Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Jackson Pollock: Umjetnik koji je slikao ono što i sam jest

28.01.2016. Antonia VukičevićFoto: biography.com

Jackson Pollock američki je slikar rođen 28. siječnja 1912. godine. Bio je jedan od vodećih umjetnika apstraktnog ekspresionizma, a njegovi radovi su najprepoznatljiviji po takozvanoj dripping tehnici. Njegova umjetnička veličina leži i u stvaranju jednog od najradikalnijih apstraktnih stilova u povijesti moderne umjetnosti. U svom načinu likovnog izražavanja Pollock odvaja oblik od boje, stvarajući tako nov način ispunjavanja platna prikazom.

Sama tehnika stvaranja djela leži u Pollockovom postavljanju platna na pod i odbacivanju kista kao alata za nanošenje boje, zamjenjujući ga s predmetima poput štabova, kuhinjskog pribora i vlastitog tijela. Pollock je ponekad slikarsku boju mješao s materijalima poput pijeska ili smljevenog stakla. Zbog niza pokreta koji su bili potrebni za stvaranje ovakvih slika,  ovaj način slikanja nazvan je action paintingom.

Guardians of the Secret“, djelo je iz Pollockove karijere nastalo prije korištenja dripping tehnike. U ovom prikazu vidi se utjecaj Afričke i Američke  domorodačke umjetnosti, kao i umjetnika poput PicassaMiróa. Na slici vidimo apstraktne figure muškog i ženskog „zaštitnika“, prikaz Anubisa, egipatskog boga smrti i podzemlja s glavom šakala ili čaglja, pijetla koji simbolizira plodnosti, te prikaz embrija. Središnji dio zauzima prostor ispunjen hijeroglifima koje podsjeća na izgled drevnih grobnica.

Foto: moma.org

Foto: moma.org

“Ritam jeseni” (Broj 30), nastao je 1950. u vrijeme kada je Pollock već koristio svoju poznatu tehniku drippinga. Ono se ubraja u jedno od velikih Pollockovih djela koje je bilo izloženo na njegovoj samostalnoj izložbi iste godine kada je i nastalo. Slika je dobivena postupnim nanošenjem, prvo crnih dijelova na koje su dodavane debele i takne, ravne i zakrivljene linije različitih boja.

Foto: metmuseum.org

Foto: metmuseum.org

The Deep“, je djelo koje prikazuje promjene u Pollockovu umjetničkom radu, kao i u njegovom osobnom životu. Od 1951. počinje izbjegavati korištenje boja i stvara isključivo crnom. U ovom razdoblju života Pollock prolazi kroz proces razvoda od svoje supruge i probleme s alkoholizmom. Bijeli dijelovi slike nastali su nanošenjem poteza kistom, koristeći se drippingom za izradu tankih linija koje poput mreže lelujaju iznad ponora. Ova slika odraz je Pollockove želje da se odmakne od svog dosadašnjeg stvaralačkog stila i želje za stvaranjem nečeg novog.

1955. godine Pollock je naslikao svoja posljednja djela, “Scent” i “Search, a 11. kolovoza 1956. umire u automobilskoj nesreći uzrokovanoj vožnjom u alkoholiziranom stanju.

Jackson Pollock ostavio je neizbrisiv trag u umjetnosti, ostavivši za sobom nasljeđe radova koji su donijeli novi pogled na samu vizualnu umjetnost. Za kraj ću samo citirati Pollocka koji je jednom rekao da: „Svaki dobar umjetnik stvara ono što je i sam.“

Komentari