nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Artan Lili (Tvornica kulture): Skoro dva sata dobre glazbe

Artan LIli
Foto: Bruno Gazibara/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Artan Lili je sinoć u Tvornici kulture pokazao zašto koncerti uživo dodaju novi nivo žara spram preslušavanja studijskih albuma. Ova je beogradska četvorka skoro pa dvosatnim samostalnim koncertom ostavila na bini dobar dio znoja, strasti i osebujne energije. Publika je to primijetila i uzvratila predivnim reakcijama.

Petnaest minuta prije početka koncerta redovi za ulaz u veliki pogon Tvornice još nisu bili pregužvani. Nešto karata je još bilo ostalo na ulazu, no zagrebačka je publika ipak previše vjerna ovom sastavu te nikako nije dozvolila manjak dobre atmosfere. Dvorana se brzo popunila, redovi za pivo započeli su se stvarati, a vješalice garderobe popunjavati, u zraku se osjećalo kako uzbuđenje među publikom raste.

Nešto malo iza devet sati DJ je utišao glazbu, a sav izvor zvuka preselio se na binu. Svjetla su se prigušila, a neobičan jek publike popraćen laganim instrumentalnim ritmom čuo se sa zvučnika glavne pozornice. Bio je to poziv za Artan Lili.

Bend za poželjeti

Bojan Slačala (bas i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj) i Ivan Skopulović (gitara) na pozornicu su zakoračili samozatajno, u tamnim naočalama. Pjesma s kojom su otvorili večer bila je Priča, singlica s njihovog trećeg albuma, odmah na početku je bilo jasno zbog čega bend uživa toliku popularnost na domaćem terenu, riječ je o energiji kojom zrače dok nastupaju, energiji koja će obilježiti ovaj nastup i učiniti ga jednim od boljih ovogodišnjih koncerata kojima smo svjedočili u Tvornici. Nakon prve odsvirane pjesme, bend je prepun oduševljenja srdačno pozdravio zagrebačku publiku i nastavio u ritmu noise pop-a širiti pozitivnu energiju.

Kroz večer smo imali prilike čuti brojne hitove iz presjeka njihove karijere. Uslijedile su pjesme poput Salonac s albuma „New Deal” iz 2019. godine, zatim Novi zvuk u gradu iz ne toliko davne 2014. godine. Foliram, Srce i Jutro samo su neke od pjesama koje su se mogle čuti te večeri u Velikom pogonu Tvornice.

Artan Lili
Foto: Bruno Gazibara/Ziher.hr

Jedan od dražih trenutaka večer dogodio se za vrijeme izvođenja pjesme D.E.P.R.A., kad bi me netko pitao što je to kod Artan Lilija tako posebno, pustio bi mu snimku upravo te pjesme. Na instrumentalnim dijelovima članovi benda svirali su prigrljeni jedan uz drugoga, gibajući se u ritmu i čekajući refren, zračili su zajedništvo. Kada je stigao taj trenutak, Bojanov grandiozni vrisak odjeknuo je prostorijom, a Romana je nastavila širiti čaroliju svojim predivnim vokalom.

Savršena kombinacija ove četvorke s pravom i pokrićem je zakačila publiku uz sebe. Da se tijekom tog koncerta radilo o nekom mladom sastavu koji tek radi promociju prvog albuma, a ne slavlje za deset godina karijera, zasigurno bi mnogi rekli „tako se to radi, tako se dobiva publika”. Tko prije te večeri nije čuo za ovaj bend, ili ga nije dovoljno preslušao – to će učiniti u post koncertnom vremenu.

They looked good on the dancefloor

S obzirom na to da su glavni aduti benda odlična komunikacija s publikom i srčanost ostavljena na  pozornici, nikako ne smijem izostaviti kako je bilo nemoguće ne primijetiti trud basista i pjevača Bojana Slačale. Od početka je plesao i skakao, dobacivao publici, dizao gitaru u zrak i tako tijekom cijelog koncerta održao odnos s publikom.

Mokri do kože, Artan Lili su koncert odradili bez greške te su dali primjer mnogima kako se bend treba ponašati i zvučati uživo, da bi zadobio povjerenje i simpatije publike. Zagrebačka publika je bila osvojena još u ranijoj fazi benda, a broj obožavatelja je rastao kroz godine, što samo dodatno potvrđuje kako nije dovoljno imati dobre pjesme, potrebna je i karizma.

ARTAN
Foto: Bruno Gazibara/Ziher.hr
Ni dva bisa nisu dovoljna

“Službeni dio” koncerta trajao je nešto više od sat vremena i završio je s pjesmom Maca, ipak, publika je željela čuti više, pa ni dva bisa skoro nisu bila dovoljna. Glasni usklici i uzvici izmolili su pjesme poput Ispod kože, Na mišiće i produžili druženje s bendom na dodatnih pola sata, no neprestanim dozivanjem publike Artan Lili te je večeri bio osuđen vratiti se još jednom na binu.

S drugim povratkom na pozornicu izveli su dvije pjesme. Prva je bila povratak korijenima, Đoni iz 2014., a druga Nije svejedno s albuma „New Deal”. Artan Lili su se znakovito oprostili od publike i upitali „Dali možeš još jednom da opet budemo jedno?”, odgovor je vrlo jasan. Jedva čekamo priliku da opet budemo jedno, a do tada Zagreb Beogradu šalje pozdrave.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari