Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj: PHILM pod režiserskom palicom Dave Lombarda

11.09.2015. Hrvoje KneževićFoto: facebook.com/pages/Dave-Lombardo Edit: ziher.hr

Dave Lombardo, najpoznatiji kao bivši bubnjar Slayera te potom kao session bubnjar bendovima poput Apocalyptice, Testamenta i Voodooculta (u kojem je svirao i “otac death metala” Chuck Schuldiner) jučer je sa svojim eksperimentalnim projektom PHILM nastupio u Močvari.

Početak koncerta najavljen je u 22 no nakon “skromnih” pola sata kašnjenja, trio je započeo svirati pripremljeni set. Iako je Močvara jučer zjapila poluprazna, znatiželjnim posjetiteljima koncerta bend je priredio žanrovsku melasu zvuka u kojoj je svatko mogao pronaći dodirne točke sa svojim glazbenim ukusom. PHILM ne samo da nije kopija svjetski poznatog Slayera, nego nudi i raznoliki spektar glazbenih pravaca objedinjenih u ovom eksperimentalnom bendu. Vokal i gitarist Gerry Paul Nestler, vješto baratajući masom efekata pridonosi masivnosti zvuka za tri gitarista, vokalom na momente podsjećajući na zlatne dane Slayera, a drugim trenucima na Jet i slične rock bendove. Za energičnim nastupom frontmena nije kaskao ni basist Francisco “Pancho” Eduardo Tomaselli koji se kroz nastup pretvorio iz povučenog izvođača  u zvijer koja pumpa atmosferu u prostoriji, najviše komunicirajući s publikom od cijelog benda.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Zvijezda večeri, kako joj i doliči, sjedila je za bubnjem na sredini stagea, približenim prvom redu kako bi se dobio osobniji pristup izvođenja ali i kako bi se stvorio ugođaj kućne atmosfere, a ne kao da stojite ispred jednog od najboljih metal bubnjara u povijesti, a i danas. Dave Lombardo svira tolikom silinom, preciznošću, energijom i brzinom da je veoma brzo, dotad rasprostranjenu publiku u Močvari, približio prvim redovima kako bi i sami osjetili koji udarac rimshota ili duple pedale koju očito nije zanemario nakon sviranja u thrash metal bendovima. Setlista sastojala se od pjesama s oba albuma, “Harmonic” iFire from the Evening Sun” od kojih su se najviše izdvajale VitriolizeTrain, Lady of The Lake Way Down koja je od jučer, osobno, postala favoritom.

Pjesme variraju od psihodeličnog rocka, surf rocka, bluesa i proga do sludgea, doom-a, thrasha i post hardcorea, što čini bend ne samo nevjerojatno nepredvidljivim i dinamičnim nego i izuzetno dopadljivim ljubitelju bilo kojeg od navedenih žanrova. Od “Bombardovih” intenzivnih prijelaza, razvaljivanja duple pedale, do izvedbe vokala i gitarista, što od kretnje po pozornici, što do svirke, kao i basista koji tupim glasnim tonovima upotpunjuje ionako već šarenu paletu zvukova. Ako smatrate da ste zakinuti već dulje vrijeme s novitetima u glazbi, a ljubitelj ste jednog ili više od gore navedenih žanrova, ovo bi mogao biti kraj vaše krize.

dave lombardo 2

Foto: Ziher.hr

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari