Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Novi filmovi Lanzmanna, Gibneyja, Wisemana i drugih u programu ZagrebDoxa

30.01.2018. Ziher.hrFoto: press ZagrebDox / "Napalm"

Ovogodišnji službeni program Majstori doxa donosi nove naslove kultnih svjetskih dokumentarista: oskarovca Alexa Gibneyja, dvostrukog dobitnika Emmyja Joea Berlingera, dobitnika počasnog Zlatnog medvjeda Claudea Lanzmanna, majstora esejističkih dokumentaraca Erika Gandinija i renomiranog redatelja Fredericka Wisemana. Temama nas vode od Pjongjanga do New Yorka preko Armenije, Etiopije i Irske, a otkrivamo povijest Sjeverne Koreje, važnost Njujorške knjižnice, strahote armenskog genocida, probleme s kojima se susreće švedski kirurg u Etiopiji i što se točno dogodilo u Irskoj kobne 1994. godine. 14. ZagrebDox održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu i od 2. do 4. ožujka u kinima CineStar u Osijeku, Rijeci i CineStaru Joker Split.

Od Oscarom nagrađenog američkog redatelja (Taxi to The Dark Side) Alexa Gibneyja dolazi priča o nikad riješenom misteriju brutalnog masovnog ubojstva u Sjevernoj Irskoj. Film Detaljna potraga (No Stone Unturned) govori o 1994. godini, kad Irska pobjeđuje Italiju u prvom kolu svjetskog nogometnog prvenstva, a euforiju prekida tragedija: masakr u mjesnoj pivnici pri kojem je ubijeno šest osoba. Dokumentarac otvara pitanje što se dogodi kad vlada zataška istinu. Gibneyjev višestruko nagrađivani rad (Oscar, Emmy, Grammy) ZagrebDox redovito prati i dosad je prikazao nekoliko njegovih filmova (Armstrongova laž, Nulti dan, Kasino Jack i Sjedinjene Monetarne Države, Park Avenue: novac, moć i američki san…).

zagrebdox

Foto: press / “S namjerom da se uništi”

Priča o ljubavi u Sjevernoj Koreji

ZagrebDox ove godine prvi put predstavlja film velikog francuskog redatelja Claudea Lanzmanna. U njegovoj dojmljivoj biografiji teško je zaobići činjenicu da je bio prijatelj Jean-Paul Sartrea i Simone de Beauvoir i da se kao tinejdžer priključio francuskom pokretu otpora. U svjetski vrh dokumentarnog filma plasirao ga je 1985. godine njegov kultni film Shoah, devetosatni film o strahotama Holokausta. Odlikovan je francuskim nacionalnim ordenom Legije časti, a s Berlinalea nosi počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo. U Majstorima doxa prikazujemo njegov najnoviji film Napalm (Napalm), Lanzmannovu osobnu ispovijest o nesvakidašnjoj ljubavi koju je nakratko doživio 1958. godine u Pjongjangu s Kim Kum-Sun, medicinskom sestrom korejskog Crvenog križa. Nikada se više nisu vidjeli, ali uspomena nije izblijedjela. U Sjevernu Koreju vratio se 2015. godine pod izlikom da snima film o taekwondou, a zapravo je ispričao prošlost, i svoju i onu Demokratske Narodne Republike Koreje.

S nominacijom za Oscara, dva Emmyja, nagradom publike u Sundanceu i brojnim drugim priznanjima, posljednja dva desetljeća Joe Berlinger jedan je od vodećih autora američke dokumentarne produkcije. Njegova najpoznatija filmska trilogija Paradise Lost o procesu suđenja trojici maloljetnika za teško počinjena ritualna ubojstva prikazana je na svim važnim filmskim festivalima i osvojila je pregršt prestižnih nagrada. Zahvaljujući Berlingeru, nakon gotovo 20 godina odslužene kazne za djelo koje nisu počinili spomenuta trojka na kraju je oslobođena. U novom filmu S namjerom da se uništi (Intent to Destroy) okuplja povjesničare, znanstvenike i vrhunske filmaše kako bi se uključili u raspravu o turskom genocidu nad Armencima. Za polazišnu točku uzima film The Promise redatelja Terryja Georgea s Christianom Baleom, Oscarom Isaacom i Charlotte Le Bon u glavnim ulogama koji dramatizira događaje armenskog genocida.

Ex Libris Njujorška knjižnica (3)

Foto: press / “Ex Libris Njujorška knjižnica”

Gandinijev povratak na Dox

Godine 2016. ZagrebDox je ugostio renomiranog, višestruko nagrađenog švedskog redatelja Erika Gandinija i predstavio njegove filmove u retrospektivnom programu (Sacrificio – tko je izdao Che Guevaru?, Surplus: terorom do potrošača, Videokracija i Švedska teorija ljubavi). Gandini je tada održao masterclass o esejističkom dokumentarcu, a ove godine u programu Majstori doxa prikazujemo njegov novi film Kirurg pobunjenik (The Rebel Surgeon). To je film o hvalevrijednom pothvatu švedskog kirurga koji, umoran od švedske birokracije, odlazi raditi u Etiopiju u bolnicu s ograničenim resursima i bez adekvatne opreme. Živote spašava improviziranim napravama: jeftinim bušilicama, plastičnim trakama, žicama s bicikla i udicama za ribolov.

Iz opusa američkog autora Fredericka Wisemana koji sadrži gotovo pedeset dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova ističu se The Last Letter, Titicut Follies, High School, Law & Order, Zoo, Public Housing i Dvorana za boks (Boxing Gym), prikazan na ZagrebDoxu 2011. godine. Brojne nagrade vrednuju njegov rad, posebno ona za životno djelo Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Chicagu. Primarno je okrenut istraživanju američkih institucija pa je i ovoga puta u središtu njegova interesa upravo ustanova. Ex Libris: Njujorška knjižnica (Ex Libris – The New York Public Library) već ima mnoge prestižne nagrade, a film je bio i uvršten na listu prednominacija za ovogodišnjeg Oscara. Njujoršku knjižnicu Wiseman nam otkriva kao najdemokratičniju američku instituciju, kao mjesto dobrodošlice i kulturne razmjene za sve stanovnike tog kozmopolitskog grada.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Komentari