Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Film

Dobar, loš, trailer: Mali princ, Star Wars, dinosauri i superjunaci

22.04.2015. Marija VukšićFoto: adayinmybrain.tumblr.com

Došli su novi traileri, ali nisu sa sobom donijeli neki prevelik dašak originalnosti. Čini se da ćemo uskoro moći gledati nastavke starih franšiza i nove filmove o staroj temi: superjunacima i dinosaurima, monotoniju će djelomično razbiti animirani film The Little Prince. No trebamo lagati sami sebi, valja priznati da neke od ovih filmova ipak jedva čekamo. Kao što je dokazao Furious 7 (2015) koji i dalje drži prvo mjesto po zaradi u kinima, nekim se pričama uvijek iznova rado vraćamo.

Nakon zadnje mlake verzije Fantastične četvorke (2005), čini se da je priča dobila mračniji i ozbiljniji zaokret. Kredibilitet joj djelomično daje svježe poznato lice Milesa Tellera koji je pokazao da zna glumiti u Whiplashu (2014). Doduše, već izlizani i prepoznatljivi zvuk Hansa Zimmera u pozadini i klasičan tamne boje koje, s izuzetkom Guardians of the Galaxy (2014), dominiraju filmovima o superjunacima definitivno ne pomažu ovom filmu da se na bilo koji način istakne u moru sličnih filmova. S prikazivanjem će početi 7. kolovoza u američkim kinima.

Kad smo već kod sličnih filmova, red je spomenuti Batman V Superman: Dawn of Justice koji u kina dolazi tek 2016., ali čiji je trailer nedavno “iscurio” u javnost. Redatelj Zack Snyder (300, Watchmen, Man of Steel) odlučio je da nekim čudom Batman ima šansu preživjeti u borbi protiv čovjeka kojem je jedini prirodni neprijatelj kriptonit. Nadajmo se da ga Batman ima puno u zalihama. Doduše, na Imguru je jedan korisnik primijetio da je Supermanov glavni neprijatelj i inače smrtan, običan čovjek koji ima puno novaca i naprednu tehnologiju (Lex Luthor) pa možda ovakav zaokret priče i nije toliko far-fetched. 

Chewie, we’re home. Ne treba trošiti više riječi jer ta rečenica sumira osjećaje svih fanova Star Warsa kad su vidjeli novi teaser trailer za Star Wars: The Force Awakens. Čini se da možemo očekivati sve one klasične elemente koje upravo i najviše volimo kod ove franšize, a morat ćemo se strpjeti do prosinca ove godine.

Novi trailer za Jurassic World otkriva da su znanstvenici umjesto nove vrste dinosaura zapravo stvorili Aliena (1979) samo toga još nisu svjesni. Budući da Sigourney Weaver ne glumi u ovom nastavku, možemo zaključiti da će svi pomrijeti. The End. Šalu na stranu, postoji mogućnost da je svima omiljena priča o dinosaurima napokon otišla korak predaleko i to bi im se moglo obiti u glavu. Chris Pratt svakako pomaže podignuti popularnost Jurrasic Worlda, a i većina nas bi lagala kad bi rekla da svejedno nismo oduševljeni činjenicom da ćemo na nove pustolovine s dinosaurima morati pričekati samo još dva mjeseca. Ako vam je i to predugo, da se utješite možete pogledati jedan isječak iz Jurassic Worlda na linku.

U moru superjunaka i super-dinosaura pojavio se i Mali princ. Animirani film nastao je u englesko-francuskoj suradnji i premijerno će se prikazati u svibnju na 68. Cannesu. Izgleda da animirani film neće biti samo dosadno i predvidljivo prebacivanje priče o Malome princu u drugi medij, već se Irena Brignull potrudila napisati scenarij u kojem je Mali princ zapravo sporedan lik, a ono što se čini važnim je zapravo poruka koju ta knjiga nosi.

Komentari