Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

MUO diljem svijeta s Google Cultural Institutom

22.01.2016. Ziher.hrFoto: Screenshot

Zahvaljujući projektu Google Cultural, od 21. siječnja ljudi diljem svijeta mogu putem Interneta uživati u više od 290 umjetničkih djela Muzeja za umjetnost i obrt te 154 djela Galerije naivne umjetnosti Hlebine. Samo nekoliko klikova potrebno je kako biste uživali u virtualnim izložbama i vidjeli izbor slika visoke rezolucije, izloške iz stalnog postava i zbirke ručnih satova te prošetali muzejem s uslugom Street View. Uz to, moguće je kliknuti na slike kako bi se dobile dodatne informacije o svakom djelu.

Google Cultural Institute i partneri omogućuju uvid u svjetska kulturna blaga korisnicima Interneta te izrađuju alate koji omogućavaju kulturnom sektoru razmjenu podataka o kulturnoj baštini na Internetu. Google Cultural Institute je u partnerstvu s više od 1000 institucija, pružajući platformu više od šest milijuna umjetničkih radova te ukupno 6 milijuna fotografija, videa, rukopisa i drugih dokumenata s područja umjetnosti, kulture i povijesti.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović ovom je prilikom izjavio: „Značaj uvrštenja informacija o Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u projekt Google Cultural Instituta jest u tome što će diljem svijeta biti dostupne informacije o izlošcima i zbirkama jednog od vodećih hrvatskih muzeja, otvorenog prije 136 godina. Stalni postav na tri kata (prvi kat; devet stilskih razdoblja i šest zbirki, u 14 dvorana i galeriji; drugi kat, tri stilska razdoblja i četiri zbirke, u 6 dvorana i galeriji; treći kat, pet zbirki u 5 dvorana) svjedoči o umjetnosti i obrtu u Hrvatskoj od gotike do suvremenosti prikazujući više od 3.000 predmeta, od remek djela do javnosti manje poznatih izložaka“.

Posebno dizajniran uređaj Street View Trolley snimio je fotografije od 360 stupnjeva odabranih galerija koje su potom spojene, omogućujući jednostavnu navigaciju kroz 25 soba unutar MUO-a uključujući galerije sa slikama te gornji kat s kolekcijama keramike, satova i ručnih satova, ebanovine, metala i tkanine. Digitalne izložbe uz pomoć izložaka iz Stalnog postava pričaju priču o promjeni stilskih razdoblja od gotike do grafičkog i produkt dizajna 1990-ih godina kao i priču o stogodišnjem razvoju ručnih satova.

Iz MUO-a ističu kako su neki od najvažnijih izložaka koji su dostupni pladanj s prikazom trijumfa Bakha i Arijadne, izuzetno reprezentativan primjerak engleskog srebrnarstva inspiriran motivima klasične antike, zatim sat kojim je obilježen prvi let balona koji su 1783. konstruirala braća Montgolfier i nosi stilske osobine rokokoa i nadolazećeg klasicizma. Ne smijemo zaboraviti niti djela vodećih hrvatskih autora poput Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Roberta Frangeša Mihanovića, Raoula Goldonija, Ive Kerdića, Borisa Bućana, Ljube Babića, Ivana Picelja, Ede Murtića i drugih.

 

Komentari