Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Knjige

Najava: Ben Blushi u caféu “U dvorištu”

12.12.2016. Ziher.hr

U srijedu, 14. prosinca u 19 sati, u caféu U dvorištu gostovat će albanski pisac Ben Blushi u sklopu programa Naklade Ljevak, Europea u dvorištu. Blushiju će se pridružiti Leonard Hamitaj, glumac i redatelj, i prevoditelj Giulian Hamitaj,  dok će događaj moderirati spisateljica Ivana Bodrožić. Tema književne večeri je Poanta: Ponavljanje ljubavi. 

Ben Blushi rođen je u Tirani 1969. godine, gdje je na Filološkom fakultetu diplomirao albanski jezik i književnost. Bio je glavni urednik lista Koha Jonë, a 1999. godine započeo je političku karijeru u kabinetu albanskog premijera. Trenutačno je zastupnik u albanskom parlamentu. U travnju 2008. godine objavljen je prvi Blushijev roman Të jetosh në ishull (Živjeti na otoku), koji je postigao veliki uspjeh. Hvaljeni drugi roman, Otello, Arapi i Vlorës (Otelo: Arap iz Vlore) izašao je godinu dana poslije, a za njega je Blushi dobio značajne nagrade: nagradu za autora godine na Sajmu knjiga u Tirani 2009., i nagradu Europske unije za književnost 2014. Zbog pripovjednog stila, leksika i euridicije roman se naziva jednim od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti. Blushijev treći roman, Shqipëria (Albanija), objavljen je 2011. U travnju 2014. godine Blushi je izdao zbirku eseja pod naslovom Hëna e Shqipërisë (Albanski mjesec). 

Ulaz je slobodan.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Komentari