Film

6. Subversive Film Festival – Što gledati?

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Ako volite svoju subotnju kavicu ispijati u kinima Europa i Grič, svakako navratite i na 6. Subversive film festival koji se 4. svibnja otvara upravo ondje. Imat ćete priliku odabrati nešto iz široke ponude igranih i dokumentarnih filmova koje festival nudi, a koje sasvim prigodno govore o današnjem društvenom poretku i socijalnim problemima. Ovaj teorijsko-filmski festival svojim aktivističkim, ali suptilnim uradcima sedme umjetnosti uveseljava filmofile već šestu godinu za redom, a novost ovogodišnjeg festivala je dodjela nagrade Wild Dreamer završnog dana festivala, 12. svibnja.

Za svakoga po nešto

U igranoj konkurenciji, gledatelji će imati prilike pogledati Samo se smiješite, film Rusudan Čkonie koji govori o gruzijskom natjecanju ljepote na kojem je polovica natjecateljica samohrane majke koje se nadaju glavnoj nagradi od 25.000 dolara i uređenom apartmanu. Kroz oči likova iz postkomunističke Gruzije, ući ćete u svijet medijskog senzacionalizma koji previše ne mari za surovu stvarnost s kojom se suočavaju stvarni ljudi koji ne zarađuju na naslovnicama tabloida. Tu je i film Živi Barbare Alber koji govori o studentici Siti koja od svog djeda, bivšeg SS-ovca pokušava saznati cijelu njegovu prošlost, ali i složiti komadiće nekadašnjeg života u svom selu koje je zatrpao teretom nacizma. Sita spada u mlade osobe koje su neopterećene prošlošću, živi boemskim životom i koja ne zna puno o strahotama koje su njezin djed i njegovi kolege SS-ovci nekoć činili. Upustivši se na putovanje mračnim predjelima njemačke povijesti, Sita će proći kroz turbulentni emocionalni tunel koji će je odvesti do Beča, Varšave pa čak i Transilvanije.

Foto: subversivefestival.com
Foto: subversivefestival.com

Dokumentarna konkurencija nudi brojne filmove koji upućuju kritiku prošlosti, ali i upozoravaju na budućnost iz sadašnje perspektive. Tako, recimo, možete pogledati film Kena Loacha Duh četrdeset i pete koji kontrastira laburističku politiku Clementa Attleeja, koji je nacionalizirao engleske rudnike, čeličane i plinare te time izazvao veselje diljem britanskog otoka, sa torijevskom politikom koja je predvođena Čeličnom Lady ugušila sve to. Margaret Tatcher i njezino vodstvo privatizirali su što se privatizirati dalo i time izazvali gnjev radničke klase. Poprilično aktualna tematika i dan danas, pogotovo u Hrvatskoj. Vrijedi pogledati i dva talijanska dokumentarca, Mračna tvar Massima D’Anolfija o poligonu za oružje na Sardiniji te Slatki brod redatelja Danielea Vicarija o brod Vlora s 20.000 albanskih imigranata koji su putovali prema talijanskoj obali samo sa šećerom kao jedinom hranom na brodu.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

U sklopu retrospektiva velikana filmske umjetnosti Chrisa Markera bit će prikazani neki od njegovih  najupečatljivijih uradaka i to u kategoriji Marker – Mjesto oproštaja. Posjetitelji će također imati i priliku pogledati posljednji uradak Olivera Stonea, velikog američkog redatelja, producenta i scenatrista, Neispričana povijest Sjedinjenih Država.

Sve u svemu, očekuje nas puno uzbudljivih filmova pa se definitivno isplati svratiti i pogledati barem neke od njih.

Be social

Komentari