Istaknuto
19.11.2018.

Pulska Arena, 19. lipnja. Spremni smo.

14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera 'Amadeusa' Petera Shaffera u Gavelli

21.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

U petak, 24. listopada, na daskama Gradskog dramskog kazališta Gavella premijerno će biti izvedena predstava Amadeus Petera Shaffera u režiji Dore Ruždjak Podolski.

U više postava dugogodišnji kazališni hit, Amadeus je usredotočen na kompleksan, gotovo mitski odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija. Između ostalih priznanja ovaj tekst ovjenčan je i nagradom “Tony” za najbolju dramu, a Shaffer je, adaptiravši svoj komad, osvojio i “Oscara” za najbolji scenarij, po kojem je Miloš Forman snimio film.

Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

Koristeći amalgam filozofske drame, satire i detekcijskog zapleta, pisac “Amadeusa” premrežuje i čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi “Otmice iz saraja”, “Figarovog pira”, “Don Giovannija” ili “Čarobne frule”, vođen Salierijem, istodobnim Mozartovim najvećim neprijateljem i obožavateljem. Shafferova drama, oživjela u režiji Dore Ruždjak Podolski, s Filipom Križanom i Enesom Vejzovićem u glavnim ulogama, pogled je u svijet dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo glazbenu povijest.

Križan igra Mozarta, a Vejzović Salierija, dok ostatak glumačke postave čine Nataša Janjić Lokas, Franjo Dijak, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović i Natalija Đorđević. Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović, scenograf Stefano Katunar, a kostimografkinja Martina Ćopo. Predstava je nastala u koprodukciji s festivalom Grad teatar Budva, a premijeru u Budvi imala je 11. srpnja ove godine.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari