Film

5 kratkih filmova koji mirišu na ljeto

Foto: screenshot/ Lovely Productions
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: screenshot/ Lovely Productions
Foto: screenshot/ Lovely Productions

Kako temperature rastu, asfalt se žari, užurbani gradovi se prazne, pune se plaže, ispiti se premještaju na rujan ili privode kraju; tako raste i želja za odmorom. Bilo da želite samo napuniti baterije ili odvojiti malo vremena za sebe, jer ste to naravno zaslužili, s odabirom ovih Ziherovih pet kratkih filmova zasigurno nećete pogriješiti. Izdvojili smo one simpatične, ležerne, ali i koji za malo ‘zamisliti se’. Možda se zakačite za glumce, priču ili odličan soundtrack, a možda se samo kvalitetno odmorite. Ispunite post-ispitnu praznoću misli s naših pet kratkiša i uživajte u ljetu!

 

1. What Do We Have in Our Pockets

A most unusual love story unravels when the objects in a young man’s pockets come to life.

Ovaj simpatični četverominutni polu-animirani filmić u tehnici crtanja koja podsjeća na Juno, djelo je hrvatskog redatelja Gorana Dukića (poznat po filmu Wristcutters: A Love Story). Iz Sundance kolekcije kratkih filmova 2013., film je napravljen prema istoimenoj kratkoj priči izraelskog pisca kratkih priča Etgara Kereta. Kako su se posložili prvi susret, halo-efekt i predmeti u džepovima da povežu dvoje mladih prolaznika? Kako im se svakodnevica čarobno promijenila? Provjerite!

 

2. Moving Takahashi

Što biste napravili i kako reagirali da vam zgodni dečko (Boyd Holbrook) odvlači namještaj iz stana jer se selite i u par trenutaka vam izokrene život naopačke? Josh Soskinova neklasična, zaokrenuta ljubavna priča s ‘bad boy’ protagonistom, neobičnim krajem i odličnim soundtrackom (otkrit ćemo odmah tajnu da ne traže oni koji ne prepoznaju – Jónsi). Veliki plus ide i ljubiteljima lijepih fotografskih filmskih scena – bokeh i meke, tople boje ovom kratkom filmu daju okus ljeta.

Moving Takahashi from Josh Soskin on Vimeo.

 

3. Allergy to Originality

‘Has Hollywood Developed an Allergy to Originality?’

‘Op-doc’ kratki film koji spaja zanimljive animacije u pencil-draw tehnici s britkim, pametnim humorom koji obrađuje ozbiljne teme od plagijata do povijesti umjetnosti i filma. Sve se to odvija u dinamičnom dijalogu na kino blagajni. Ovaj Sundanceov kratki film u animaciji Drew Christie, snimljen je za serijal New York Timesa: Op-Doc. Svojim jednostavnim pristupom (brzom izmjenom animacija) stavlja aktualne teme u popularno-kulturalni kontekst i tako potiče gledatelja na razmišljanje.

 

4. A New Man

Još jedna Keretova kratka priča  (Healthy Start) pretočena u film. Kako se nakon prekida snaći u svakodnevici, složiti puzzle natrag iz kaosa i pokušati rekonstruirati rutinu? Protagonist iz filma Hughesa Williama Thompsona  je rješenje potražio u obližnjem kafiću započevši zanimljivu igru. Glavni lik s mnogo lica, Charles je na neobičan način odlučio zacijeliti rane nakon što ga je napustila bivša supruga. Film je ovogodišnji pobjednik Cannesovog lava u kategoriji za mlade redatelje.

 

5. Fear Of Flying

A live-action-animated short film- No Stop-Motion!

Još jedan animirani šećer za kraj! Teško koga će ovi slatki prizori ostaviti ravnodušnim. Priča o maloj ptici koja se bori sa strahom od letenja za vrijeme sezone odlaska u južne krajeve. Pri tom je zaljubljen, nesiguran i pomalo nespretan, neshvaćen od okoline i neodoljivo simpatičan. Film koji će vas uvjeriti da se nekako nekad morate suočiti sa svojim strahovima, makar na neobične načine. Ovaj neodoljivi kratki film Conora Finnegana zasluženo je osvojio brojne filmske nagrade u Americi. Provjerite zašto!

FEAR OF FLYING from conorfinnegan on Vimeo.

 

Be social

Komentari