Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Film

Jedi, spavaj i upoznaj Đuru Gavrana u Dokukinu KIC

25.05.2017. Ziher.hrFoto: Dokukino KIC Press

Zašto je kratka dokumentarna forma jedna od najzahtjevnijih, koja je razlika između naručenog i autonomnog rada te zašto su reality showovi HRT-a promijenili hrvatsku publiku?  Niz je pitanja koja svoj odgovor pronalaze zahvaljujući novom program “Upoznaj autora” već u ponedjeljak, 29. svibnja, s početkom u 19 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5).

Nakon jednog  od najvažnijih predstavnika hrvatske dokumentarne scene – Nenada Puhovskog, autorski program Dokukina KIC pred kino-platno dovodi jednog od najproduktivnijih i najzanimljivijih mladih nada hrvatske dokumentaristike – scenarista, direktora fotografije i autora Đuru Gavrana.

Filmski kritičar, festivalski selektor i voditelj programa Vladan Petković provest će nas kroz bogat dokumentarni životopis autora, ispričati priče koje su ostale van filmskog platna te otkriti ideje koje stoje iza njih.

Đuro Gavran snimio je čak 19 dokumentarnih filmova od kojih su mnogi kratkog formata, što je jedna od težih disciplina u kinematografiji. Za neke od njih je i nagrađen – najpoznatiji su Presuda i 4,7. Također, mnoge filmove je snimio u suradnji s različitim nevladinim i humanitarnim organizacijama, a i za svoju matičnu kuću HRT, u kojoj radi kao vanjski suradnik u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu.

S Đurom razgovaramo o odnosu između kratke i duge forme, ali i između naručenog i autonomnog rada. U okviru ove posljednje teme dotaknut ćemo se i televizije kao institucije, današnje situacije s HRT-om u odnosu na onu od prije par godina, te pojave reality showova i percepcije publike koja se s istima promijenila.

Gavran se u svojim filmovima bavi pojedincem (4,7 i Nasilnički gen), grupom (Kelti, Htjeli smo radnike, a dobili smo ljude) ili društvom u cjelini (Presuda, To je škola, Učiteljica), ali uvijek je socijalno angažiran. Stoga ćemo se baviti i pitanjima, kao što je odnos prema liku i odmak od njega. Na kraju, svakako ćemo razgovarati i o trenutnom stanju domaće i regionalne dokumentarističke scene.

„Upoznaj autora“ autorski je projekt Dokukina KIC u kojem filmski kritičar i festivalski selektor Vladan Petković predstavlja istaknute domaće i regionalne autore kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Odmah nakon razgovora, pogledat ćemo Gavranova dva najnovija filmska uratka Vijesti iz Laayouna  te  Jedi, spavaj, jedi, spavaj, film koji je upravo dobio posebno priznanje Europskog udruženja regionalnih televizija CIRCOM u Portugalu.

Više o programu “Upoznaj autora” možete doznati i putem FB eventa, a ulaznice rezervirati putem Dokukino web stranice.

Komentari