Istaknuto
01.04.2020.

Vrijeme čitanja: 4 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

01.04.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Ovog tjedna u rubrici Novoj glazbi kopali smo malo dublje da bi izvukli neke alternativne izvođače zapostavljene i na alternativnoj sceni.

Film

12. FRKA – 2. dan: Život je bio kao san

02.04.2017. Arman FatićFoto: havc.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Drugi dan filmske revije FRKA prošao je u znaku fantazija, kako u cjelodnevnom repertoaru, tako i u selekciji kratkog igranog filma. Publika je imala priliku ponovno pogledati film Igra malog tigra Jasne Nanut kao i fantastični rad Lovre Mrđena Fabijan koji je svoju premijeru doživio u sklopu ZFF kockica. Premijerno su prikazani radovi Party redatelja Ivana Stanića te Severina Brune Mustića. U selekciji kratkog igranog filma našao se još i film Nije odgoj Tomislava Šobana, koji je prikazao drugu stranu kreiranja umjetničkog djela, te način na koji publika  (ne)percipira kreativni rad.

Party (Ivan Stanić)

Ivan Stanić, svojim kratkim igranim filmom Party iznenadio je publiku na reviji FRKA. Film o momku i djevojci koji dilaju kako bi preživjeli i vratili dugove više ostavlja dojam uvodne sekvence nekog ozbiljnog dugometražnog filma, nego kao samostalna kratkometražna cjelina. Kaja Šišmanović i Roko Sikavica savršeno su se uklopili u estetiku filma kojim obiluju neonske nijanse plave ljubičaste i zelene. Redatelj Stanić u jedanaest minuta uspijeva nam približiti protagoniste dovoljno da krenemo sebi postavljati pitanja o njima. Tko su protagonisti, što ih je dovelo na ulicu, te što im se sprema nakon noći na zabavi ostaje neodgovoreno, tjerajući publiku da žudi za još događaja iz ovog tamnog svijeta koji nam je priredio redatelj Stanić!

Foto: FRKA press

Severina (Bruno Mustić)

Svi oni koji žele vidjeti Severinu Vučković u novom filmu Brune Mustića, očekuje jedno pozitivno iznenađenje. Redatelj Mustić postavlja na film igru celebrity kulture, gdje redefinira pravila što zvijezda zaista jeste. Gledajući film, veoma brzo ćemo primijetiti plodove digitalizacije društva, suludu ljudsku želju za perfekcijom. Instagram profili su tu da pokažu kako smo sexy, zabavni i imamo ispunjen život, ideal je biti mršav, ideal je da jelo ima specifičnu boju i naravno samo poznavajući slavne ljude i mi ćemo biti u centru pozornosti. Ipak, koliko je sve ovo bitno u životu, i zašto? Da li skrivamo ono loše jer nas je strah okoline ili istinu volimo samo kada smo u centru pozornosti? Da li je sve tako tamno u digitalnom društvu, ili nas ono ipak potiče da lakše prebrodimo teške trenutke u životu.

Foto: FRKA press

Igra malog tigra (Jasna Nanut)

Igra lova na ljudske nesavršenosti, različitosti u karakteru, glavna je tema kratkog filma Jasne Nanut. Tomo je savršeni neženja, na njemu se vidi da zaista posvećuje pozornost svom izgledu, kao i da drži svoj vlastiti stan urednim dok je Boška odlučna dama koja zna uživati u životu. Ipak nije sve tako sjajno, Tomina urednost i želja za zdravim životom je opsesivna dok slobodnjački život Boške, gdje dopušta sebi uživanje u malim trenutcima, ostavlja dojam nezrelosti. Da li je dvoje ljudi, koji su uveliko prešli tridesetu godinu (lagano ulaze u četrdesetu) dovoljno zrelo i spremno odreći se svojih ustaljenih rutina i promijeniti se i stupiti u “harmoničnu ljubavnu vezu” ili su toliko navikli na svoju samoću i mir da za njih ne postoji savršen partner. Više o filmu u FRKA recenziji!

Foto: havc.hr

Fabijan (Lovro Mrđen)

Kako sačuvati djetinjstvo od toksične okoline? Naravno, kreirajući imaginarnog zaštitnika. Desetogodišnji Jan živi s majkom alkoholičarkom/ narkomankom te imaginarnim prijateljem Fabijanom kojem je došlo vrijeme da odseli iz njihovog stana. Više o filmu Fabijan možete pročitati u razgovoru s redateljem Lovrom Mrđenom.

fabijan

Foto: havc.hr

(Visited 284 times, 1 visits today)

Komentari