Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

10 najznačajnijih muza slavnih umjetnika

24.11.2015. Petra PlivelićFoto: Pinterest, Instagram
Vrijeme čitanja: 6 minute

Kojoj god umjetnosti da pripada, umjetnik treba nekoga da ga inspirira, da ga potiče na stvaranje i da mu raspiruje maštu. Tu ulogu imaju muze. Neovisno o spolu, umjetniku treba fiksacija na neku osobu kako bi se mogao izraziti. Umjetnici su poznati kao slobodni u ljubavi i uživatelji radosti života, stoga nije rijetkost da imaju i po nekoliko muza. Za vas smo, prema našem odabiru, sastavili listu od deset najistaknutijih muza koje su obilježile umjetničku povijest.

  1. Victorine Meurent
Foto: pinterest.com/carrerrec

Foto: pinterest.com/carrerrec

Slika pod nazivom „Olympia“ iz 1863. autora Édouarda Maneta, francuskog slikara i grafičara te jedna od prvih osoba moderne umjetnosti, kada je prvi put izložena u Salonu u Parizu dvije godine kasnije, izazvala je skandal. Manet je naslikao svoju muzu Victorine Meurent, umjetnicu i popularnu manekenku tadašnjice, kao prostitutku sa sluškinjom. Victorine se pojavila u još nekoliko Manetovih slika uključujući i njegovo poznato remek djelo „Le Déjeuner sur l’Herbe“ („Piknik“), gdje je također prikazana gola u prirodi.

  1. Renée Perle
Foto: pinterest.com/tammym1972

Foto: pinterest.com/tammym1972

Prva muza francuskog fotografa i slikara Jacquesa Henrija Lartiguea bila je rumunjska manekenka Renée Perle. Renée je imala specifičan luk usana i porculansku kožu stoga ne čudi da je su njeni portreti Lartigueova najljepša djela. Lartigue je bio poznat po svojim fotografijama automobilskih utrka, zrakoplova i pariških manekenki. Poznato je i da se tri puta ženio, a svaka supruga svojevremeno je bila i njegova muza.

  1. Georgia O’ Keeffe
Foto: pinterest.com/terrymckenna503

Foto: pinterest.com/terrymckenna503

Fotograf i avangardni trgovac umjetninama Alfred Stieglitz zaljubio se u umjetnička djela slikarice Georgie O’Keeffe prije nego li se preko ušiju zaljubio i u nju samu. Mnogo godina stariji od nje, Steiglitz je svoju mladu muzu fotografirao golu. Izlaganje tih slika izazvalo je senzaciju. Nakon razvoda od svoje dotadašnje supruge, oženio je O’Keeffe. Njihov dvadesetdvogodišnji brak pružio je Stieglitzu dovoljno vremena za fotografiranje svoje omiljene muze. U braku je izradio više stotina njenih fotografija.

  1. Frida Kahlo
Foto: pinterest.com/retrogoddess

Foto: pinterest.com/retrogoddess

Tijekom njihovog strastvenog i burnog braka Frida Kahlo, meksička slikarica realizma, kubizma i nadrealizma i Diego Rivera, meksički slikar i aktivni komunist, nastavili su utjecati međusobno na umjetničke stilove. Rivera je uveo moderno slikarstvo u Meksiko, a najpoznatiji je po svojim izvrsnim ranim slikama u ranom kubističkom stilu, te po svojim nezamjenjivim muralima s političkim motivima. Tako se Fridine osebujne obrve i pletenice pojavljuju u mnogim Riverinim freskama i slikama, uključujući i „Dream of a Sunday Afternoon“ u Alameda parku u Meksiku.

  1. Gala Diakonova
Foto: pinterest.com/indievrocker

Foto: pinterest.com/indievrocker

Ruskinja Gala Diakonova bila je svojevrsna femme fatale u umjetničkim krugovima, inspiracija mnogim umjetnicima. Prvo je bila udana za pjesnika Paula Éluarda, a zatim i ljubavnica slikara Maxa Ernsta. No, njeno srce je pri prvom susretu osvojio španjolski slikar i jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma – Salvador Dalí, iako je bila deset godina starija od njega. Dalí, koji je navodno u to vrijeme bio djevac, bio je oduševljen Galom – tijekom godina ju je slikao kao erotsku božicu, čak i kada je ostarjela. Imala je toliki utjecaj na Dalíja da se on u ranim tridesetim godinama prošlog stoljeća počeo potpisivati na svoja djela svojim i njenim imenom.

  1. Lydia Delectorskaya
Foto: pinterest.com/dianamiriell

Foto: pinterest.com/dianamiriell

Posljednja muza poznatog francuskog umjetnika Henrija Matissea bila je Lydia Delectorskaja, koja je za vrijeme Ruske revolucije pobjegla iz Sibira. Nekoliko je godina siromašna preživljavala po većim francuskim gradovima, a 1932. godine našla je posao kod Matissea. Trebala je brinuti o Matisseovoj bolesnoj supruzi Amélie, no ubrzo je počela pozirati Matisseu i asistirati mu u umjetničkom stvaranju. Lydia je imala zlatnu kosu, plave oči i aristokratski bijelu put i kao takva iznimno se razlikovala od dotadašnjih južnjačkih ljepotica koje su bile Matisseove muze. Matisse ju je nazvao „ledenom princezom“. Iako je postojala velika razlika u godinama, njihova povezanost zasmetala je Matisseovoj supruzi koja ga je na kraju i ostavila. Sve se to poklopilo s prodiranjem Nijemaca u Pariz, pa su Matisse i Lydia zajedno preživljavali u ratom zahvaćenoj Francuskoj. Ona je zaslužna za njegova posljednja umjetnička djela, a s njim je ostala sve do njegove smrti.

  1. Françoise Gilot
Foto: pinterest.com/PericoPerSempre

Foto: pinterest.com/PericoPerSempre

Francuska ljepotica Françoise Gilot nije promakla oku jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća, Pabla Picassa. Sudbonosni susret odigrao se u restoranu, a završio je desetogodišnjom umjetničko-ljubavnom suradnjom, od 1944. do 1953. Françoise je i sama bila slikarica i spisateljica, a njihova veza značajno je utjecala na njena djela, kao i na njen život. Naime, Françoise i Picasso zajedno imaju dvoje djece – Claudea i Palomu.

Kao i mnogi drugi umjetnici, Picasso nije mogao odoljeti lijepim ženama, pa se tako ženio dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Među njima su i Dora Maar, Francuskinja hrvatskog podrijetla, te Marie-Thérèse Walter koja je bila umjetnikova najdraža muza u vrijeme nadrealističkog perioda, od 1927. do 1935.

  1. Lee Miller
Foto: pinterest.com/perinjulie

Foto: pinterest.com/perinjulie

Elizabeth “Lee” Miller zbog svoje je ljepote prvo zakoračila u svijet manekenstva. No, 1929. odlazi u Pariz s namjerom da se zaposli kod nadrealističkog umjetnika i fotografa Emmanuela Rudsitzkyja, poznatijeg kao Man Ray. Iako nije bio sklon uzimanju mladih studenata na izučavanje umijeća, Ray je tog puta napravio iznimku. Miller je ubrzo postala njegov model i suradnica, baš kao ljubavnica i muza. Raya je ljubav prema njoj dogurala do ruba ludila, ali usprkos tome je bila inspiracija za njegove najvažnije nadrealistične radove. Zajedno su otkrili fotografsku tehniku solarizacije i aktivno sudjelovali u nadrealističkom pokretu.

Miller je 1932. napustila i Raya i Pariz, te se u New Yorku proslavila kao fotografkinja. Tijekom Drugog svjetskog rata, postala je priznata ratna dopisnica za Vogue, pokrivajući događaje kao što su London Blitz, oslobođenja Pariza te logora u Buchenwaldu i Dachauu. Nakon rata, 1945., Lifeov David E. Scherman fotografirao ju je u Hitlerovoj kadi u Münchenu i tako su stvorili jednu od poznatijih fotografija.

No, vjerujemo da Man Ray nije ostao neutješan nakon Millerinog odlaska jer je bio poznat po svojoj slabosti na lijepe žene. Američki slikar, fotograf i kipar, aktivan u dadaizmu i nadrealizmu još je prije Miller imao mnogo muza, a jedna od njih bila je i kabaretska pjevačica i slikarica Kiki de Montparnasse, odnosno Alice Prin koja mu je bila muza i ljubavnica dvadesetih godina.

  1. Edie Sedgwick
Foto: instagram.com/ediesedgwickdaily

Foto: instagram.com/ediesedgwickdaily

Sa svojom kratkom razbarušenom kosom i znatiželjnim očima istaknutim crnim tušem društveno popularna američka nasljednica, glumica i manekenka Edie Sedgwick postala je jedna od najpoznatijih superzvijezda Andyja Warhola, vodeće ličnosti pop arta. Bila je njegova inspiracija za mnoge filmove, u kojima je naravno ona bila glavna zvijezda. Neki od njihovih zajedničkih ostvarenja su filmovi iz 1965. „Poor Little Rich Girl“ i „Afternoon“.

  1. Rachel Feinstein
Foto: pinterest.com/ruthofupland

Foto: pinterest.com/ruthofupland

Američka kiparica i modna ikona Rachel Feinstein poznata po svojim crvenim kovrčama i botticellijevskim oblinama redovita je tema slika Johna Currina, svog supruga i umjetnika. Currin stvara satirične figurativne slike koje se bave provokativnim seksualnim i društvenim sadržajem na tehnički vješt način. Njegov rad pokazuje širok raspon utjecaja, uključujući raznolike izvore poput renesanse, časopisa popularne kulture i suvremenih modela. New York Times ih je 2011. proglasio „vladajućim power coupleom u današnjem svijetu umjetnosti“.

(Visited 748 times, 5 visits today)

Komentari