Istaknuto
03.06.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Počinje glasanje za jedan od osam novih domaćih i regionalnih singlova koje donosimo i u ovotjednoj Novoj glazbi na Ziheru.

02.06.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Back to reality. Karantenu smo izgurali. Sad treba peći roštilje i objavljivati fotografije s plaže da drugi budu ljubomorni. Morate nešto i slušati kad radite stvari koje radite.

Vizart

Salon cipela Bane Milenkovića u Muzeju za umjetnost i obrt

12.04.2017. Jelena KovačevFoto: Press/ Srećko Budek
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 13. travnja u 19 sati u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvara se izložba naziva Salon cipela Bane Milenkovića na kojoj će biti predstavljena suvremena primijenjena keramika ovog svestranog autora.

Bane Milenković slikar je s brojnim priznanjima na području scenografije, a samostalnom izložbom predstavit će svoje recentne radove u keramici, po prvi put predstavljene javnosti u širem opsegu. Do sada je njegovo stvaralaštvo po stilskoj osobnosti prepoznato kao izvorna sastavnica suvremenog slikarskog izričaja na našoj sceni.

Foto: Press/ Mario Krištofić_

Miroslav Gašparić, autor izložbe i ravnatelj MUO-a, povodom nedavne izložbe Milenkovićevih slika u Muzeju istaknuo je: „Rijetko je koji suvremeni umjetnik uspio do te mjere definirati svoj samosvojan univerzum, bazirajući ga pritom na klasičnim slikarskim motivima – pejzažu, mrtvoj prirodi, marinama, interijerima – stvorivši unutar njega svoj vlastiti konzistentan jezik simbola i motiva. Ludizam njegova slikarstva ne znači ujedno površnost ili nedostatak ozbiljnosti, već upravo suprotno. Zar nije igra jedno od bitnih ljudskih svojstava, upravo ono područje u kojemu se iskazuju neograničene mogućnosti kreativnosti genija?!“

Serija radova izvedenih u keramici tijekom nekoliko proteklih godina sadrži širi tematski raspon keramike slikane u formi samostalnih umjetničkih objekata- unikatnih cipela, ali i uporabnih predmeta poput pladnja, tanjura ili zdjela. Milenković se duhovito bavi dvjema idejnim postavkama. U seriji unikatnih cipela inicira pitanje proizvodnje potencijalno uporabnih predmeta i obrtničke specijalizacije rada. U drugom segmentu razvija ideju o danas omraženom, dekorativnom aspektu slikarstva kroz prenošenje karakterističnih motiva na oblikovanje i oslikavanje uporabnih predmeta.

Foto: Press/ Srećko Budek

“To i jesu i nisu cipele. Cipele su samo svojim izgledom, međutim ono što ih čini neobičnim i udaljava od predloška koji poznajemo iz neposrednoga iskustva, štoviše, čini ih upravo odbojnima, to je istaknuta tvarnost.” (Zvonko Maković)

Bane Milenković (Novi Sad, 1963.) u Zagrebu je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Ferdinanda Kulmera 1988. godine. Izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

(Visited 204 times, 2 visits today)

Komentari