Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Premijera “Jesenje sonate” u HNK Split

12.01.2013. Dunja HafnerVrijeme čitanja: 1 minuta

 

Foto: hnk-split.hr

Foto: hnk-split.hr

Predstava “Jesenja sonata” Ingmara Bergmana premijerno će se izvesti 12. siječnja u splitskom HNK-u. Redatelj predstave je Dario Harjaček, dok će glavne uloge preuzeti glumci Bruna Bebić, Andrea Mladinić, Trpimir Jurkić i Zorana Kačić. Glazbu su skladali osnivači Svadbasa Pavle Miholjević i Jura Ferina. “Jesenja sonata” prvenstveno se bavi odnosima između majke i kćeri, vječno prožetima opsesivnom ljubavlju i mržnjom koji stvaraju neraskidiv spoj između njih dvije. Glumice Bruna Bebić i Andrea Mladinić u ulogama su Charlotte i Eve, majke i kćeri koje nakon dugo vremena razdvojenosti odluče ponovo preispitati i obnoviti svoj odnos. Nakon njihovog (pokušaja) pomirenja, predstava ide u smjeru prikazivanja odnosa čovjeka i Boga i pri tom se postavlja pitanje može li se čovjek istinski suočiti s izazovom oprosta i pustiti da sve ono što se dogodilo u prošlost ostane u njoj. Bergman prikazuje da naizgled skladan svijet može nestati u jednom danu i dolazi do zaključka kako je razdvojenost možda jedini način postojanja i održavanja ljubavi. Također postavlja pitanje treba li iznova pružiti šansu nekome tko ju je prokockao toliko puta do sad. Inače, Ingmar Bergman jedan je od najznačajnijih redatelja modernog filma koji je dramski predložak pretvorio u svoj kultni film “Jesenja sonata”. U ovom djelu postavlja ključna egzistencijalna pitanja i paralelno razrađuje dvije drame: onu razornu između protagonista i onu koju čovjek svakodnevno proživljava u sebi.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari