Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Najava: Ben Blushi u caféu “U dvorištu”

12.12.2016. Ziher.hr

U srijedu, 14. prosinca u 19 sati, u caféu U dvorištu gostovat će albanski pisac Ben Blushi u sklopu programa Naklade Ljevak, Europea u dvorištu. Blushiju će se pridružiti Leonard Hamitaj, glumac i redatelj, i prevoditelj Giulian Hamitaj,  dok će događaj moderirati spisateljica Ivana Bodrožić. Tema književne večeri je Poanta: Ponavljanje ljubavi. 

Ben Blushi rođen je u Tirani 1969. godine, gdje je na Filološkom fakultetu diplomirao albanski jezik i književnost. Bio je glavni urednik lista Koha Jonë, a 1999. godine započeo je političku karijeru u kabinetu albanskog premijera. Trenutačno je zastupnik u albanskom parlamentu. U travnju 2008. godine objavljen je prvi Blushijev roman Të jetosh në ishull (Živjeti na otoku), koji je postigao veliki uspjeh. Hvaljeni drugi roman, Otello, Arapi i Vlorës (Otelo: Arap iz Vlore) izašao je godinu dana poslije, a za njega je Blushi dobio značajne nagrade: nagradu za autora godine na Sajmu knjiga u Tirani 2009., i nagradu Europske unije za književnost 2014. Zbog pripovjednog stila, leksika i euridicije roman se naziva jednim od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti. Blushijev treći roman, Shqipëria (Albanija), objavljen je 2011. U travnju 2014. godine Blushi je izdao zbirku eseja pod naslovom Hëna e Shqipërisë (Albanski mjesec). 

Ulaz je slobodan.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Komentari