Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Film

Uskoro počinje 8. Subversive Festival u Zagrebu

26.04.2015. Ziher.hrFoto: www.facebook.com/subversivefestival

Subversive Festival (Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune) i ove će godine na svom bogatom programu ugostiti mnoštvo velikih kritičara iz cijeloga svijeta te prikazati pedesetak vrsnih filmskih ostvarenja, a najuspješni bit će nagrađeni “Wild Dreamer“ festivalskom nagradom. Od 3. do 16. svibnja posjetitelji će moći uživati ne samo u filmskom, forumskom i konferencijskom programu nego i u Školi suvremene humanistike te Sajmu angažirane književnosti.

Dobitnik Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea Taksi (2015) Jafara Panahija otvorit će ovogodišnji, 8. po redu Subversive Film Festival, a projekcije od 3. do 10. svibnja prikazivat će se u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC. Pored natjecateljskog programa u kojem će se naći igrani, dokumentirani i kratkometražni filmovi, festival nudi i bogat popratni program: Film esej, Film filozofija, Femi Punk (kojemu je cilj izdvojiti pankerske heroine kao dio supkulture u kojoj žene po prvi put imaju ravnopravnu ulogu u odnosu na muškarce), Hommage: Aleksej German i Masterclass: Joshua Oppenheimer, gdje će Oppenheimer predstaviti svoju metodu dokumentarističkog rada.

Foto: www.tiff.net

Foto: www.tiff.net

U dvorani Müller kina Europa od 11. do 15. svibnja u sklopu Subversive Foruma vodit će se rasprava o TTIP-u te će biti govora o mnogim drugim aktualnim temama kao što su financijska kriza u jugoistočnoj Europi, mogućnosti povezivanja ljevice na Balkanu, paneli o niskougljičnim tranzicijama u svjetlu održivog razvoja u gradu Zagrebu te zadrugama, socijalnom poduzetništvu i ulozi lokalne zajednice i druge.

U istoj će dvorani 7. svibnja započeti i Sajam angažirane književnosti obilježavajući pjesničko-performativni program SubLit Caffea u kojem nastupaju Tomislav Marković (Beograd), Arben Idrizi (Priština), Faruh Šehić i Ferida Duraković (Sarajevo), Jani Kovačić (Ljubljana) te Vlado BulićBranislav OblučarNikola TadićMartina Vidaić i Milan Rakovac iz Hrvatske. Mnogi domaći, ali i strani umjetnici predstavit će se i u dvodnevnom programu Hrvatskog P.E.N. centra 8. i 9. svibnja.

Destak predavača i voditelja radionica od 8. do 14. svibnja činit će program Škole suvremene humanistike na temu Socijalna dimenzija kulturnih politika, gdje će pokušati približiti problematiku provođenja kulturnih politika u svjetlu neoliberalnih mjera štednje i kontinuiranog smanjivanja proračuna za kulturu. Među predavačima naći će se Ursula Huws, profesorica ekonomije na Sveučilištu u Hertfordshireu, Richard Seymour, publicist i kolumnist, Antun Vujić, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i bivši ministar kulture, Primož Krašovec, slovenski sociolog i predavač na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani i neki od sudionika panel-diskusije Modeli financiranja alternativnih medija.

(Visited 312 times, 1 visits today)

Komentari