Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Glazba

“WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO” (Billie Eilish): Dijete koje ima što reći

16.04.2019. Igor Yuri Jurilj"WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

“WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO” jest himna generacije okupljene oko elektronike, točnije masnih dropova i titrajućih i treperavih bas dionica, zazornih slika i vizualne retorike kojom se Eilish dobrano naoružala i koja je integralni dio njezine poetike.

Možda zbog svoje starosti koju je sve teže priznati, a pogotovo pojmiti, možda zbog života pod kakvim kamenom, za Billie Eilish nisam čuo do roditeljskog sastanka tijekom kojeg mi je na WhatsApp stigla preporuka I Just Wish You Were Gay. Naslov možda djeluje jasno, ali dovoljno je provokativna da sam je morao razumjeti otvaranjem pjesme curetka koja se pokazala kao 17-godišnjakinja netipičnih iskustava za svoju dobnu skupinu. Nije prošlo ni dva tjedna i dočekao me neočekivani album na Spotifyu; album koji, nevoljko priznajem, na ponavljanju imaju osnovnoškolci i moje generacije – rani milenijalci. Album koji vrti moja černobilska generacija.

Za mog životno-glazbenog vijeka, ovakav prodor na žanr, scenu, konkurenciju i industriju imale su samo dvije žene: Britney Spears prije dvadeset godina kada je definirala pop kao žanr utopije i eskapizma, a desetak godina kasnije Lorde s promjenom paradigme i ritma. Billie Eilish je proizvod, ali i simptom vremena: psiho-emotivno rano dozrela maloljetnica na prvijencu govori o međuljudskim odnosima koji su svemirima daleko od ljubavi s nebesa, kraljevskim parovima ili duhovima iz svjetiljki.

Mračna i cinična Billie

Eilish je privlačno cinična i mračna, a istovremeno ranjiva u svojoj nefiltriranoj iskrenosti. “WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO” započinje krvavim nosom, izudaranim koljenima i majkom koja žali muškarce opjevane u ovim pjesmama, a ovakav je smjer i ostatka albuma izgrađenom na ‘otečenom’ beatu općeprihvaćenih singlova i pulsirajućem sarkazmu utkanom u većinske balade koje zapravo čine srž debitantske kompilacije.

Brat genijalac

Ne treba trčati pred rudo i govoriti o pop-geniju jer Billie Eilish je zapravo dvojac kojeg pronosi muškarac u sjeni – brat Finneas koji je autor većine pjesama, kompozitor i producent albuma. I sam tek 22-godišnjak, u kombinaciji s perceptivnom sestrom, Finneas ima, bez krivih primisli, najuvjerljiviju kemiju na trenutačnoj sceni.

Njegovo simbolističko i nerijetko teško tekstopisanje jednako je tvorbeni element kao i sestrin vokal postavljen u žarište projekta što crpi sa svih strana: od Lane del Ray, Fione Apple, do Zole Jesus i Tylera The Creatora. Par ne radi poskočice o slavlju života, nego mračne i ironične osvrte na međuljudsko iskustvo koje je uglavnom frustrirajuće iz jednostavnog razloga što smo u doticaju s drugim pojedincima. Provokacija normi ovdje jasno usmjerava duo, ali sasvim opravdano i nenapadno.

Himna generacije

“WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO” jest himna generacije okupljene oko elektronike (Bad Guy), točnije masnih dropova (Bury A Friend) i titrajućih i treperavih bas dionica (You Should See Me In a Crown), zazornih slika (My Strange Addiction) i vizualne retorike kojom se Eilish dobrano naoružala i koja je integralni dio njezine poetike.

Iako za koji mjesec možda neće preživjeti zub vremena instantne konzumacije i sveopćeg zasićenja, kratkoročnog pamćenja i pažnje, Billie Eilish dovodi underground u mainstream i sljubljuje supkulture brakom zvukova, žanrova i stilova u kojima se tek ima pronaći, no za prvijenac – savršeno pliva.

(Visited 513 times, 3 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(25 votes, average: 4.640 out of 5)

Komentari