Glazba

Đutko i Plodovi zemlje (KSET): Fešta za pamćenje

Đutko
Foto: Bruno Gazibara/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kako bi bolje opisao sinoćnju atmosferu u KSET-u iskoristit ću tri glavne točke koje su se dogodile tijekom večeri. Prvu točku obilježio je merch – u desnom dijelu podija prije početka koncerta prodavala se domaća rakija Pjezda za koju mi je Đutko rekao da je napravljena od šljiva Slatinskog podrijetla. Do druge dolazimo zbog glazbe, agrarni rock i hibridni pop svojim su spojem pretvorili KSET u klet gorske hrvatske. Treću točku čini nešto sasvim neočekivano. Naime sam naziv novog albuma „Šišaj majstore!” potaknuo Đutka da nasred pozornice pred publikom obrije svoje famozne brkove.

Pripreme za feštu

Već negdje oko 9 sati stvorila se vesela atmosfera u dvorištu KSET-a, a u klubu su se zadnje pripreme privodile kraju. Ekipa na šanku spremala se za početak vraške noći, a s desne strane podija stajao je stol na kojemu se prodavala domaća rakija. U jednom trenutku do štanda je došao i Đutko kako bi provjerio prodaje li se što, te mi je objasnio kako svaka od rakija ima personaliziranu mudru poruku koju je osmislila maštovita ekipa Plodova zemlje.

Kako je vrijeme odmicalo, rakije su se sve bolje prodavale, posjetitelja je bilo sve više i uzbuđenje se osjećalo u zraku. Đutko je nastup započeo pjesmom Šišaj majstore!, prvom pjesmom s istoimenog albuma čija je promocija bila glavni razlog jučerašnje fešte, no tijekom večeri mogli smo čuti pjesme i s prvog albuma.

Publika je ekstatično pjevala u glas s Đutkom i jednaku podršku su dobile već dobro poznate pjesme, ali i numere Pobro jesi mi dobro, Lika to je ta spika i Šta je tu je s novog albuma.

Đutkovo kolo

Trenutak koji je obilježio večer počeo se odvijati netom prije nego li se bend spremao izvesti Đutkovo kolo, pjesmu koja odaje počast ličkoj tradiciji. Netko od entuzijasta iz publike predložio je da se formira kolo prije početka pjesme, a ideja je dočekana s velikim oduševljenjem.

Prvi taktovi Đutkovog kola izazvali su totalni kaos, ali onaj pozitivnog ishoda. Imao sam osjećaj kao da smo na nekoj seoskoj fešti na brdu, u klijeti okruženoj vinovom lozom. Za posljednju pjesmu večeri, Đutko i Plodovi ostavili su hit Terase, koji je izazvao osebujan trans iz kojega se bilo teško trgnuti.

Đutko
Photo: Bruno Gazibara/Ziher.hr

Osim Đutka koji je briljirao, ključno je pohvaliti i Plodove zemlje, Sastav koji je vrlo dobro odradio svoj dio posla. Dvojac uspješnog benda From Another Mother, Vlado Remeš (gitara) i Borna Jambrošić (bas) atmosferu su održavali onako kako se već moglo vidjeti na FAM-ovim koncertima.

Vlado je neprestano skakao po bini, valjao se po podu, stajao na zvučnicima i publiku držao nemirnom, dok se Borna odmah nakon Đutka riješio gornjeg dijela odjeće i večeri dodijelio sjaj fešte na koju bi se svatko htio pozvati.

Promocija albuma „Šišaj majstore!” prošla je vrlo uspješno, Đutko nas je na jednu večer odveo u svijet u kojem su gemišt i šljiva nešto jeftiniji i u kojem je potkošulja skuplja od košulje. To je svijet u kojem je vraški dobra zabava zagarantirana.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari