Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Intervju

Barbari: “Nama glazba nije samo ispušni ventil”

10.10.2015. Jan VukasovićFoto: facebook.com/BarbariOfficial
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ako tražite najvrckastiji bend na našoj sceni, našli ste ga! Istarski Barbari djeluju od 2013. godine, iza sebe imaju dva odlična albuma „Monfiorenzo Underground“ i „Santa Barbara“, karizmatičnu pjevačicu za gitarom i talentirane glazbenike te zarazne ali i kompleksne singlove prožete dozom ironičnog humora koje prate vizualno interesantni spotovi.

No, iako im je i studijski materijal impresivan, energija uživo još je nevjerojatnija. Sljedeći nastup kojem ćemo moći svjedočiti u Zagrebu onaj je u sklopu programa MIMO ove nedjelje, 11. listopada. Tim smo povodom razmijenili nekoliko pitanja s frontwomenicom Barbarom Munjas (nekadašnjom vokalisticom Gustafa) i Alenom Bernobićom − kompozitorom, producentom i basistom benda.

Jesu li Barbari Barbari zato što su Barbarini ili su Barbari Barbari zato što su barbari (morao sam, oprostite mi)?

Ljudi vide ono što žele, od toga se ne može pobjeći. Pretpostavljamo da se putem medija dobiva takva slika, odnosno da su Barbari Barbarini. I to je u redu. Međutim, istina je drugačija. Barbari su liberalno ravnopravni bend u kojem svaki pojedinac zna svoj “posao” I poziciju. Svatko je stvaralački aktivan, netko više, netko manje ali na kraju dana ono što je najbitnije je to da pjesma bude dobra. Barbari su pet stupaca energije.

Ogroman broj vaših spotova režirala je Ira Tomić, kako je došlo do ove suradnje? Što vam se najviše sviđa kod njenih uradaka?

S obzirom na dugogodišnje poznanstvo Ire i Barbare suradnja je nekako bila logična i ostvarena odmah pri prvoj pomisli na nju. Jako je talentirana, što se može vidjeti u njenim radovima, ali ono što nas je kod nje odmah zaintrigiralo je to kako radnja spota i pjesma ne moraju imati ništa zajedničko, a na kraju uvijek sve savršeno legne. Kako to uspijeva ne znamo. To je ona!

Čini se da stavljate velik naglasak upravo na vaš vizualni izričaj i video uratke? Moram priznati da zaista dobro prenose emociju koju bend odašilje svojim zvukom, jako su eklektični.

Najviše pažnje vizualnom izričaju posvećujemo baš u spotovima! Na koncertima se uglavnom oblačimo onako kako želimo, muški dio obično obuče ono što imaju čisto tog dana, haha! Važno je osjećati se udobno. A što se tiče spotova tu nema granica.

Foto: Niko Goga/Ziher

Foto: Niko Goga/Ziher

U izvještaju s vašeg koncerta u Saxu smo napisali da vas u nedostatku boljeg termina možemo nazvati rock bendom, koji su zapravo utjecaji iza glazbe koju svirate?

Utjecaja ima mnogo. Trebao bi jedan cijeli intervju samo o utjecajima. Ali jezgra je definitivno rock and roll. A onako, površinski govoreći možemo spomenuti neke od glazbenih utjecaja: funk, punk, grunge, psihodelija, hc, klasika… I tako unedogled, utjecaji su svugdje, gdje god se okreneš!

Kada smo već kod utjecaja, što vam je zanimljivo u glazbi, što bend mora imati da bi vama bio zanimljiv?

To ne možeš znati. Kada čuješ neku glazbu osjetiš ili ne osjetiš privlačnost… Ona neka energija, koja te privuče, a u početku ni ne znaš zbog čega – jednostavno zakon privlačnosti.

Foto: facebook.com/BarbariOfficial

Foto: facebook.com/BarbariOfficial

Oduševili ste publiku u Tvornici nastupom prije Lollobrigide i vjerujem da sam negdje pročitao da ste „najveseliji bend u Hrvata“, otkud sva ta šarena energija?

Meditiramo 🙂 . Nama glazba nije samo ispušni ventil. Jednom nas je jedan čovjek pitao zbog čega to radimo, radimo li zbog para i slave, odnosno želimo li postati bogati i slavni? Yeah, right. Vremena su teška da bi se moglo živjeti u nekoj artistično lucidnoj utopiji. Jako smo svjesni sebe, svijeta u kojem živimo i svega što nas okružuje – dobrog I zlog. Zato to radimo, jer to želimo i volimo! I valjda ta šarena energija izlazi iz ljubavi prema glazbi.

Sara Renar vam je bila gošća u KSET-u, odradili ste gostovanje na njenoj pjesmi „Ljubav“, možemo li očekivati još koji zajednički projekt, možda vam se pridruži još koji put na pozornici ili u studiju?

Nikad ne znaš, može se dogoditi da si ponovo gostujemo međusobno na pozornicama, no za neko studijsko gostovanje nema planova. Šta bude, bude. Mislim da smo i mi  i ona u ovim trenutcima fokusirani svatko na svoj rad i na svoj put. Ali eto, čisto da znate, često se svi družimo i zna biti jammanja, tako da suradnja je uvijek tu, pogotovo u tri ujutro nakon boce crnog. Živili!

Foto: Niko Goga/Ziher

Foto: Niko Goga/Ziher

Festivalska sezona je iza nas, kako su je Barbari proveli. Imate li neku posbnu svirku ili dogadaj kojeg biste izdvojili?

Prijavili smo se na neke domaće festivale ali nije prošlo baš najbolje. Čak nas je jedan domaći festival odbio s obrazloženjem da smo pre komercijalni (LOL ). Ali to je ok kad znamo od koga je to došlo, nije nas povrijedilo ni uvrijedilo. Mi imamo vjere u sebe i ne damo se pokolebati. Sve ide prirodnim tokom. Sviralo se ovog ljeta, ali ajmo reći da smo i lijepo pocrnili… 🙂

Na pozornici su vam se pridruživale i tri djevojke sa saksofonima, planirate li to u jednom trenutku inkorporirati u sve nastupe ili će to za sada ostati povremena koncertna atrakcija?

Tri Gracije, ili kako su se same prekrstile u Istarske Hijene, su tri prekrasne djevojke koje se isto tako bave profesionalno glazbom i vole to što rade. Često sviramo na mjestima gdje nema mjesta za nas pet, a kamo li da nas je osam. Tu je naravno i faktor da sve tri žive u Ljubljani, i naravno faktor da bendovi često moraju ići svirati za pišljive putne troškove….ma faktor 100! Kako god, njihova ljubav se više puta pokazala na djelu za Barbare. I btw, saksofonistica ima više, ali za Barbarsku varijantu kombiniramo samo tri od njih pet, a to su: #Jovana Joka #Petra Horvat #Weronika Partyka #Sara Beriša #Joanna Blejwas. Hi girls!

foto: Ira Tomić

Foto: Ira Tomić

Tekstovi su uglavnom ljubavne tematike, prožeti sarkazmom, dosta je zanimljiv kontrast nekakvog teksta o raspadu sistema dok je glazbena podloga nevjerojatna fešta, kako nastaju takve pjesme?

Barbari su inače bend koji voli humor i sve vrste i podvrste humora, privatno. Sarkazam također. Barbare stvarno možete upoznati kroz njihovu glazbu. Malo sarkazma i dobrog funka nikad dosta… Sve smo to mi, i od toga ne možeš pobjeći, a niti ne želimo. Budi što jesi!

Dvorana Gorgona je ponešto drugačija pozornica od ostalih u gradu budući da su sva mjesta sjedeća i posjetitelji imaju više amfiteatarski nego koncertni doživljaj, hoće li to utjecati na vašu set-listu i nastup općenito? Planirate li nešto drukčije?

Iskreno, nismo imali pojma da je koncert sjedeći. Ali ok nam je to. Što se nas tiče nećemo ništa specijalno mijenjati, dapače dolazimo u naked varijanti. Nas pet na vas! Goli, bez šminke, bez cenzure!

Od vašeg zadnjeg izdanja nije prošlo puno vremena no publika je uvijek željna novog materijala, ima li kakvih planova?

Kod nas se uvijek nešto kuha!

Foto: Niko Goga/Ziher

Foto: Niko Goga/Ziher

Postoji li nešto što biste htjeli poručiti našim čitateljima, a da smo zaboravili? Slobodno pričajte o čemu god želite, može i o letećim kornjačama!

Naravno, pohvaliti Ziher.hr na izvanrednom radu I doprinosu svim mladim bendovima i općenito kulturi.

I hvala letećim kornjačama također!

Klap, klap za vas od nas!

Kbo!

(Visited 150 times, 1 visits today)

Komentari