Vizart

Izložba Na iglama – modni dizajn Igora Galaša u Muzeju za umjetnost i obrt

Na iglama
Foto: muo.hr/Mario Trešćec
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U utorak, 19. prosinca, u 19 sati očekuje nas otvorenje izložbe Na iglama Igora Galaša u Muzeju za umjetnost i obrt. Modna priča talentiranog i svjetski nagrađivanog hrvatskog dizajnera Igora Galaša dio je ovogodišnjeg adventskog programa.

Izložba radova ovog istaknutog hrvatskog dizajnera predstavit će njegov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u pletivu. Autor će izložiti više od 80 impresivnih predmeta, odjeće i nacrta, iz nagrađivanih kolekcija od 2006. do 2012. godine. Zahvaljujući svojim pletenim skulpturama Igor Galaš je proputovao cijeli svijet i osvojio prestižne svjetske modne nagrade. Njegove unikatne kreacije u pletivu donijele su mu titulu Svjetskog ambasadora mode. 

Igor Galaš jedinstvena je pojava na hrvatskoj modnoj sceni. Jedini je dizajner koji kontinuirano koristi ručno rađeno pletivo kao zaštitni znak svojih kolekcija. To mu je i donijelo laskavu titulu hrvatskog kralja pletenine. Galaš je pripadnik nove generacije pletioca koja je prepoznala povijesnu vrijednost pletiva, te ga nastoji redefinirati, transformirati i učiniti dijelom visoke mode. Koristeći tradicionalne tehnike pletenja, Galaš stvara skulpturalne modne konstrukcije – artwear, tj. nosivu umjetnost, koja izaziva modnu estetiku postmodernizma. (iz kataloga izložbe)

Autor je rođen 1982. godine u Koprivnici. Završio je školu Primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer Dizajn tekstila. Diplomirao je Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od srednje škole aktivno izlaže na brojnim skupnim izložbama na temu dizajna i forme tekstila te sudjeluje na modnim revijama. Kao student sudjelovao je na brojnim modnim natjecanjima od kojih su najznačajnija svjetsko natjecanje mladih modnih dizajnera Hempel Award u Pekingu 2008. i 2011. godine i modno natjecanje iD DUNEDIN EMERGING DESIGNER AWARD na Novom Zelandu. Član je ULUPUH-a i HZSU-a.

Be social

Komentari