Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Izvedbene umjetnosti

Premijera “Jesenje sonate” u HNK Split

12.01.2013. Dunja Hafner

 

Foto: hnk-split.hr

Foto: hnk-split.hr

Predstava “Jesenja sonata” Ingmara Bergmana premijerno će se izvesti 12. siječnja u splitskom HNK-u. Redatelj predstave je Dario Harjaček, dok će glavne uloge preuzeti glumci Bruna Bebić, Andrea Mladinić, Trpimir Jurkić i Zorana Kačić. Glazbu su skladali osnivači Svadbasa Pavle Miholjević i Jura Ferina. “Jesenja sonata” prvenstveno se bavi odnosima između majke i kćeri, vječno prožetima opsesivnom ljubavlju i mržnjom koji stvaraju neraskidiv spoj između njih dvije. Glumice Bruna Bebić i Andrea Mladinić u ulogama su Charlotte i Eve, majke i kćeri koje nakon dugo vremena razdvojenosti odluče ponovo preispitati i obnoviti svoj odnos. Nakon njihovog (pokušaja) pomirenja, predstava ide u smjeru prikazivanja odnosa čovjeka i Boga i pri tom se postavlja pitanje može li se čovjek istinski suočiti s izazovom oprosta i pustiti da sve ono što se dogodilo u prošlost ostane u njoj. Bergman prikazuje da naizgled skladan svijet može nestati u jednom danu i dolazi do zaključka kako je razdvojenost možda jedini način postojanja i održavanja ljubavi. Također postavlja pitanje treba li iznova pružiti šansu nekome tko ju je prokockao toliko puta do sad. Inače, Ingmar Bergman jedan je od najznačajnijih redatelja modernog filma koji je dramski predložak pretvorio u svoj kultni film “Jesenja sonata”. U ovom djelu postavlja ključna egzistencijalna pitanja i paralelno razrađuje dvije drame: onu razornu između protagonista i onu koju čovjek svakodnevno proživljava u sebi.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Komentari