Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Tko su pobjednici 13. Zagreb film festivala?

21.11.2015. Ziher.hrFoto: press

Proglašeni su pobjednici 13. Zagreb Film Festivala. Zlatna kolica za najbolji film dodijeljena su mađarskom filmu Saulov sin redatelja Laszla Nemesa, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch, a najboljim filmom u programu Kockice proglašen je Zvjerka Daine O. Pusić. Žiriji su u svakoj od kategorija dodijelili i posebna priznanja. Najboljim filmom programa PLUS proglašen je nizozemski Princ redatelja Sama de Jonga, a HT nagradu publike osvojio je francuski film Novi klinac u režiji Rudija Rosenberga.

O najboljim filmovima iz programa PLUS namijenjenog mladima odlučivao je žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu: Nino Potrkač, Josip Čačković, Natalie Dech, Eva Lotta Čimbur Pukšec, Dora Subotić. Žiri je nagradu dodijelio nizozemskom filmu Princ u režiji Sama de Jonga. ”Odabarali smo ovaj film kao predstavnika nečeg drugačijeg. Iako su se svi filmovi usredotočili na ljubavne zavrzlame karakteristične za našu dob, u ovom filmu se upliće i problem društvenog neprihvaćanja. Princ nas potiče da ostvarimo svoje snove bez obzira na prepreke. Kombinacijom kadrova i boja pokušava se uljepšati surova svakidašnjica socijalne amsterdamske četvrti.”

O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog igranog filma i programa Kockice odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Andrei Creţulescu, redatelj, dobitnik Zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film 2014.; Sata Cissokho, koordinatorica festivala iz tvrtke Memento Films te Sonja Tarokić, redateljica.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film dodijeljena su francuskom filmu Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch. ”Nekoliko sekundi  je dojmljiv, naturalistički i beskompromisni prikaz žene u okrutnim situacijama. Sirov, snažan i hrabar. Dokumentaristički pristup u najboljem izdanju.” Posebno priznanje u natjecateljskom programu kratkometražnog igranog filma dodijeljeno je filmu Nemir redateljice Ene Sendijarević.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film iz programa Kockice dodijeljena su filmu Zvjerka u režiji Daine Oniunas-Pusić. ”Zvjerka je odvažan, originalan i provokativan film koji najavljuje dolazak talentirane autorice. Bravurozno snimanje sa srcem, uz nastupe dviju neustrašivih glumica”, stoji u obrazloženju žirija. U programu Kockice dodijeljena su i dva posebna priznanja. Dobili su ih filmovi Nas dva Andrije Mardešića i Piknik Jure Pavlovića.

Pobjednike u kategoriji dugometražnog igranog filma odabrali su predstavnici žirija u sastavu: Levan Koguashvili, redatelj filma Spojevi naslijepo (dobitnika Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film 2014.); Cristoph Thoke, producent i Jessica Woodworth, redateljica.

Žiri je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma dodijelio mađarskom filmu Saulov sin redatelja Laszla Nemesa uz obrazloženje: ”Izuzetno dirljiv film. Remek-djelo. Nezaboravan. Pobjednik Zagreb Film Festivala. Fizički doživljaj. Nesvakidašnji film.” Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su dvama filmovima, danskom filmu Rat u režiji Tobiasa Lindholma i australskom filmu Tanna u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera.

Poznat je i dobitnik HT Nagrade publike. Riječ je o francuskom filmu Novi klinac redatelja Rudija Rosenberga koji je ocijenjen najvišom prosječnom ocjenom, 4.8.

U ukupno devet dana zagrebačke festivalske groznice prikazano je 111 filmova na šest lokacija. U međunarodnom natjecateljskom programu prikazano je 13 dugometražnih te 10 kratkometražnih igranih filmova, dok je u hrvatskoj konkurenciji u programu Kockice prikazano njih 11, a osim glavnog, festival je uključivao i 12 popratnih programa.

13. ZFF je posjetilo više od 120 gostiju; s Islanda su stigli glavni glumci iz filma Ovnovi  Sigurður Sigurjonsson i Theodor Juliusson te redatelj i glavni glumac filma Vrapci Runnar Runnarsson i Ingvar E. Sigurdsson. Među festivalskim gostima bili su i redateljica bh. kandidata za Oscara Naša svakodnevna priča Ines Tanović, Slavek Horak, redatelj češkog kandidata za Oscara Kućna njega, redatelj Neonskog bika Gabriel Mascaro iz Brazila te Martti Helde iz Estonije. U sklopu programa Velikih 5 prikazan je Mladost  Paola Sorrentina koji je osobno predstavio scenarist i producent Fred Breinersdorfer.

Program INDUSTRIJA također je ugostio brojne profesionalce iz svijeta filma, među ostalima, Laurence Raymond, predstavnicu kanskog Directors Fortnighta, Salette Ramalho, predstavnicu Međunarodnog festivala Vila do Conde iz Portugala, te Bernda Budera i Nikolaja Nikitina, delegate Berlinalea koji su stigli u Zagreb povodom predselekcijskih projekcija u Zagrebu.

Premda je službeni natjecateljski dio festivala zatvoren u subotu, posjetitelji će u probranim filmskim naslovima moći uživati i u nedjelju, 22. studenoga i to u kinima Europa, Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti. I nakon festivalskog finiša, izbor festivalskih naslova nastavlja turneju po ostalim gradovima Hrvatske. Nakon riječkog Art-kina Croatia i varaždinskog kina Galerija, program ZFF putuje održat će se i u Centru za kulturu Čakovec (27. – 30. 11.). Sve one koji su propustili pogledati filmove Mustang i Zagrebačke priče razveselit će informacija da spomenuti naslovi odmah nakon ZFF-a kreću u redovnu distribuciju u kinu Europa i Kino mreži, a tijekom narednih mjeseci očekuje se distribucija pobjedničkog filma 13. ZFF-a, Saulov sin.

Komentari