Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Film

Recenzija: Misterij se nastavlja („10 Cloverfield Lane“; D. Trachtenberg)

26.05.2016. Filip KušterFoto: facebook.com/10cloverfieldLane.UK
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pojam „Cloverfield“ prvi nas je put zaintrigirao 2008. godine s istoimenim filmom koji je pažnju publike privukao zbog nekonvencionalnog prikaza čudovišta u obliku found footage prikaza. Odmah su na forumima, člancima ispod komentara i u fanovskim javnim raspravama smišljene mnoge teorije o čemu se tu radi, od kuda je čudovište došlo, što je „cloverfield“ i sve u svemu izazvalo je prilično mnogo pažnje za jedan monster film. E sad, iza svake dobre misterije trebao bi stajati još bolji odgovor na nju. Naravno, ne može se sve odmah otkriti pa je bilo razumljivo, i zbog samog završetka filma, da se na ovome neće stati. Tada je redateljsku palicu u ruke uzeo Matt Reeves, pod budnom pratnjom producenta J.J. Abramsa. Nedugo nakon originalnog Cloverfielda, snimljen je još misteriozniji Super 8. Iako se na prvu čini da nije nikako povezan s prethodnim naslovom, Abrams je dao naslutiti u svojim intervjuima da će tijekom sljedećeg desetljeća nastojati snimiti par filmova koji će se odigravati u istom univerzumu u kojem se isprepliću neobjašnjivi događaji povezani s „nekim višim silama“. Nebitno je radi li se u ovom slučaju o izvanzemaljcima ili nekome drugome, Abrams vjerno slijedi svoj stil još od kad je stvorio seriju Lost.

U 10 Cloverfield Lane, redateljska palica predana je debitantu na velikom platnu Danu Trachtenbergu i na njega se ne mogu imati nikakve zamjerke. Priča počinje s Michelle (Mary Elizabeth Winstead) koja je netom prekinula sa zaručnikom Benom (Bradley Cooper, ali samo kao glas) te se autom zaputila van iz grada. Tijekom noćne vožnje doživi nesreću te se nakon nekoliko sati probudi u bunkeru u koji ju je doveo Howard (John Goodman). Saznajemo da je Howard, osim što je užasni paranoik i psihopat, izgradio ovaj bunker u slučaju nuklearnog napada ili već nekog oblika kraja svijeta. Ipak, Howard uvjerava Michelle da je zrak vani inficiran i da se ne može vratiti svojoj obitelji jer su oni vrlo vjerojatno mrtvi. Michelle naravno ne vjeruje očito poremećenom Howardu, ali je jedan događaj uvjeri u suprotno. U bunkeru se nalazi još i treći čovjek, Emmett (John Gallagher Jr.), dobroćudne, ali i naivne osobnosti koji Michelle potvrđuje da se vani dogodilo nešto loše i da još nije vrijeme za izaći na površinu.

Foto: facebook.com/10CloverfieldLane.UK

Foto: facebook.com/10CloverfieldLane.UK

Tijekom njihovog klaustrofobičnog druženja pod zemljom nalazimo neke uobičajene samotničke priče i maštanja o budućnosti te razgovore o prošlosti. Scenaristi taj dio nisu učinili previše zanimljivim, iako je John Goodman svojom odličnom glumom zamaglio dosta dosade koje su nam likovi Emmeta i Michelle pružili. Howard se ponaša na trenutke veselo, sasvim normalno i veseljački, da bi se u drugom trenutku preobrazio u manijaka koji će ih ubiti. Dojam mračnoga i bezizlaznog stanja u kojem se nalaze likovi je snažan, ali ne prati nas cijelo vrijeme, pa se tako film prelijeva iz trilera u dramu, iz horora u dramu, a na kraju ponovo seže u domenu misterije i akcije. Ako mislite da će na neki način ovo biti nastavak Cloverfielda, to baš nije tako. Uostalom, film je imao budžet 10 milijuna dolara manji nego onaj iz 2008. i s takvim novcima baš ne možete očekivati neprestanu akciju i nepoznatog gosta izvanzemaljskog oblika.

10 Cloverfield Lane je samo još jedan dio slagalice koji nam je Abrams ostavio da nadopunimo cijelu sliku. Tu sliku dobit ćemo, eh…to vjerojatno ne zna nitko osim producenta. Za ovaj film nitko nije ni znao da izlazi do prije pola godine jer je sniman pod različitim imenima, a ni glavnim glumcima tijekom snimanja nije otkriveno kako se zove. Moto kojim se veže uz film je taj da „čudovišta dolaze u mnogim oblicima“. Očito je o kakvom se čudovištu ovdje radi, ali isto tako problem je, za glavnu junakinju, što je očito okružena čudovištima te da se misterij rješavanja tko je tko i od kuda dolazi nastavlja u idućim „epizodama“. Na neki način ovo je i prikaz psihotičnih Amerikanaca koji žive u ruralnim područjima. Plan za spašavanje je sljedeći: priručnik za kraj svijeta, izgraditi bunker i opskrbiti ga potrepštinama te čekati dan kada će apokalipsa doći. Tijekom tog vremena učinit će sve da i druge uvjere u svoje planove, iako ni oni sami više neće biti svjesni što je istina, a što laž.

(Visited 391 times, 4 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari