Glazba

Ziherov festivalski vodič kroz Sziget, dio prvi: Main stage i Dance arene

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Približava se početak jednog od najvećih europskih glazbenih festivala, Sziget festivalau njegovom 23. izdanju. Budimpešta će od 10. kolovoza ugostiti ponajveća svjetska glazbena imena, a tko će, na koji način i na kojem dijelu otoka održavati svoje nastupe i uveseljavati stotine tisuća ljudi, pokušat ćemo dočarati u trodijelnom vodiču.

Ukratko još samo par osnovnih informacija da se napravi dobra podloga za ono što slijedi. Festival Sziget održava se u Budimpešti, točnije na otoku u srcu grada koji je okružen Dunavom, a samo područje održavanja festivala nazvano je Otokom slobode. Pretpostavlja se da će ovogodišnje izdanje festivala posjetiti više od 400 000 ljudi  iz 70 država. Na Sziget se ne dolazi samo zbog muzike, već se može naići na kazalište, cirkuse i ostale popratne kulturno-umjetničke programe. Općenito, ono što se da iščitati iz dojmova nekih posjetitelja prošlih izdanja je nevjerojatna količina sadržaja, dobre organizacije i nezaboravne atmosfere.

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Foto: facebook.com/SzigetFestival

Pa da vidimo što nam se nudi na glavnoj pozornici i nekim plesnim prostorima. Prostor ispred Main stagea prvog dana biti će popunjen ponajprije zbog svima nam dobro znanog, bad boya britanske pop glazbe, Robbiea Williamsa. Prije njega, organizatori su stavili svoje domaće snage, kako bi se predstavili u što boljem svijetlu, pa ćemo tako slušati Ocho Macho i Irie Maffiu. Potonji su ujedno i zaslužni za ovogodišnju himnu festivala. Na glavnu pozornicu prvi će stupiti The Biebers, koji nemaju toliko veze s mlađahnim dječakom iz Kanade, već su originalni mađarski sarkastični izvođači tradicionalne dance muzike za pijanu djecu. Energiju i fantastičnu atmosferu na „Glavnoj“ narednih će dana upotpunjavati Asaf Avidan, Florence + the Machine, Gogol Bordello, The Horrors, The Script i fantastični Alt-J.

Sredina i kraj tjedna donijet će više-manje britanske izvođače koji su aktualni, sjajni uživo i neće nam dati  ni sekunde da se maknemo od glavne pozornice. Najraniji program počinje sa The Maccabees i Awolnation, nastaviti će se s The Ting Tings, Marina and The Diamonds i Kasabianom, a podsjetit ćemo se energije Foalsa na krilima novih pjesama, a sve će zaokružiti, megapopularna Ellie Goulding i Avicii. Vikend donosi pretežito američku ekipu poput Hollywood Undeada i Major Lazera. Ipak ono što se čini kao najveća glazbena poslastica festivala su Kings of Leon. Sigurno će puno ljudi iz susjednih država potegnuti do Budimpešte samo zbog njih jer to će im biti jedan od četiri nastupa u Europi ove godine. Završni dan na glavnoj pozornici čini se i najviše plesnim pa već tako od popodneva počinje cupkanje uz Kraftklub, ovogodišnje INmusic poznanike Rudimental, nu metalce Limp Bizkit, a sve će na kraju lijepo izmiksati mladi Nizozemac Martin Garrix.

Zanimljivost vezana uz glavnu pozornicu je ta da će svaki dan organizator između koncerata raditi različite umjetničke aktivnosti u kojima će sudjelovati posjetitelji. Tako ćemo iznad Budimpeštanskog neba gledati 20 000 balona, milijune mjehurića, dizati će se 15 000 Sziget zastava (nećemo zaboravit ni svoju!), biti će i zabava sa milijun konfeta, bacanjem boje i završnim vatrometom te laser show spektaklom.

Foto: facebook.com/SzigetFestival
Foto: facebook.com/SzigetFestival

Od prvog dana u pogonu će biti i Colosseum, prostor koji je zaista u obliku amfiteatra, a tamo će trajati party doslovno od jutra do sutra (od 12 popodne do 6 ujutro svaki dan!). Cijeli taj prostor prožet je jedinstvenom atmosferom u kojem je najljepše dočekati izlazak sunca uz prijatelje i elektronsku muziku. Neki od DJ-a koji će na njemu nastupati su Apollonia, Polarize, Laura Jones, Michael Mayer, Dixon, Marcel Dettmann, Damian Lazarus i mnogi drugi.

Telekom Arena jedna je od onih pozornica koja se nalazi pod ogromnim šatorom i većinom će prevladavati EDM. Na njoj će nastupati Alesso, DJ duo W&W, nizozemski producent i DJ Sander van Doorn, Bassjackers (svirali od Ibize do Las Vegasa s Tiestom i Afrojackom), Jaguar Skills, Sidney Samson, Julian Jordan i deseci drugih. Pozornica počinje s radom od 12. kolovoza (treći dan festivala), a pred njom će se moći plesati svaki dan od 22 sata pa do 6 nakon ponoći.

Za početak predstavili smo tri pozornice, a u sljedećem vodiču možete pročitati koja nas vrsta glazbe očekuje na World Music i A38 stageu. Također, osvrnut ćemo se i na još popratnih sadržaja koji su na Szigetu neizbježni.

sziget 2
Foto: facebook.com/SzigetFestival
Be social

Komentari