Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Filmovi s Rotterdama i Cannesa na Kratkim slikama

28.03.2017. Ziher.hrFoto: Press Kratke slike, El cuento de Antonia

U četvrtak, 30. ožujka u 19:30 na Kratkim slikama prikazat će se tri filma o odrastanju, o mladima i načinima na koje ostvaruju povezanost sa sobom i društvom kao preduvjetom psihičkog i emotivnog sazrijevanja. Sigurni i odlučni, ponašanje odraslih usvajaju preko rituala grupe, zajednice i popularne kulture. Izmišljeni ili stvarni, njihovi svjetovi fascinantno se isprepliću sa sadašnjim trenutkom življenja u složenim postkapitalističkim i postmedijskim transformacijama.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/

Film Draga Lorde (Dear Lorde) kanadskog umjetničkog dvojca Emily Vey Duke i Coopera Battersbya portretira petnaestogodišnjakinju koja skuplja kosti i u potrazi je za umjetničkim identitetom i prihvaćanjem. U tom procesu piše pisma svojim idolima, između ostalih: komičaru Louisu C. K.-u, biskupu Desmondu Tutuu, novozelandskoj pop zvijezdi Lorde.

Antonijina priča (El cuento de Antonia) u režiji Jorgea Cadene snimateljski je virtuozan i snažan film čija se radnja odvija u vjetrovitom naselju na ušću u Karipsko more koje postaje poprište bujajućeg života. Svečano slavlje inicijacijskog obreda desetogodišnje Antonije središnji je motiv filma. U vrtlogu siromaštva, besperspektivnosti i nesmiljenosti meteorologije, Antonija je odraz mogućnosti emancipacije i snage otpora. Film je dobitnik nagrade Tigar za najbolji kratkometražni film na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR).

Foto: Press Kratke slike, Sem coração

Bez srca (Sem coração) Nare Normande i Tiãoa, kroz magični sinemaskop prati magična ljetna popodneva koja gradski dječak Leo provodi na praznicima kod svoga rođaka na moru. Plaža provocira nova iskustva, a upoznavanje s djevojčicom nadimka Sem coração – Bez srca u ljetnu idilu unosi jezovite osjećaje između nevinosti i nasilja. Svi protagonisti u filmu su naturščici, a film je sjećanje na odrastanje autora u Maceióu. Sem coração prikazan je na vodećim svjetskim festivalima kratkog filma, a na Festivalu u Cannesu u Dvotjednu kritike dobio je Nagradu Illy.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC, posvećen nezavisnom i inovativnom filmu, održavaju se svakog četvrtka od 2015. u MM centru. Ova tri filma prikazujemo u sklopu programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećene eksperimentalnom filmu.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Komentari