Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera 'Amadeusa' Petera Shaffera u Gavelli

21.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

U petak, 24. listopada, na daskama Gradskog dramskog kazališta Gavella premijerno će biti izvedena predstava Amadeus Petera Shaffera u režiji Dore Ruždjak Podolski.

U više postava dugogodišnji kazališni hit, Amadeus je usredotočen na kompleksan, gotovo mitski odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija. Između ostalih priznanja ovaj tekst ovjenčan je i nagradom “Tony” za najbolju dramu, a Shaffer je, adaptiravši svoj komad, osvojio i “Oscara” za najbolji scenarij, po kojem je Miloš Forman snimio film.

Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

Koristeći amalgam filozofske drame, satire i detekcijskog zapleta, pisac “Amadeusa” premrežuje i čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi “Otmice iz saraja”, “Figarovog pira”, “Don Giovannija” ili “Čarobne frule”, vođen Salierijem, istodobnim Mozartovim najvećim neprijateljem i obožavateljem. Shafferova drama, oživjela u režiji Dore Ruždjak Podolski, s Filipom Križanom i Enesom Vejzovićem u glavnim ulogama, pogled je u svijet dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo glazbenu povijest.

Križan igra Mozarta, a Vejzović Salierija, dok ostatak glumačke postave čine Nataša Janjić Lokas, Franjo Dijak, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović i Natalija Đorđević. Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, scenograf Stefano Katunar, a kostimografkinja Martina Ćopo. Predstava je nastala u koprodukciji s festivalom Grad teatar Budva, a premijeru u Budvi imala je 11. srpnja ove godine.

(Visited 89 times, 1 visits today)

Komentari