Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

U HNK Ivana pl. Zajca premijera predstave “Voda” Matije Ferlina

16.03.2018. Karla DolenčićFoto: Karlo Čargonja / HNK Zajc

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 17. ožujka u 19:30 bit će premijerno izvedena predstava “Voda” u sklopu pilot projekta Riječkog kazališta mladih “Kamov”. Predstava je nastala po istoimenoj noveli Vladimira Nazora, a izvodi ju Hrvatska drama u suradnji s Baletom HNK Ivana pl. Zajca u koreografiji i režiji Matije Ferlina. Prateći ritam prirode, Nazor kroz motive suše, iščekivanja vode i nevremena istovremeno propituje i probleme unutar zajednice i egzistencijalne probleme pojedinca.

Novela “Voda” objavljena je prvi put 1927. godine u zbirci “Priče s ostrva, iz grada i sa planina”, dio je Bračkog ciklusa koji se sastoji od trideset i sedam priča podijeljenih u tri zbirke i predstavlja jednu od najpoznatijih Nazorovih autobiografskih crtica. Sastavljena od dvanaest poglavlja, novela obiluje scenama biblijski sugestivne atmosfere, slikovitosti i dramske napetosti. Osim snažnih motiva suše, žeđi i nevremena, važan element priče je i socijalna dinamika odnosa pojedinca i grupe unutar male otočke zajednice životopisnih likova.

Dječak Vlado, središnji lik, zapravo je sam autor koji djetinjstvo provodi na otoku i sprema se za ulazak u svijet odraslih – odlazak na školovanje u grad, daleko od otoka i daleko od roditelja. U Velom Selu, u kojem provodi svoje posljednje dane, tri mjeseca nije pala kiša. Zemlja, ljudi i životinje trpe veliku žeđ, pod snažnom žegom sunca nemir među stanovnicima Velog Sela raste, priroda je neumoljiva i tjera ljude da se prilagode njezinim zakonima. Na rivi se čeka bunar-lađa koja će utažiti žeđ onima koji već danima žeđaju, no nestrpljenje je veliko i cijelo mjesto kao da prati nekontroliranu i nezaustavljivu koreografiju žeđi i nemira. A kad bunar-lađa konačno stigne i  neobavljena posla ode, počinju se nad otokom skupljati oblaci najavljujući veliku neveru i velike kiše, koje će donijeti i previše vode.

Foto: Karlo Čargonja / HNK Zajc

Jedan od vodećih i najzanimljivijih umjetnika suvremenog kazališta, plesač, koreograf, glumac i redatelj, dobitnik hrvatskih i inozemnih nagrada, prvi put režira u Zajcu, prvi put predstavu za djecu i mlade, te prvi put u jednoj predstavi radi s dva potpuno različita ansambla, s dramskim glumcima i plesačima riječkog Baleta. “Priča je to o zajedništvu i kolektivnom trpljenju. Svi su jednako važni, nema formalnih razlika, struktura je koherentna, na sceni smo postigli pravu sinergiju glumaca i plesača. Jedva čekam subotu i da to sve krene teći”, rekao je Ferlin na press konferenciji uoči premijere.

U predstavi igraju Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Marija Tadić, Jasmin Mekić i Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Ćelić, Aleksandar Cvjetković, Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Hélias Tur-Dorvault, Ali Tabbouch, Nika Lilek, Ricardo Campos Freire i Michele Pastorini. Autor adaptacije i dramaturg je Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, kostimografiju potpisuje Desanka Janković s Matijom Ferlinom, oblikovanje svjetla Alan Vukelić, a glazbu riječka skupina Marinada.

(Visited 120 times, 3 visits today)

Komentari