Glazba

„Happier Than Ever” (Billie Eilish): E-mail novoj ljubavi

Vrijeme čitanja: 6 minute

***

Zadnji puta kad smo pričali nisam bio ovoliko dobro. Tražio sam se, obuzimale su me tamne misli, zaključci su bili negativniji, ali neka mudrost mladosti se nazirala. Spašava me dobrota u novim ljudima.

Zvuk je onda bio eksperimentalniji, žešći, možda indolentan, malo neodgovoran. U tome sam uživao, zvukovima koji te prepadnu, nenadanim ukrasima, kritici društva kroz tekst. Ogoljivanjem sebe, ponajviše („When We All Fall Asleep, Where Do We Go?).

Danas ću nježnije, ali jednako iskreno. Ima štošta novog što ti moram predati, valja ću uspjeti. Cijeli proces do ovog trenutka mi je bio puno lakši i ležerniji nego zadnji put. 

Za bolje iskustvo pusti playlistu, jer ona za tebe prati tekst.

Getting Older

***

Odrastam. Sporo, barem se nadam da je sporo, i zahvalno. Tako i zvučim ponekad. Sijem te spomenute mudrosti jer nešto sam putem i naučio. Trauma se procesuira, otpušta, preslaguje, dajem joj nova objašnjenja. Umanjujem značenje, ali ne zaboravljam u potpunosti. Postigao sam razumijevanje sebe i svoje sreće. Ulažem više vremena u to da držim sebe u komadu, ne druge, i prioritet su mi moji užici. Također, realniji sam oko sebe i svojih grešaka… Pa ih lakše i priznajem. Samopouzdaniji sam, pjevniji, ali još se koristim govornim stilom pjevanja i pjevušenjem.

I Didn’t Change My Number

***

Nisam se u cijeloj priči odvojio od samog sebe. Čak nisam promijenio ni broj mobitela, kako ljudi nakon posjeta frizeru ponove sebe. Broj je isti, imenik je druga priča. Broj je isti, ali ne i kome od kontakata vjerujem.

Ima jedan lik s kojim sam se viđao kojeg još zanima je li što od nas živo, ne znam zašto. Ni zašto iznova pita ljutim li se. Malo opsesivno, zar ne? I kad nema odgovora, to je isto odgovor. Valjda je teško prihvatit’ kad nekog boli briga. Drago mi je što sam vjerovao prijateljima i da ta priča s njim više ne diše. Sintesajzeri mi opet zvuče svježe, još uvijek sam prejak i mogu isfurat’ „zaboli me” stav. I ukrasa još ima, sad koristim i lavež pasa.

Lost Cause

***

Zanemarivao sam ljude oko sebe zbog njega, pratio kako da ostanemo zajedno, borio se s imaginarnim problemima. Bilo je pijanstava, nepotrebne brige, loše sam se odnosio prema sebi i trpio uzalud.

Na kraju je pričao laži o meni i branio sebe da pati manje. Čovječe, koliko uzaludno sve zajedno. Sirotan neshvaćeni. Trebalo mi je predugo vremena da ga prokljuvim. Mislio sam da je pribran, a zapravo je bio zgubidan. Uvijek se palimo na neke loše dečke, fakine, velike riječi, hrabrost. Sranje.

Zapravo mu je glava bila prazna, a želja previsoka, osobnošću neopravdana. „Trudi se više čovječe, ne za mene, za sebe! Nisi nitko ako me ne osvojiš, ali biti netko ipak zahtijeva trud.” Super mi je jedino što se stvar dovoljno brzo ispuhala. Nadam se da je našao bilo kakav posao. O tome sam pisao opušteno, mrvicu bahato i ispalo je hit. Manje je uvijek više, a i volim pauze u svojoj glazbi.

Therefore I Am

***

Nismo ostali prijatelji, ne želim da me se više spaja s njim. Nisam gorak, ali doista ne marim. Puštam i ime i uspomene neka blijede. I sjećam se kad si mi na cugi spominjao tvog zadnjeg lika i njegove irelevantnosti, znaj da se razumijemo. Misle da su velike muškarčine, da drže konce, rekli bi, “gaće”. Uglavnom, i od ovoga sam napravio hit, vjerujem. Tu sam se malo više zabavio, ne shvaćaj previše ozbiljno tu stvar, beat je bolestan, baš pljuska i šamara. Ukrasi su dosta kao prvi album, produkcija malo jeziva.

Overheated i Not My Responsibility

***

Možda nije vrijedno o tome danas, ali htio bih se na još par stvari osvrnuti. Naša iskustva čine nas ljudima koji smo danas. Krhko je razumijevanje dvije strane i ono u što se zaljubljujemo.

Očekivanja. Spajanje na sebe onoga što drugi donosi. I kad ti (netko) nešto napomene, smanjuje li (to) tvoju vrijednost u njegovim očima? Ili još gore, utječe li to na tvoju sliku tebe samog? Koliko mu onda manje vrijediš, doprinosiš.

I moje tijelo, čovječe. Imao sam lika kojem je svaka sitnica smetala. Mislim da je jako mrzio svoje tijelo, pa se tako ponašao prema svima. Tješio sam ga i govorio mu da treba biti blaži prema sebi, automatski i prema drugima, ali svejedno nije odobravao moje. „Ne seksaš se dovoljno dobro, ovo mi nije dovoljno seksi kad se skineš” i sl. Kako te netko može kritizirati, a paliti se svejedno? I kako mu nikad ništa loše ne promakne? Ne mogu se ravnati po njegovim uzdasima, olakšanjima ili kritikama.

Njegova ili bilo čija percepcija mene nikad nije bila moja odgovornost. Osjetio sam čudan mir kada sam sve to stavio na papir i onda u glazbu. Jednostavna linija basa i lounge elegantne klavijature. Ispričao sam što sam htio i to mi je dovoljno.

Male Fantasy

***

Osvijestio sam u danima s njim, nakon, i s još kojim ranije, da su te fantazije i očekivanja sasvim nestvarna. Uglavnom te osuđuju oni koji nešto od tebe žele. Slično su posloženi i mediji i marketing korporacija. Sve me to „smara”, ali jednog će dana valjda postati drugačije i čak nebitno. I posao me muči, očekivanja su zeznuta, manjak edukacije i mentoriranja isto, a svi bi da svejedno nešto napraviš… Nisam htio završiti tu stvar kao tužnu ili negativnu, pa sam spojio gitaru s tim priznanjima i sve je ispalo nekako toplo, melankolično i slatko. Sviđa mi se to. 

Billie Bossa Nova

***

Danas osjećam neku novu opuštenost i zadovoljstvo čuvam u akustici, zvukovima bossa nove i višku vremena za razmišljanje. Ili tvojim iznenadnim dodirima. Naglim promjenama strasti na bolje. I skrivam nas u kodovima i lažnim identitetima, hotelskim sobama, luksuzu. Za sada štitim od očiju javnosti ili samog sebe. Ne bojim se, nemoj to misliti. Pogledaj me sljedeći put u oči, moći ću ti sentimentima opisati kako mi izgledaš, kako te želim zapamtiti, fotografirati… Trenutak je kao film. Pusti mobitel i zatvori vrata za sobom. Ono smo što jedno drugo iščekuje. Tvoj sam i znam što voliš, a sve ranije smo isplakali i pozdravili. 

Zbilja si se stvorio u mom životu bez najave i skroz nekako neočekivano. Već mi je dojadilo čekanje, pokušavanje i odabiri. Htio sam i to raspisati pa sam spojio s ovim, zapravo godinu i pol starim, beatom i ispalo je stvarno dobro. Možda jedna od najzanimljivijih mi stvari i sretan sam što mi toliko žanrova i usmjerenja leži.

my future

***

Nakon bossa nove slušao sam dosta jazza, swinga, tradicionalnog popa. Slušao sam neke starije umjetnike poput Julie London i Franka Sinatre. Cilj mi je raditi dugovječnije stvari, glazbeno i tematski, i s time spajam nepresušnu temu vlastite vrijednosti, života i budućnosti.

Shvaćam da sam zaljubljen istovremeno u tebe i u budućeg sebe pa se ponekad čini da nemam vremena za tebe. Grubo zvuči, ali odgovara mi raditi na sebi, nadam se da razumiješ. Možda ćeš me i ti voljeti više za koji mjesec, godinu. Skladajući i pišući o toj istoj budućnosti mi je dalo perspektivu za dalje i danas mi daje snagu.

Oxytocin

***

Danas i više opažam, općenito, ali i kreativno. I dalje tu ima drame, crnih, možda intruzivnih misli, fantazija. I dalje sam maštovit, preuzimam rizike, ne dam ni tebi ni sebi mira, ako znaš na što mislim… I poštujem tko si i što si, ali nadam se da ćeš nakon nedjelja i obreda opet dolaziti k meni da iste te fantazije pretočimo u stvarnost i poravnamo razinu oksitocina.

Ako te malo strah posljedica, riješit ćemo to tijelima put nakon. To neko uzbuđenje mi nedostaje iz nekih luđih dana, pričao si mi i ti o tome. Održimo to na životu. Zabavljajmo se.

NDA

***

Pružit ću ti svu potrebnu sigurnost, jedina prijetnja smo mi sami i naše misli. Na tome, vjerujem, oboje svaki dan radimo. Znam da je ovaj aranžman malo sablastan i blago distorzičan, ali djelujem kako se osjećam. Ponekad mi je nužna tajnovitost, apsolutni mir, ponekad kaos.

GOLDWING

***

I neće “drama” trajati zauvijek, smiraj će uvijek doći i uspomene užitaka zvučat će kao jeka koralnog zbora u tvojoj novonastaloj tišini. Počet ćeš misliti šire i na mnogo drugih stvari, a previše razmišljanja uvijek vodi tamo gdje ne treba.

Kad smo zajedno je lako, ali kad se odvojimo čuvaj se.

Halley’s Comet

***

Počinješ me činiti ranjivijim i to mi godi, ali me istovremeno i plaši. Slabo spavam, možda zbog trenutnog uzbuđenja, možda zbog stresa svakodnevice. Priznajem, posjećuješ me u snovima. Je li tako i kod tebe? Kvragu, i prije sam bio voljen, ali ono što upravo osjećam, to valjda znači da smo stvoreni jedno za drugo. Malo se gubim, oprosti. Pokušavam spojiti ovaj klavir s pravom produkcijom i ugođajem. Pjevat ću ti lagano i, obećajem, neću si stvarati pritisak oko konačnog rezultata.

Everybody Dies

***

Razmišljam o prolaznosti vremena u pauzama i o tome kako se s tobom ne osjećam sam. Slažem ti trake kao dokaz emocija, čut ćeš. Nježno, ali s utiskom. Milozvučno opisujem kako se svaki dan blago čudim da ostaješ kad su drugi samo odlazili. U ovoj vječnoj glazbi znat’ ćeš da je netko jednom mislio na tebe (da jednom, bezbroj puta), melodije i značenje ovih riječi će trajati u tebi – nadam se.

Radio sam slične stvari, ali sjest će ti, siguran sam. I slobodno zaplači, bit ću tu da te zagrlim.

Your Power

***

I gajim nadu da nećeš nikad biti pogrešan kao naši prošli pokušaji. Da svoju ćeš moć čuvati za dobre stvari jer jedino je tada nećeš izgubiti, da zbilja bit’ ćeš taj heroj. Iako ga ne trebam, dovoljan sam ja, i previše.

Skrivao me od drugih, bilo ga je strah što će drugi reći, što će točno i kada saznati. Bojao se za sebe, sebično. Zato ću tebe pokazati cijelom svijetu i nikad nećeš imati osjećaj da nisam ponosan na tebe. I moći ćeš biti glasan, svoj, opušten, stvaran… 

Happier Than Ever

***

Trebao bih sada poći dalje pa ću privesti polako misli kraju. Naša prošlost ostaje dio nas, ali ne mora diktirati kakvi ćemo biti u budućnosti. Ne moram objašnjavati koliko mi je bolje od kad nisam s njim. Dah ću čuvati za tebe i biti bolji prema sebi. S tobom sam sretniji nego ikad prije.

Tvoj,
xyz

Neki albumi su iskustvo ili su oni naša iskustva, malena zamka poistovjećivanja. Ovo nije recenzija drugog albuma Billie Eilish „Happier Than Ever”, ovo je retrospektiva nečijih iskustava kroz ovaj album, emotivni doživljaj aranžamana i stihova, postavljena kao da je autor teksta i autor samih pjesama. Povezanost iskustava Billie Eilish i autora postoji, ali je alternirana za potrebe umjetničke forme u cilju prijenosa određenih poruka čitateljstvu.

 


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari