Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Glazba

Ziher playlista: Pripremite se za koncert Apocalyptice u Tvornici kulture

02.10.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/Apocalyptica

Koja je vaša prva asocijacija kada čujete termin ‘cello metal’? Apocalyptica, naravno. Premda se ono što rade Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso kao klasično naobrazovani čelisti i Mikko Síren kao bubnjar možda bolje može okarekterizirati kao symphonic metal − ovaj instrument je ono što im je donjelo slavu (osim obrada Metallice).

Okupljeni 1993. godine kao tribute bend na akademiji Sibelius, ovi su se Finci odlučuli odmaknuti od sviranja klasične glazbe i okrenuti izvedbama covera poznatih kalifornijskih heavy metalaca. U početku je postavu činilo četvero čelista, a prvi su album objavili tri godine kasnije pod nazivom „Plays Metallica by Four Cellos“, dok su se na drugom izdanju pozabavili i obradama Sepulture, Faith No Morea i Pantere. Zatim je uslijedio diskografski uradak „Cult“, a nedugo nakon njega i prva pjesma benda koja je uključivala vokale – Path vol. 2 na kojoj je sudjelovala Sandra Našić iz Guano Apesa,, a zatim i prvi album koji je sadržavao autorske stvari, „Reflections“, na kojem je zasvirao i Slayerov bubnjar Dave Lombardo kojeg smo nedavno mogli gledati u Močvari.

Kada su vokali došli u igru, Apocalyptici se za mikrofonom pridružio čitav niz izvođača metal ali i punk rock scene. Tako su s ovim talentiranim čelistima zapjevali Billie Joe Armstrong iz Green Daya,  Gavin Rossdale iz Busha, Ville Vallo iz HIMa, Joe Duplantier iz Gojire, Corey Taylor iz Slipknota, Max Cavalera, Nina Hagen ali i legendarni Ozzy Osbourne. Uz to valja napomenuti kako je Tony Kakko iz Sonate Arctice odradio je s njima nekoliko turneja kao vokalist.

Nakon „Reflections“ uslijedila su i druga izdanja: „Apocalyptica“ (2005.), „Worlds Collide“ (2007.), „7th Symphony“ (2010.) i recentni „Shadowmaker“ iz tekuće godine, kojeg će doći 15. listopada promovirati u Tvornici kulture. Ovo će biti njihov ponovni posjet Zagrebu, nakon nastupa u Lisinskom 2006. godine, a hoće li Skandinavci iz hladnih krajeva uspijeti užariti i klub u Šubićevoj, preostaje nam tek vidjeti. Do tada, prisjetite se hitova uz ovu ediciju Ziherove playliste!

Komentari