Izvedbene umjetnosti

62. Splitsko ljeto počinje premijerom opere “Turandot” u Galeriji Meštrović

Foto: www.splitsko-ljeto.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ovogodišnje, 62. Splitsko ljeto svečano će biti otvoreno 14. srpnja u Galeriji Meštrović premijerom opere „Turandot“ Giacoma Puccinija u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split. Grandiozna oproštajna Puccinijeva opera na mnogo načina stoji na razmeđu svjetova. Njome je Puccini zauvijek izlazio iz opernog verizma smjelo se prepuštajući novim glazbeno-scenskim izazovima i novom duhu vremena, ali ostajući ustrajan u tome da njegove tragične heroine stradavaju ili trijumfiraju u sve spektakularnijem i egzotičnijem okružju.

Od milanske praizvedbe „Turandot“ dijeli nas točno 90 godina, ali i 60 godina od njenih impresivnih pojavljivanja u Galeriji Meštrović, na samim festivalskim počecima Splitskoga ljeta. Ovog se ljeta „Turandot“ vraća na mjesto gdje se isprepliću monumentalna ljepota Galerije Meštrović, sukobljeni etički principi zbog kojih su glave stalno na pladnju, ali i neustrašiva potraga za puninom ljubavi. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića, solisti, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split izvest će posljednju operu velikog Puccinija. U naslovnoj ulozi nastupit će bugarska sopranistica Cvetelina Vasileva, Calafa će tumačiti bugarski tenor Ivan Momirov, sopranistica Valentina Fijačko Kobić zaigrat će Liu, a nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš nastupit će u ulozi Timura.

U operi će nastupiti i Dimitrinka Rajčeva, Antonija Teskera, Luciano Batinić, Leon Košavić, Vinko Maroević, Špiro Boban, Ante Ivić i Mate Akrap. Kostimografkinja je Mirjana Zagorec, scenski pokret i koreografiju potpisuje Jasna Frankić Brkljačić, oblikovanje svjetla Zoran Mihanović, a adaptaciju scene Prohić i Ivica Kalebić. Ekipa predstave posebno se zahvaljuje tvornici Borovo za doprinos u izradi obuće. Opera se izvodi s hrvatskim i engleskim titlovima. Sljedeće izvedbe su 16. i 18. kolovoza.

Foto: www.splitsko-ljeto.hr
Foto: www.splitsko-ljeto.hr

Prije početka premijerne izvedbe festival će proglasiti otvorenim Andro Krstulović Opara, izaslanik visoke pokroviteljice Splitskog ljeta, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Festivalsku će zastavu podići primadona Terezija Kusanović, prvakinja Baleta Eva Karpilovska te glumac Goran Marković, umjetnici HNK Split i dobitnici ovogodišnjih kazališnih nagrada za najveća umjetnička dostignuća splitskog teatra. Sat vremena prije svečanog otvorenja, u 20 sati u Palači Milesi bit će otvorena monografska izložba Đure Sedera, autora jedne od najvitalnijih i najslojevitijih dionica suvremenoga hrvatskog slikarstva.

U sljedećih 32 dana festivalskog programa bit će prikazano 38 opernih, dramskih, baletnih i koncertnih programa na 14 ambijentalnih pozornica, a uz to će se moći razgledati i tri izložbe. Osim „Turandot“, ansambli splitskog HNK premijerno će izvesti i drame „Buža“ Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića u Severovoj ulici 19. srpnja, balet „Na putu“ koreografa Igora Kirova na Sustipanu 4. kolovoza, te „Mletačkog trgovca“ Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Ogarjova kraj Oceanografskog instituta na Marjanu 10. kolovoza.

Be social

Komentari