Istaknuto
14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

14.11.2018.

Ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a sve ostalo je na vama. Vi odlučujete koji novitet zaslužuje biti na vrhu.

Knjige

Pronađeni dokazi o Orwellovom boravku u zatvoru

08.12.2014. Petra Čeč
Foto: www.facebook.com/GeorgeOrwellAuthor

Foto: www.facebook.com/GeorgeOrwellAuthor

Još 1933. godine anonimni recenzent Orwellovih memoara Nitko i ništa u Parizu i Londonu postavio je važno pitanje: kolika je ravnoteža između činjenica i fikcije u Orwellovim istraživanjima siromaštva? Sada su iskopane sudske evidencije koje nam mogu pružiti dugo čekane odgovore: autorovo uhićenje za pijanstvo u Londonu tijekom predstavljanja pod drugim imenom, Edward Burton.

Orwellova neobjavljeni esej Clink iz 1932. godine opisuje 48 sati u pritvoru u prosincu 1931. godine nakon opijanja pivom i viskijem. Njegova namjera je od početka bila da bude uhićen, kako bi mogao „dobiti okus zatvora i  približiti se skitnicama i sitnim zlikovcima.“ Uvijek je pričao istu priču: kako je njegovo ime Edward Burton, kojem roditelji imaju slastičarnicu u Blythburgu, a gdje on radi kao činovnik u trgovini. Već je prije imao pijanih ispada pa su ga roditelji konačno odlučili prijaviti vlastima.

Dr. Luke Seaber sa Svečilišta u Londonu otkrio je sudske evidencije koje idu u prilog Orwellovoj priči te su pravi dokazi za eksperiment koji je provodio. Zapisi potvrđuju brojne druge pojedinosti Orwellova eseja, osobito njegove opise ostalih zatvorenika s kojima je boravio u Old Street ćelijama. Orwellovi opisi zatvorenika sada su spojeni s podacima o pravim zatvorenicima te im se znaju prava imena. Tako „ružni belgijski mladić optužen za ometanje prometa” odgovara “Pierreu Sussmanu, u dobi od 20, koji je priznao krivnju za opstrukciju Shoreditch prometa”, piše Seaber u svom članku.

Prema Seaberu, novootkriveni dokument “pokazuje da je njegovo pisanje o ovom iskustvu je 100% blizu točne reportaže – nekoliko manjih pogrešaka čini se iskrenima, jer su se upravo takve stvari mogle krivo shvatiti kada slušate ljude u ćeliji”.

Biograf Gordon Bowker naziva ovo otkriće zanimljivim, no nije iznenađen jer tvrdi da su „Orwellove reportaže toliko živopisne da se često pitao jesu li se događaji koje je opisao doista dogodili ili su izmišljeni.“

„Orwell nije bio pisac fantastike već briljantan i iskren novinar koji je sam sebe stavljao u neobične situacije“, tvrdi Bowker.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Komentari