Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Vizart

Nova izložba “Remek-djela zbirke Hanžeković” u Umjetničkom paviljonu

27.01.2016. Ziher.hrFoto: Press [Vilko Gecan, Akt. 1935. Ulje na platnu]

Umjetnički paviljon u Zagrebu najavljuje novu izložbu pod nazivom “Remek-djela zbirke Hanžeković” u ciklusu Privatne kolekcije u javnoj instituciji. Već je prva izložba ovog ciklusa, “Kolekcija Vugrinec – remek-djela hrvatske moderne”, pobudila znatan interes javnosti te prikupila visoke ocjene od strane stručnjaka.

Nova izložba ovog Ciklusa predstavit će izuzetno kvalitetnu zbirku poznatog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Zbirka sadrži brojne umjetnine, među kojima gotovo sva relevantna slikarska i kiparska imena s kraja 19. i 20. stoljeća. Neka su djela svojom kvalitetom i značajem unutar opusa nadrasla važnost osobnoga prikupljanja i slove kao vrhunci umjetničkih opusa i međaši unutar domaće likovne produkcije.

U kritičkom izboru autorica Jasminke Poklečki Stošić i Petre Vugrinec podastrijet će se najzanimljiviji segmenti zbirke Hanžeković iz redova autora 19. i 20. stoljeća od kojih su neki, poput, Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Bele Čikoša Sesije, Roberta Auera, Marijana Trepšea, Vilka Gecana, Ljube Babića ili primjerice Marina Tartaglije zastupljeni prekrasnim primjercima njihova opusa, neizbježnima prilikom organizacije retrospektivnih presjeka.

Iz Umjetničkog paviljona napominju kako, osim što će izložba pokazati i neka sasvim nepoznata djela intrigantna stručnoj javnosti, ali i svim ljubiteljima umjetnosti, ciljaju na širi publicitet i nadaju se kako će u galerijski prostor privući i one posjetitelje koji do sada nisu bili uključeni u ciljane skupine. Izložbeni Ciklus privatnih kolekcija sretna je mogućnost uvida u djela, čija vlasništva i smještaj često ostaju nepoznata i skrivena stručnjacima, a što se pokazalo velikim problemom pri stručnoj obradi pojedinog umjetnika. Privatne zbirke jedan su od važnih oblika brige za baštinu i upravo je ovo izvanredna prilika za upoznavanje djela inače nedostupnih javnosti.

Izložba se može razgledati od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, petkom od 11 do 21 sat. Kao i do sada, Umjetnički paviljon u Zagrebu svakog radnog dana, od utorka do petka u 17 sati organizira besplatno stručno vodstvo za građanstvo.

Komentari