Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Oscari 2016: Ima li Larson konkurenticu u kategoriji Najbolje ženske glavne uloge?

24.01.2016. Lucija KlarićFoto: twitter.com/45 years

Tko je među ženama Hollywooda odigrao najbolju glavnu ulogu ove godine po mišljenju Akademije? Nakon što su raščišćene sumnje oko toga čija se uloga može smatrati sporednom, a čija glavnom (pa su tako neke glumice, kao recimo Rooney Mara, zašle u drugu kategoriju), probrano je pet imena koja sama po sebi nisu bila nepredvidljiv izbor – bez obzira što se nominacije Zlatnih globusa i Screen Actors Guilda razlikuju od onih u oskarovskoj konkurenciji.

Jennifer Lawrence, takozvana američka miljenica, odigrala je naslovnu protagonisticu u filmu Joy Davida O. Russella koji je prošao ispod radara kritike i publike, ali je Lawrence gurnuo u nagradnu sezonu gdje je već odnijela Zlatni globus u kategoriji “Najbolje glumice u komediji ili mjuziklu”. Ipak, kao i Damon, u na taj način nediferenciranoj oskarovskoj priči, teško će proizaći kao junakinja večeri.

Foto: twitter.com/carolmovie

Foto: twitter.com/carolmovie

45 Years priča je o starijem paru koji se priprema proslaviti jubilarnu godišnjicu, ali koji za vrijeme priprema doznaje informaciju o tijelu bivše djevojke muža Geoffa. Utjelovljujući njegovu partnericu – Charlotte Rampling, pokazat će što znači voljeti u tim godinama. Rampling je za svoj performans već nagrađena Srebrnim medvjedom, ali britanska glumica manje će vjerojatno odnijeti i Akademijino srce čemu trenutno ne ide u prilog ni njezina izjava o neshvaćanju pomanjkanja etničke, rasne i spolne raznolikosti među kandidatima.

Carol je polučio nominacije za obje svoje glumice, ali Cate Blanchett unutar ove konkurencije ima mnogo manje šanse nego što ih ima Mara unutar svoje – za sporednu ulogu. O drami o homoseksualnom ženskom paru mnogi su pisali riječi hvale, ali isto se može reći i za Blanchettine sukandidatkinje koje su u najužoj areni za zlatni kipić.

Foto: twitter.com/room

Foto: twitter.com/room

A koga je to među glumicama kritika najviše obljubila? Jedna od njih protagonistica je Brooklyna – filma u kojem je glavni lik irska imigrantica koja je 1950ih godina pristigla (gdje drugdje nego) u Brooklyn i našla se rastrgnuta između života svoje prošlosti i svoje sadašnjosti/budućnosti. Irsku imigranticu utjelovila je Saoirse Ronan. Druga je Brie Larson koja je zasad u izvjesnoj prednosti nad kolegicom budući da je već sa sobom odnijela nagradu Critic’s Choice te Zlatni globus. Larson glumi Ma, majku petogodišnjeg dječaka s kojim je zarobljena u malenoj “Sobi” od strane svog otmičara, a ono što je njezin sljedeći korak je bijeg s djetetom u stvaran svijet (koji može biti daleko strašniji od Sobe).

Room Lenny Abrahamsona je sam po sebi iznenađujuće dobro odjeknuo kod Akademije (gdje je čak Abrahamson na neki način istisnuo iz konkurencije veterana Scotta) što je svakako još jedna stvar u prilogu Larson i njezinom primanju nagrade.

Konačna presuda

Pobjednica: Brie Larson

Moguće iznenađenje: Saoirse Ronan

Komentari