Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Najava: Ben Blushi u caféu “U dvorištu”

12.12.2016. Ziher.hr

U srijedu, 14. prosinca u 19 sati, u caféu U dvorištu gostovat će albanski pisac Ben Blushi u sklopu programa Naklade Ljevak, Europea u dvorištu. Blushiju će se pridružiti Leonard Hamitaj, glumac i redatelj, i prevoditelj Giulian Hamitaj,  dok će događaj moderirati spisateljica Ivana Bodrožić. Tema književne večeri je Poanta: Ponavljanje ljubavi. 

Ben Blushi rođen je u Tirani 1969. godine, gdje je na Filološkom fakultetu diplomirao albanski jezik i književnost. Bio je glavni urednik lista Koha Jonë, a 1999. godine započeo je političku karijeru u kabinetu albanskog premijera. Trenutačno je zastupnik u albanskom parlamentu. U travnju 2008. godine objavljen je prvi Blushijev roman Të jetosh në ishull (Živjeti na otoku), koji je postigao veliki uspjeh. Hvaljeni drugi roman, Otello, Arapi i Vlorës (Otelo: Arap iz Vlore) izašao je godinu dana poslije, a za njega je Blushi dobio značajne nagrade: nagradu za autora godine na Sajmu knjiga u Tirani 2009., i nagradu Europske unije za književnost 2014. Zbog pripovjednog stila, leksika i euridicije roman se naziva jednim od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti. Blushijev treći roman, Shqipëria (Albanija), objavljen je 2011. U travnju 2014. godine Blushi je izdao zbirku eseja pod naslovom Hëna e Shqipërisë (Albanski mjesec). 

Ulaz je slobodan.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Komentari