Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Od 12. – 16. travnja Festival američkog kazališta u Zekaemu

11.04.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U okviru „PS 122 – festivala američkog kazališta“ od 12. do 16. travnja u organizaciji Zagrebačkog kazališta mladih  gostovat će predstave – „Smetnja vida“ Christine Masciotti u režiji Richarda Maxwella,  „Galeb ( Misleći na tebe)“ autorski projekt Tine Satter  te „Bronx Gothic“ Okwuiu Okpokwasili redatelja Petera Borna.

Poznati autori i kazališne skupine newyorške downtown scene okupljeni  oko teatra „PS 122“ obnovili su suradnju nakon dužeg vremena i krenuli na jednomjesečnu europsku turneju, te će nakon Toulousea, Pariza i Strasbourga, gostovati i u Zagrebu.  Kazalište „PS 122“ već je gotovo 35 godina  kultno mjesto američkog neovisnog teatra koje promiče sve vrste izvedbenih umjetnosti, potiče otvoreni kulturni dijalog te je odavno postalo referentna točka inovativne newyorške scene.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Festival počinje suvremenom predstavom „Smetnja vida“ u Zagrebačkom kazalištu mladih, u režiji jednog od najpoznatijih redatelja off-broadway scene Richarda Maxwella, koja progovara o ženi našeg vremena suočenom sa stresnom rastavom braka. To je predstava koja se nježno i jednostavno fokusira na međuljudske odnose, pružajući letimičan pogled na kompleksnost svakodnevnog života.

Predstava „Galeb (Misleći na tebe)“ koja će biti izvedena u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti  spaja poznatu dramu Antona Pavloviča Čehova,  dijelove njegovih dnevnika i pisama. U njoj se sljubljuje piščev neobičan smisao za humor s problemima modernog vremena. To je nova i drukčija interpretacija poznatog predloška, inovativna i istraživačka, koja otvara nova pitanja o umjetničkom stvaranju – nekad i danas.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

„Bronx Gothic“ je solo projekt glumice i plesačice Okwui Okpokwasili koji se bavi traumatičnim odrastanjem dviju djevojčica u Bronxu. To je simbioza plesne i dramske predstave, fizički teatar, na trenutke duhovit i poetičan no potresan i prepun strahova, boli i frustracija. Potraga za empatijom i razumijevanjem okoline i najbližih postaje neostvariva misija, duboka frustracija o čežnji za ljubavlju i podrškom.  Predstava će biti izvedena u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Gostovanje „PS 122 – festivala američkog kazališta“  u Zagrebu omogućili su Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj te ONDE, FACE i Trust for Mutual Understanding.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Komentari