Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Završio deveti DORF: Pobjednik festivala je Izgubljeno dugme

16.03.2015. Ziher.hr
Foto: DORH

Foto: DORH

Deveto izdanje Festivala DORF (Festivala dokumentarnog rock filma) održavalo se od 12.ožujka do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Prikazano je 30 filmova iz 12 zemalja, festival je imao raznovrstan popratni program i EDIT edukativne aktivnosti za najmlađe, a odaziv je bio veoma brojan, pogotovo u Vinkovcima koji su se za vrijeme trajanja festivala pretvorili u pravi filmski grad.

Žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević jednoglasno je pobjednikom 9.DORF festivala proglasio film Izgubljeno dugme, autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina. Prozvali su ga filmom s najistaknutijom pričom u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji koja prelazi granice dokumentarizma. Film je izbjegao zamku priče o velikom bandu i prikazao je život pojedinca u svijetu glazbe i industrije,a tipična rock’n’roll tema ispričana je na dojmljiv način, uz elemente drame.“

Foto: filmfestivaldorf.com

Foto: filmfestivaldorf.com

Posebno priznanje žirija dobili su filmovi Sudar u dvorcu Arsena Oremovića te film Vrijeme za improvizaciju Tine Lešničar za koji kažu da je “uvjerljivo snimljen prikaz mladih glazbenika u svijetu suvremenog jazza“. Posebno priznanje Festival DORF dodijelio je filmu MorphinePutovanje snova autora Marka Shumana zbog „temeljitog prikaza karijere sastava Morphine i ritma kojim je iznesena tragična biografija ovog sjajnog banda“.

Nagrade je izradila mlada umjetnica iz Skopja Marija Miloševska, a nagrada koju dodjeljuje KlasikTV u suradnji sa DORFom u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca pripala je redateljici Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Srbije za projekt 10 izgubljenih pesama.

Foto: filmfestivaldorf.com

Foto: filmfestivaldorf.com

Ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću uručio je Toni Šarić i naglasio da bez izdanja etikete Slušaj najglasnije ne bi danas bilo ni Festivala DORF. Veliki broj premijera i gostiju iz inozemstva, zanimanje posjetitelja za popratne programe i zanimanje mladih za EDIT program obilježili su ovogodišnje izdanje DORFa.

 

(Visited 43 times, 1 visits today)

Komentari