Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Glazba

Odlični live albumi za poslušati prije izlaska

16.03.2014. Ziher.hr
Foto: www.facebook.com/ThinLizzyOfficial

Foto: www.facebook.com/ThinLizzyOfficial

Šezdesetogodišnji časopis, NME, objavio je ljestvicu 50 najboljih live albuma. Britanski su kritičari na listu uvrstili velika imena glazbene scene poput Billa Withersa i Nirvane. Izdvojili smo 15 albuma koji su se našli na vrhu ljestvice.

15. Aretha Franklin – “Live at Fillmore West”

Album pod nazivom “Live at Fillmore West” snimljen je 1971. godine u San Franciscu. Započinje Arethinom verzijom pjesme Respect glazbenika Otisa Reddinga. Na albumu se nalaze obrade mnogih hippie himni poput Beatlesove Eleanor Rigby i Reach Out and Touch Somebody’s Hand Diane Ross.

14. Bill Withers – “Live at Carnegie Hall”

Withersov live album nastao je tijekom njegova nastupa u New Yorku, 1973. godine. Riječ je o jednom od rijetkih koncertnih albuma zbog kojeg imate osjećaj kao da se nalazite u prostoriji u kojoj je sniman. Album sadrži pjesme Ain’t No Sunshine i Lean On Me.

13. Joni Mitchell – “Miles of Aisles”

Umjetnica Joni Mitchell sama je zaslužna za nastanak svih pjesama albuma “Miles of Aisles”. Na albumu nastalom 1974. godine u Los Angelesu nalazi se iznimna izvedba pjesme A Case of You.

12. Deep Purple – “Made in Japan”

Nije teško pogoditi mjesto radnje albuma “Made in Japan” benda Deep Purple. U kolovozu 1972. godine, članovi grupe održali su koncerte u Osaki i Tokyju. Live album prikazuje koliko su dečki koje je Guinessova knjiga svjetskih rekorda zabilježila kao najglasniji rock sastav, uistinu brzi i žestoki.

11. Led Zeppelin – “The Song Remains The Same”

Godinu dana nakon Deep Purplea, Zeppelini u New Yorku snimaju album “The Song Remains The Same”. Live album sadrži pjesmu No Quarter u trajanju od 12 minuta te Dazed & Confused u kojoj možete uživati čak 26 minuta. Osim te dvije, na albumu se nalaze pjesme Whole Lotta Love, Stairway To Heaven i mnoge druge.

10. The Rolling Stones – “Get Yer Ya-Ya’s Out”

U razdoblju između 1969. i 1970. godine, nastao je drugi live album The Rolling Stonesa. Sve su pjesme snimljene na koncertu u New Yorku, osim pjesme Love in Vain koja je snimljena na nastupu u Baltimoru. Jedna od najpoznatiji pjesama na albumu zasigurno je Sympathy for the Devil.

9. Kiss – “Alive”

Michigan, New Jersey, Ohio i Iowa zaslužni su za live album benda Kiss. Naime, upravo su na tim mjestima članovi benda izveli pjesme koje se nalaze na albumu snimljenom 1975. godine. Valja spomenuti kako je grupa poznata po izvanrednim live nastupima koji su uključivali dimne gitare i pirotehniku.

8. The Ramones – “It’s Alive”

Live album američkih pankera u trajanju od samo 50 minuta sadrži 28 pjesama. The Ramones su 31. prosinca 1977. godine nastupili u Londonu gdje su izveli pjesme poput Sheena Is a Punk Rocker i Teenage Lobotomy. Iako kratko traje, album nikog ne ostavlja ravnodušnim.

7. MC5 – “Kick Out The Jams”

Prvi album američkog sastava MC5 nastao je 1968. godine u Detroitu. S obzirom na to da na početku druge pjesme na albumu koriste rečenicu “Kick out the jams, motherfucker”, brojne prodavaonice bojkotiraju grupu zbog čega opada prodaja albuma.

6. Nirvana – “Unplugged In New York”

Album “Unplugged In New York” izdan je nakon Nirvanina raspada. Na live albumu nalaze se neki od najboljih trenutaka benda. Osim 14 pjesama, uključuje ispovijesti producenata i fanova koji su bili na koncertu. Neke su od najpoznatijih pjesama Come As You Are i Polly.

5. Johnny Cash – “At Folsom Prison”

Live album Johnnyja Casha nazvan “At Folsom Prison” snimljen je 1968. godine. Ono zbog čega se spomenuti album razlikuje od drugih, činjenica je da je sniman u Državnom zatvoru u Kaliforniji. Posljednju pjesmu na albumu pod nazivom Greystone Chapel napisao je zatvorenik, Glen Sherley.

4. Radiohead – “I Might Be Wrong: Live Recordings”

Album “I Might Be Wrong: Live Recordings” snimljen je na turneji Radioheada 2001. godine. Na albumu se nalazi pjesma True Love Waits koja nikad nije bila izdana na studijskom albumu. Pjesmu izvodi Thom Yorke na akustičnoj gitari. Osim nje, album sadrži 14 pjesama.

3. The Who – “Live At Leeds”

The Telegraph, The Independent, The New York Times, BBC i Rolling Stone naveli su “Live At Leeds” kao jedan od najboljih live rock albuma svih vremena. Album benda The Who snimljen je 1970. godine u Engleskoj.

2. Neil Young & Crazy Horse – “Live Rust”

“Live Rust” album je snimljen 1973. godine u San Franciscu. Raskoš svog talenta, Neil Young pokazao je na live albumu. Ukoliko ste gledali snimku njegova koncerta na Glastonburyju, znat ćete o čemu je riječ. Album sadrži dvije različite verzije pjesme My My, Hey Hey.

1. Thin Lizzy – “Live And Dangerous” 

Iako su planirali snimanje studijskog albuma, Thin Lizzy se 1977. godine odlučuju na live album. “Live and Dangerous” sniman je u Philadelphiji, Londonu i Torontu. Kvaliteta zvuka i energija kakva ne postoji na studijskim albumima dovele su rockere na vrh ljestvice.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Komentari