Glazba

10 činjenica koje (možda) niste znali o Warpaintu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Još se sitno broji do premijernog hrvatskog nastupa poznatog kvarteta Warpaint u Tvornici kulture. U srijedu, 12. srpnja, u već ionako pregrijanom Zagrebu, atmosferu će još više užariti Emily Kokal (vokal, gitara), Theresa Wayman (vokal, gitara), Jenny Lee Lindberg (bas, vokal) i Stella Mozgawa (bubnjevi, prateći vokal). Ususret jedinom regionalnom koncertu ovih “ratnica” donosimo vam deset manje poznatih podataka o njima.

“Demokracija diktatorica”

Warpaint je oformljen na Valentinovo 2004. u Los Angelesu. U bendu se nitko ne izdvaja kao glavna pjevačica ili frontmenica. Ove multi-instrumentalistice jednako sudjeluju u stvaranju novog materijala, vokalno se sve izmjenjuju te svatko dobiva vlastiti prostor za izraziti se. Sve to polučuje jednu ravnopravnu izmjenu kreativne energije. Emily Kokal jednom je prilikom usporedila njihov stvaralački proces s “demokracijom diktatorica” želeći naglasiti kako sva napetost koja ponekad nastaje kod interakcije snažnih karaktera samo pridonosi boljem krajnjem produktu.

Nerazdvojne prijateljice

Prijateljstvo Kokal i Wayman seže daleko u djetinjstvo. Upoznale su se s 11 godina u Oregonu i odmah postale nerazdvojne. Privukao ih je zajednički interes prema glazbi i pjevanju, a kao muziku koju su slušale u srednjoj školi navode Sarah McLachlan, Björk i Sheryl Crow. Ok, svi imamo svoj guilty pleasure iz srednje.

Prezentacija u medijima

U početku su mediji, osim same činjenice da se radi o all girl bendu (zamislite čuda), često prenaglašavali i njihova poznanstva sa slavnima iz glazbenog svijeta, umjesto da se koncentriraju isključivo na muziku. Tako se gotovo nikad nije propustilo spomenuti trogodišnju vezu Johna Frusciantea i Emily Kokal. Frusciante je ujedno sudjelovao u miksanju njihovog debitantskog EP-a “Exquisite Corpse”, dok je sadašnji gitarist RHCP-a Josh Klinghoffer gostovao na pjesmi Billie Holiday svirajući bubnjeve. I tu prestaje svaka poveznica.

Sestrinske veze

Kraće vrijeme bubnjeve je svirala Shannyn Sossamon, poznatija po ulogama u filmovima “Legenda o vitezu” i “40 dana bez komada”. Ona i basistica Jenny Lee Lindberg zapravo su sestre. Sossamon je napustila bend nakon izlaska EP-a kako bi se u potpunosti mogla posvetiti svojoj glumačkoj karijeri. Međutim, još se neko vrijeme angažirala oko benda te je tako režirala videospot za singl Undertow s prvijenca “The Fool”.

Nomen est omen

Priča oko nastanak samog imena benda nije sasvim razjašnjena. Navodno su u vrijeme dok su još tražile tko će popuniti mjesto za bubnjevima nakon odlaska Sossamon povremeno nastupale kao trojka i to pod imenom World War 4. Kada je oformljena konačna postava kvarteta, promijenili su ime u Warpaint jer zvuči jednostavnije, a opet dovoljno moćno.

Foto: facebook.com/warpaintwarpaint
Gitara, bubanj ili pjevanje?

Bubnjarica Stella Mozgawa, zadnje pridružena članica benda, odrasla je u Australiji. Prvo je naučila svirati gitaru, da bi joj s 13 godina, nakon dugog nagovaranja, roditelji napokon dopustili da počne svirati bubnjeve. Zanimljivo je da Stella najmanje pjeva glavne vokalne dionice u grupi, a to pripisuje svojoj majci koja je kao profesionalna pjevačica bila prilično kritički nastrojena prema ležernom dječjem pjevušenju u sobi.

Rastanci su lakši uz posvetu

Prekrasnu klavirsku baladu Son s drugog albuma “Warpaint” Theresa Wayman posvetila je svom sinu Siriusu rođenom 2005. Pjesma je napisana tijekom odlaska na turneju kada se morala na neko vrijeme rastati od njega.

Kako stvoriti hit

New Song s aktualnog albuma “Heads Up” ima zanimljivu genezu. Nastala je nakon eksperimenta zadanog od strane menadžera da se prvo posluša pop pjesma po izboru te odmah potom prione na pisanje novog materijala. Jenny Lindberg odabrala je Get Lucky te je tako pod dojmom Daft Punka i Nile Rodgersa nastala ova plesna stvar.

Elektronika vs. live

Tijekom snimanja “Heads Up” Mozgawa je ozljedila nogu te je bila primorana neko vrijeme koristiti ritam mašinu. U pjesmi Whiteout preko prigušenog programiranog beata kasnije su još nasnimani istovjetni live bubnjevi koji dodatno naglašavaju svestrani ritmički obrazac. Mozgawa tako pokazuje kreativnost na djelu, želeći premositi jaz između programirane elektronike i sviranja uživo.

Ashes to Ashes

Za sam kraj ostavila sam sjajnu obradu velikog Davida Bowieja. Pjesma Ashes to Ashes snimljena je za dvostruki album “We Were So Turned On: A Tribute to David Bowie”, nastao u sklopu humanitarog projekta War Child 2010. godine. Poslušajte kako zvuči Bowie u post punk ruhu s hipnotičkim vokalima, a sutra nemojte propustiti priliku čuti kako ove curke zvuče uživo.

Be social

Komentari