Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Guercino – svjetlo baroka: Između Caravaggija i klasicizma Annibalea Carraccija

01.11.2014. Selma Pezerović
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Muzej za umjetnost i obrt otvorio je novu umjetničku sezonu izložbom Guercino – svjetlo baroka. Nakon Caravaggiove “Večere u Emausu” koja je bila posuđena u okviru simbolike pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, u Zagreb su stigla djela još jednog baroknog umjetnika.

Iako je kratkotrajan boravak u Rimu u bitnoj mjeri utjecao na njegov kasniji umjetnički razvoj, Guercino je veći dio života proveo u rodnom gradu Centu i nedalekoj Bologni, gdje je stvorio raznolik opus koji se opire strogom i jednoznačnom određenju kategorije baroknog stila. Giovani Francesco Barbieri, zvan Guercino ili Il Guercino, rođen je 1591. godine u Centu. Još za života njegov rad je priznat tako da je pozivan i na najveće europske dvorove tog doba. Kraljica Marija de Medici ili kralj Charles I. samo su neke od povijesnih ličnosti koje su se divile Guercinovom radu. 1629. godine i sam Diego Velasquez ga je posjetio u njegovom atelieru. Inspiriran Guercinom i kod samog Velasqueza nastaje nekoliko djela tog izraza.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

“Ako je Caravaggio bio slikar koji je odigrao prijelomnu ulogu u transformaciji manirističkog slikarstva u barokno, stvorio novo svjetlo kao bitan dinamički faktor, uveo tvrdi naturalizam nasuprot manirističkoj idealizaciji, Guercino je bio slikar koji je, može se to slobodno reći, u svom slikarstvu povezao i sintetizirao niz različitih smjernica – od baroknog naturalizma ranih godina, do Guercina transponiranog preko Carraccija, do kasnije barokno- klasicističke linije Guida Renija, čiji je bio i izravni nasljednik u Bologni”, kaže Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO iz Zagreba.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Na izložbi se nalazi 30-ak djela,  onih iz Pinakoteke u Centu i djela iz Bologne te iz nekoliko privatnih zbirki. Neka vas ne zbuni “Večera u Emausu” koja čini jednu od slika na izložbu. Slika je nastala 15 godina nakon Caravaggiove interpretacije. Zanimljivo je da je mrtvu prirodu na Guercinovoj “Večeri u Emausu” naslikao njegov brat, koji je također bio slikar.

Nakon Zagreba, izložba putuje u Sjedinjene Američke Države i Tokio kako bi se prikupila sredstva za restauriranje Gradske Pinakoteke u Centu koja je stradala radi potresa 2012. godine. Također, prihod od prodanih kataloga donirat će se Gradskom društvu Crvenog križa u Vinkovcima za nabavu kuhinjskog pribora za 105 obitelji poplavljenog slavonskog sela Đurići.

Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Izložba je otvorena sve do 31. siječnja 2015. godine.
(Visited 228 times, 1 visits today)

Komentari