Glazba

10 činjenica koje možda niste znali o Space Oddity: prije 50 godina rođen je Major Tom

Vrijeme čitanja: 3 minute

David Bowie, čovjek s tisuću lica i tisuću pjesama, najpoznatiji je po svojoj Space Oddity – pjesmi koju vežemo uz let na Mjesec koji se zbio prije pedeset godina. Svega pet dana prije lansiranja Apolla 11, 11. srpnja 1969., pjesma je ugledala svjetlost dana, a Mjeseca devet rotacija kasnije. Pjesmu znate svi, ali koliko vam je poznata pozadina priče o Space Oddity?


Poveznica između dr. Davida Bowmana i Davida Bowieja


David Bowie svoje je zlato doba karijere, od Space Oddityja kao probojnog singla do umirovljenja Thin White Dukea začinjavao narkoticima i marihuanom zaslužnima za pjesničke trenutke nesvakidašnjih slika. Jedan od njih izvire tijekom posjeta kinu 1968. godine – one koja je predvidjela 2001. – obilježene filmskim velikanom Stanleyjem Kubrickom u hladnoratovskom svijetu uhvaćenom u strahu od američko-ruskih vojnih intervencija, ali i svemirskog nadmetanja.

Još nijedno ljudsko biće nije plutalo Svemirom, osim Gagarina sedam godina ranije u orbiti Zemlje, a kamoli kročilo na neko nebesko tijelo. Kubrick je vizionarski predvidio kozmonautske izazove, a njegov je Dr. David Bowman (glumio ga je Keir Dullea) Zemljanin koji je najdalje otišao sve do lansiranja prave letjelice Apolo 11 čuvenog 16. srpnja 1969.  Tek 22-godišnji David Jones pseudonima David Bowie pripadao je poslijeratnoj, boomovskoj generaciji opčinjenom svemirskim projektima, a napušenost za jednog od višebrojnih gledanja filma izazvala je čuđenje i razmišljanje o tumaranju svemirskim prostranstvima koje je preveo u baladu o Major Tomu – astronautu zapelom u bespućima neistraženih kozmografija.


BBC zbog praznovjerja nije puštao pjesmu


Pjesma je postala britanskim soundtrackom u prijenosu spuštanja na Mjesec 20. srpnja 1969. kada su na površinu nasmijanog, sivog uspavanca sletjeli Neil Armstrong i Buzz Aldrin, dok ih je u letjelici u mjesečevoj orbiti čekao Michael Collins. BBC se bojao pjesmu puštati tijekom lansiranja i prije slijetanja zbog fatalističnog teksta pjesme koji nipošto ne odgovara stvarnom događaju, odnosno željama misije: Major Tom zapinje u Svemiru i zna da da se neće vratiti kući. Misija Apolla 11 ipak se četiri dana od slijetanja uspješno spustila na Zemlju.


Poslužila je kao Bowiejeva filmska odskočna daska


U trenutku službenog izdanja, 2. veljače 1969., pjesma je objavljena u sklopu polusatnog filma “Love You Till Tuesday” koji je tek 1984. prikazan javnosti. Režirao ga je Malcom J. Thompson, prijatelj Bowiejeva menadžera Kennetha Pitta, u namjeri da izdavačima dočara Bowiejev multitalent kao glumca, instrumentalista i pjevača, odnosno ultimativnog performera, što će doći do izražaja sa Ziggyjem Stardustom.


Major Tom tri puta kontaktirao Zemlju


Lik Majora Toma pojavljuje se u ukupno tri pjesme njegove karijere, te u videospotu za pjesmu Blackstar istoimenog mu posljednjeg albuma. Nakon Space Oddityja, Major Tom se vratio u Ashes To Ashes s novim javljanjem kontroli na Zemlji. Govori joj da je sasvim dobro “visoko” u Svemiru, zbog čega ga kontrolori leta smatraju junkiejem. Šesnaest godina kasnije, nakon objave albuma Outside”, angažirao je Pet Shop Boyse za remix pjesme Hallo Spaceboy oplemenjen novim stihovima koji se, dakako, referiraju na Toma: ‘Moondust will cover me / Ground to Major, bye bye Tom.’ A to su bile samo neke od brojnih pjesama o Svemiru i životu izvan Zemlje.


Put do Amerike trajao je tri godine


Pjesma je objavljena na eponimnom, drugom po redu, albumu 1969. godine i dospjela je tek na peto mjesto britanskih top ljestvica, iako je to bio prvi hit renesansnog Bowieja. Preko bare nitko je nije ni zamijetio, pa se progurala na svega 124. mjesto. E, ali stvari se mijenjaju 1972. kada u igru nastupa androginija i iznaženija performativnost, pa u Americi zbog reizdanja albuma za RCA postaje prvi top 40 singl i skače na 15. mjesto top ljestvice.


Svirka za kikiriki


Instrumentalisti u studiju su bili Rick Wakeman na melotronu, Mick Wayne na gitari, Herbie Flowers na bas gitari te Terry Cox na bubnjevima. Znate koliko su plaćeni za najpoznatiji Bowiejev hit? Svatko po devet britanskih funti.


Ni 238 obrada nije bilo dovoljno


Space Oddity je službeno obrađena čak 238 puta, no zanimljivo je da nije najobrađivanija pjesma svih vremena: čak ni najobrađivanija iz 1969. godine. Pjesme koje su objavljene tog važnog ljeta, a obrađene više puta od Bowiejeve su Something i Here Comes The Sun Georgea Harrisona, te Let It Be i Come Together drugih dvojice Beatlesa Lennona i McCartneyja.


Kapetan Kirk odao počast Majoru Tomu


Godine 2001. (mig-mig!) glumac William Shatner, poznatiji kao Kapetan Jim Kirk iz izvorne instalacije Zvjezdanih Staza, objavio je svoj četvrti studijski album govorenog rocka “Seeking Major Tom”. Očigledno fasciniran Bowiejevim mitološkim likom, Kapetan Kirk recitira stihove pjesme u puno žustrijoj i žešćoj pozadini koja slijedi uvodnu pjesmu albuma “Major Tom (Coming Home)” i Petera Schillinga, koji je i sam odao počast Bowieju.


Ponovno na ljestvicama 38 godina kasnije


Nakon što je umro 10. siječnja 2016. godine, pjesma se vratila na glazbene top ljestvice diljem svijeta, a u Francuskoj je zasjela na prvo mjesto i s njega se nije dala 14 tjedana.


Major Tom na talijanskom!


Ukupno su tri verzije ove pjesme na engleskom jeziku: iz veljače, a potom lipnja 1969. i akustična verzija iz 1979. Ali tu nije kraj: Space Oddity je dobio i svoju službenu talijansku varijantu imena “Ragazzo Solo, Ragazza Sola” čije je tekstove potpisao talijanski tekstopisac Giulio Rapetti pod pseudonimom Mogol.

Be social

Komentari