Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Nagrade

Vodimo vas na prvu reprizu nove predstave Mirana Kurspahića “Pad” u ZKM

06.05.2016. Ziher.hrFoto: zekaem.hr

Predstava “Pad”, autorski projekt Mirana Kurspahića, bavi se rak-ranom hrvatske države – padom Vukovara, grada heroja. Jedan od najtragičnijih događaja u hrvatskoj povijesti obilježio je početak suvremene hrvatske države, a nakon kojega se, u godinama koje su slijedile, dogodio potpuni pad ljudskih i moralnih vrijednosti. “Pad” je baziran na historiografskoj i dokumentarnoj građi iz domovinskog rata, uključujući izvorne transkripte razgovora Franje Tuđmana i Mile Dedakovića.

Predstava “Pad” ne bavi se samo onim “što bi bilo kad bi bilo”, već spaja nespojivo, otvarajući podjednako prostor za društveno i dramsko propitivanje događaja. Gotovo katarzičan moment u nastanku hrvatske države više je nego plodno tlo za dramsko istraživanje koje se događa u suradnji s publikom, pa stoga otvara prostor i za pravu kazališnu katarzu koja je bila i ostaje svrha kazališta.

Foto: Marko Ercegović, www.zekaem.hr

Foto: Marko Ercegović, www.zekaem.hr

U predstavi glume Milivoj Beader, Goran BogdanZoran Čubrilo, Barbara Đurović, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Suzana Nikolić, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Filip Nola, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Dajana Čuljak i Karlo Mlinar, a utjelovit će Gojka Suška, Franju i Ankicu Tuđman, Andriju Hebranga, Branimira Glavaša i druge osobe. Tekstove u off-u čitaju Miran Kurspahić (spiker Radio Zagreba), Krešimir Mikić (general Imre Agotić) i Sven Jakir (dr. Franjo Gregorić). Scenografkinja je Nina Mia Čikeš, kostimografkinje Marta Žegura i Helena Berden, koreografkinja Martina Nevistić, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, oblikovatelj videa Luka Rukavina, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Premijera predstave je u subotu, 7. svibnja, a Ziher za svoje čitatelje ima 1×2 ulaznice za prvu repriznu izvedbu u nedjelju, 8. svibnja. Budite prvi koji će pogledati novu predstavu Zagrebačkog kazališta mladih, a ulaznice možete osvojiti tako da posjetite Ziherovu Facebook stranicu, pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite pogledati ovu predstavu. Dobitnika objavljujemo u subotu u poslijepodnevnim satima.

(Visited 275 times, 1 visits today)

Komentari