Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Ziher playlista: Pripremite se za koncert Apocalyptice u Tvornici kulture

02.10.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/Apocalyptica

Koja je vaša prva asocijacija kada čujete termin ‘cello metal’? Apocalyptica, naravno. Premda se ono što rade Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen, Perttu Kivilaakso kao klasično naobrazovani čelisti i Mikko Síren kao bubnjar možda bolje može okarekterizirati kao symphonic metal − ovaj instrument je ono što im je donjelo slavu (osim obrada Metallice).

Okupljeni 1993. godine kao tribute bend na akademiji Sibelius, ovi su se Finci odlučuli odmaknuti od sviranja klasične glazbe i okrenuti izvedbama covera poznatih kalifornijskih heavy metalaca. U početku je postavu činilo četvero čelista, a prvi su album objavili tri godine kasnije pod nazivom „Plays Metallica by Four Cellos“, dok su se na drugom izdanju pozabavili i obradama Sepulture, Faith No Morea i Pantere. Zatim je uslijedio diskografski uradak „Cult“, a nedugo nakon njega i prva pjesma benda koja je uključivala vokale – Path vol. 2 na kojoj je sudjelovala Sandra Našić iz Guano Apesa,, a zatim i prvi album koji je sadržavao autorske stvari, „Reflections“, na kojem je zasvirao i Slayerov bubnjar Dave Lombardo kojeg smo nedavno mogli gledati u Močvari.

Kada su vokali došli u igru, Apocalyptici se za mikrofonom pridružio čitav niz izvođača metal ali i punk rock scene. Tako su s ovim talentiranim čelistima zapjevali Billie Joe Armstrong iz Green Daya,  Gavin Rossdale iz Busha, Ville Vallo iz HIMa, Joe Duplantier iz Gojire, Corey Taylor iz Slipknota, Max Cavalera, Nina Hagen ali i legendarni Ozzy Osbourne. Uz to valja napomenuti kako je Tony Kakko iz Sonate Arctice odradio je s njima nekoliko turneja kao vokalist.

Nakon „Reflections“ uslijedila su i druga izdanja: „Apocalyptica“ (2005.), „Worlds Collide“ (2007.), „7th Symphony“ (2010.) i recentni „Shadowmaker“ iz tekuće godine, kojeg će doći 15. listopada promovirati u Tvornici kulture. Ovo će biti njihov ponovni posjet Zagrebu, nakon nastupa u Lisinskom 2006. godine, a hoće li Skandinavci iz hladnih krajeva uspijeti užariti i klub u Šubićevoj, preostaje nam tek vidjeti. Do tada, prisjetite se hitova uz ovu ediciju Ziherove playliste!

Komentari