Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Nagrade

Vodimo vas na prvu reprizu nove predstave Mirana Kurspahića “Pad” u ZKM

06.05.2016. Ziher.hrFoto: zekaem.hr

Predstava “Pad”, autorski projekt Mirana Kurspahića, bavi se rak-ranom hrvatske države – padom Vukovara, grada heroja. Jedan od najtragičnijih događaja u hrvatskoj povijesti obilježio je početak suvremene hrvatske države, a nakon kojega se, u godinama koje su slijedile, dogodio potpuni pad ljudskih i moralnih vrijednosti. “Pad” je baziran na historiografskoj i dokumentarnoj građi iz domovinskog rata, uključujući izvorne transkripte razgovora Franje Tuđmana i Mile Dedakovića.

Predstava “Pad” ne bavi se samo onim “što bi bilo kad bi bilo”, već spaja nespojivo, otvarajući podjednako prostor za društveno i dramsko propitivanje događaja. Gotovo katarzičan moment u nastanku hrvatske države više je nego plodno tlo za dramsko istraživanje koje se događa u suradnji s publikom, pa stoga otvara prostor i za pravu kazališnu katarzu koja je bila i ostaje svrha kazališta.

Foto: Marko Ercegović, www.zekaem.hr

Foto: Marko Ercegović, www.zekaem.hr

U predstavi glume Milivoj Beader, Goran BogdanZoran Čubrilo, Barbara Đurović, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Suzana Nikolić, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Filip Nola, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Dajana Čuljak i Karlo Mlinar, a utjelovit će Gojka Suška, Franju i Ankicu Tuđman, Andriju Hebranga, Branimira Glavaša i druge osobe. Tekstove u off-u čitaju Miran Kurspahić (spiker Radio Zagreba), Krešimir Mikić (general Imre Agotić) i Sven Jakir (dr. Franjo Gregorić). Scenografkinja je Nina Mia Čikeš, kostimografkinje Marta Žegura i Helena Berden, koreografkinja Martina Nevistić, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, oblikovatelj videa Luka Rukavina, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Premijera predstave je u subotu, 7. svibnja, a Ziher za svoje čitatelje ima 1×2 ulaznice za prvu repriznu izvedbu u nedjelju, 8. svibnja. Budite prvi koji će pogledati novu predstavu Zagrebačkog kazališta mladih, a ulaznice možete osvojiti tako da posjetite Ziherovu Facebook stranicu, pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite pogledati ovu predstavu. Dobitnika objavljujemo u subotu u poslijepodnevnim satima.

Komentari