Istaknuto
13.01.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

09.12.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Mreža mladih Hrvatske i UNICEF motiviraju mlade da dijele svoje mišljenje o mentalnom zdravlju i drugima temama u cilju poboljšanja položaja mladih kod nas.

Vizart

Izložba Balet i strast – donacija Yelka Jureshe u Muzeju za umjetnost i obrt

04.12.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/muozagreb
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Životna priča hrvatskog baletnog velikana Yelka Jureshe, koji je svoje dječačke snove pretvorio u stvarnost i svjetsku slavu stekao na baletnim pozornicama London Festival Balleta, La Fenicea, Teatro alla Scala i brojnih drugih, bit će postavljena u jedinstvenu izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba Balet i strast – donacija Jelka Yureshe otvara se u utorak, 5. prosinca u 19 sati i još je jedna u nizu bajkovitih izložbi tijekom Adventa. Ove godine posjetitelji će moći uživati u raskošnim kostimima, vrijednim fotografijama i jedinstvenim baletnim predmetima iz donacije zagrebačkog baletnog umjetnika svjetskog glasa.

Jelko Yuresha, rođen kao Željko Jureša u skromnoj zagrebačkoj obitelji, obišao je zemaljsku kuglu i postao princem baletnih čarolija. Svoj je životni put na kojem ga je pratila njegova ljubav, supruga i plesna partnerica, Belinda Wright, sakupio u jedinstvenu zbirku slika, knjiga, fotografija i kostima te ih donirao Muzeju za umjetnost i obrt. Riječ je o zbirci jedinstvenoj u svijetu po svojoj cjelovitosti čiji je postupak donacije pokrenut nakon prošlogodišnje, vrlo cijenjene i uspješne adventske izložbe Orašar – najljepša božićna bajka, na kojoj su upravo kostimi Jelka Yureshe i njegove plesne i životne partnerice Belinde Wright izazvali velik interes najšire, ali i stručne javnosti.

Bogatstvo i raznovrsnost kostima u kojima su nastupali Jelko i Belinda, kao i druge baletne zvijezde, prikupljani su tijekom desetljeća prisutnosti na svjetskoj baletnoj sceni, svjedočeći i o vrhunskim produkcijama u nekim od najprestižnijih pozornica Londona, Tokija, New Yorka, Moskve, Pariza, Venecije, Latinske Amerike… Po prvi put javnost će imati prilike vidjeti raskošne kostime dizajnirane za Jelka Yureshu i Belindu Wrightu u kojima su plesali najistaknutije uloge klasičnog baletnog repertoara.

Izložba je otvorena do 18. veljače 2018. godine.

(Visited 181 times, 2 visits today)

Komentari