Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Gospodin protiv buntovnika (“Borg/McEnroe”, J. Metz)

09.10.2017. Adnan BajrovićFoto: facebook.com/BorgVsMcEnroe

Sportske su drame u svijetu filma posebno zahtjevna forma. Potrebno je na efikasan i uvjerljiv način na gledatelja prenijeti sve emotivne zahtjeve koje put k uspjehu u određenom sportu nosi. To je donekle jednostavno u djelima fikcije, gdje su i sportaši i uspjesi djelomično ili potpuno izmišljeni. No kada redatelj radi sa stvarnim događajima, on uvijek vaga između objektivnosti i subjektivnosti, između stvarnosti i fikcije.

Foto: facebook.com/BorgVsMcEnroe

U relativno kratkom periodu dvije su sportske drame predstavljene filmskoj publici – Battle of the Sexes i Borg/McEnroe. Zajednička je linija ovim filmovima da se njihova radnja bazira na stvarnim događajima i razvija oko istog sporta – tenisa. Borg/McEnroe donosi nam sukob između tenisača iz samog naslova – Björn Borga i Johna McEnroea. Borg je već četiri puta bio prvak Wimbledona i cilja na rekordni peti put. McEnroe je mlada nada u usponu i trenutno jedini tenisač koji se može suprotstaviti Borgu. Veliki je pritisak i na jednom i na drugom. I sve do samog kraja gledatelj ostaje na ivici svog sjedišta u iščekivanju trenutka kada će jedan od njih popustiti i završiti na drugom mjestu.

Lude sedamdesete

Redatelj Janus Metz uspio je prikazati vrijeme kasnih sedamdesetih godina s relativnom uvjerljivošću. Duge sjajne frizure i kratki šorcevi naizgled su prve stvari koje ćete primijetiti. Međutim, olakšica je ovdje redatelju bila ta što je većina scena snimana u zatvorenim prostorima. Ali, upravo su to prostori, možemo zaključiti, na koje su u produkciji i ciljali. Ovaj film se ne fokusira toliko na sport i mečeve koliko se fokusira na privatni život tenisača i njihovu psihu.

Ovo odnošenje priče u drugom pravcu ipak ima svoje mane. Kao što naslov filma kaže, u fokusu imamo živote dvojice tenisača. No, kada gledamo film, tu primat ipak ima Borgov život. Film nam prikazuje početke i jednog i drugog tenisača, njihovo trenutno stanje u privatnom životu, kao i psihičko stanje. Ali, u svemu tome, McEnroe biva znatno zanemaren. I Borg i McEnroe glavni su i dinamički likovi tog rivalstva, prvenstva i filma. No film je, u konačnici, uspio McEnroea učiniti objektom, sporednom figurom koja služi samo za konačni obračun jer iz prikazanog Borg svu borbu vodi samo sa samim sobom i sam na kraju pobjeđuje.

Dvije strane jedne kovanice

Film Borg/McEnroe ipak je, pored svega, film o karakterima. Od početka do kraja najmanje se govori o tenisu. Borg je, kako ga mnogi uspoređuju, poput mašine, bez emocija i nevjerojatno snažan. McEnroe je s druge strane ipak više od krvi i mesa, lako se razbjesni, naizgled slabašan, ali tehnički opasan tenisač. No upravo kratki flashbackovi pokazuju nam širu sliku: jedan i drugi su u velikoj mjeri karakterom isti ljudi. Njihovo djetinjstvo i ljudi koji su utjecali na njih učinili su ih onakvim kakvi su danas te će kroz duel jedan drugog učiniti, ne samo boljim tenisačima, već i boljim ljudima.

Foto: facebook.com/BorgVsMcEnroe

Ono što je posebno upečatljivo u filmu jest veoma dobar casting. Sličnost i jednog i drugog glumca s osobama koje portretiraju zaista je nevjerojatna. Perfektan casting se ogleda u i mjeri u kojoj su glumci prihvatili svoje uloge – Sverrir Gudnason praktično je kao stvoren za ovu ulogu, a samo je pitanje vremena kada će se ova uloga prepoznati kao njegovom odskočnom daskom u karijeri. Shia LaBeouf u svijetu je filma glumac više poznat po svojim ispadima van kamere. Međutim, neosporna je činjenica da posjeduje nevjerojatan glumački talent. I premda njegov lik ne dolazi do tolikog izražaja u filmu, Shia ipak blista u svakoj minuti koju dobije. Bilo da je do izvedbe ili do njegova lika, no zaista je teško ne povezati se s njim u filmu.

Meč za pamćenje

Meč koji su Borg i McEnroe odigrali u finalu Wimbledona definitivno je jedan od najzanimljivijih i najnapetijih. Za sve one koji nisu vjerni pratitelji tenisa niti su upoznati s ishodom ovog meča, film uspijeva stvoriti napetost koja će ih zaista držati do samog kraja. I upravo je to aspekt filma koji je ovdje vrhunski odrađen. Iako film na nekim elementima zapinje i škripi, ipak kada se uzmu u obzir fenomenalne glumačke izvedbe, dobra scenografija i još bolja dramska napetost, film Borg/McEnroe više je nego dobra sportska drama. Svakako vrijedna gledanja.

 

(Visited 52 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari