura. Jednodnevne ulaznice koštaju 60 eura, osim za prvi dan, 10. kolovoza, kada je pet eura skuplja.

Be social

Komentari